ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Beschadigt bacterie in Herbalife producten onze lever?

Tsenne Kikke Auteur
Tsenne Kikke

Geplaatst op
maandag 30 november 2009 0:27

Twee jaar geleden luidden leverartsen de alarmklok over gevallen van leverschade door producten van Herbalife. Artsen ontdekten in 2007 in één van hun ziekenhuizen een ernstig geval van leverbeschadiging bij iemand die Herbalife-producten gebruikt. Ze gingen zoeken en vonden meerdere gevallen. Ze alarmeerden de autoriteiten en hun collega's. En daarna vonden ze nog meer gevallen. In totaal ontdekte men 22 gevallen van leverbeschadiging bij Herbalife-gebruikers.

In twee gevallen was een levertransplantatie noodzakelijk. In het ene geval redt de transplantatie het leven van de patiënt, in het andere geval overlijdt het slachtoffer. In vijf gevallen herstelden de patiënten goed genoeg om ze nog een keer bloot te stellen aan de Herbalife-producten die ze gebruikten - meestal om af te vallen. In die gevallen kwamen de symptomen terug, en stond dus vast dat de Herbalife-supplementen voor de leverbeschadiging verantwoordelijk waren.

In 13 andere gevallen bestuderen de artsen de patiënten zo grondig dat ze, zonder dat ze hun patiënten nog een keer blootstelden aan de Herbalife-supplementen, alle andere mogelijke oorzaken uitsloten. Ook in die gevallen waren de Herbalife-supplementen en -voedingsmiddelen de waarschijnlijke oorzaak van de leverstoornissen.

Maar welke Herbalife-producten niet deugden was toen nog onduidelijk. Herbalife heeft een brede range aan producten, en gebruikers nemen er bijna altijd meer dan eentje. Het aantal Herbalife-producten dat de 22 patiënten in de artikelen hadden gebruikt, varieerde van drie tot dertien.

Maar in een artikel, dat in het begin van dit jaar in de 'Journal of Hepatology' verscheen, deden onderzoekers van de University of Bern een poging. Zij vonden in producten van Herbalife de bacterie Bacillus subtilis.

In het werkstuk bespraken de artsen twee gevallen van mensen die ziek werden toen ze Herbalifeproducten gebruikten: een man van 78, en een vrouw van 50.

De man had donkerbruine urine, geelzucht en was al een paar weken misselijk. Hij gebruikte al drie jaar lang op advies van zijn dochter (een Herbalifeverkoopster) de Herbalife F1 Shake, in de smaken Strawberry en Cappuccino - en daarnaast nog een reeks medicijnen. Volgens analyses had de man een leveraandoening. Toen de artsen hem lieten stoppen met de shake herstelden zijn bloedwaarden - maar verslechterden later weer. De artsen gaven de man corticosteroidhormoon en ursodeoxycholic acid, en toen herstelde hij definitief. Je ziet de schommelingen in de waarden van de man in onderstaand diagram #1.

De vrouw verdiende haar geld als verkoper van Herbalife-supplementen. Ze slikte een half dozijn supplementen van Herbalife, waaronder de Personalized Protein Powder Mix Formula 3. Ze had buikpijn en geelzucht, en de artsen vonden in haar bloed tekenen van leverbeschadiging. Ze lieten de vrouw stoppen met de supplementen. Hieronder zie je in diagram #2 hoe de leverwaarden in haar bloed verbeterden.De onderzoekers onderzochten monsters van de lever van de zieke man en de vrouw, en vonden inderdaad tekenen van leverschade. De artsen keerden de supplementen, die de man en vrouw hadden gebruikt binnenstebuiten, maar vonden geen contaminanten. Geen zware metalen, geen bestrijdingsmiddelen, geen antibiotica, niets. Maar toen ze in de Herbalifeproducten gingen kijken naar micro-organismen hadden ze beet. In de maaltijdvervangers, die de man én de vrouw hadden gebruikt, zat de bacterie Bacillus subtilis: de veroorzaker van de leverklachten, aldus de onderzoekers.

Kenmerken van Bacillus subtilis

Bacillus subtilis is een kleine Gram-positieve, aërobe sporevormende bacterie. De staafvormige bacterie is circa 2 tot 3 µm lang en heeft een doorsnede van ca. 0,6 µm. De cel heeft rondom zweepstaartjes, waardoor ze zich snel kan verplaatsen. Het organisme groeit bij temperaturen tussen de 12° en 55 °C en heeft een optimum temperatuur van 37 °C. De sporen zijn behoorlijk resistent tegen koken. Het organisme komt veel voor in grond en op plantenmateriaal. Ook komt het binnenshuis voor. Een onderzoek door de heer J.E. Finch in 1978 toonde aan dat in alle 21 onderzochte huizen B. subtilis voorkwam, zowel in de keuken als in de badkamer. B. subtilis wordt meestal gezien als een niet-pathogene bacterie, die in Japan zelfs in grote hoeveelheden door mensen wordt geconsumeerd via het voedsel met de naam 'natto'. Het organisme wordt ook gebruikt in de fermentatie industrie.

Grote aantallen Bacillus subtilis (>10 5 tot 10 9 cve/ g) kunnen nochtans voedselvergiftiging veroorzaken. Deze voedselvergiftiging heeft enkele kenmerken. De levensmiddelen die meestal betrokken zijn bij voedselvergiftiging, zijn voornamelijk vlees, pasta, vis, bakkerijproducten en rijstschotels. De ziekte begint ongeveer 2,5 uur na het consumeren van het besmette voedsel. In vele gevallen begint de aandoening zelfs binnen 60 minuten.

Braken is het symptoom dat bij deze ziekte het meest voorkomt, gevolgd door diarree, buikpijn, hoofdpijn en zweten. De symptomen houden niet lang aan. Patiënten zijn meestal na 1 tot 8 uur hersteld. Grote aantallen Bacillus subtilis (>10 5 tot 10 9 cve/ g) kunnen voedselvergiftiging veroorzaken

Voedselvergiftiging door Bacillus subtilis komt evenwel weinig voor. In Engeland waren maar 49 gevallen gerapporteerd in een periode van 1975-1986. Ter vergelijking: gedurende de periode 1971-1984 zijn 192 gevallen van voedselvergiftiging gerapporteerd in Engeland .

Het organisme is verantwoordelijk voor 'lijmig' brood (leng). Het kan voedselvergiftiging veroorzaken bij mensen die veel van dit besmette brood hebben gegeten.

Een geval is bekend van een man die voedselvergiftiging kreeg na het eten van een zelfgemaakte muffin. Deze muffin was 'lijmig' geworden na drie dagen bewaren bij kamertemperatuur. Vlak na het eten van de muffin kreeg de man krampen en diarree, en moest overgeven.

McDougall rapporteerde 14 incidenten van voedselvergiftiging door Bacillus subtilis in Australië en Nieuw Zeeland in een periode van 15 jaar. Bij de verschillende uitbraken waren 1 tot 63 mensen betrokken. Alle betrokken personen hadden direct na het eten van het besmette voedsel een brandende, peperachtige smaak in de mond. Na een incubatietijd van 1 tot 4 uur werd dit gevolgd door misselijkheid, maagkrampen, braken en soms diarree. De meeste personen waren binnen 24 uur volledig hersteld. Bij zeer verzwakte patiënten of gebruikers van drugs komen infecties meer voor, doordat narcotica besmet kunnen zijn met Bacillus subtilis.

Toepassingen:

- Kolonies van B. subtilis op een voedingsbodem in een moleculair biologisch laboratorium.

- In de tuinbouw en landbouw wordt Bacillus subtilis soms toegevoegd aan de grond. Ook werd B. subtilis gebruikt ter vervanging van een biologisch wapen bij het Amerikaanse project Project SHAD.

- Enzymen van BBacillus subtilis en Bacillus licheniformis worden toegevoegd aan wasmiddelen.

- Een stam van Bacillus subtilis, vroeger bekend als Bacillus natto, wordt commercieel gebruikt bij de productie van de Japanse lekkernij natto en het Koreaanse gerecht cheonggukjang.

- Bacillus subtilis stam QST 713 (verhandeld als QST 713 of Serenade) is schimmelwerend en wordt gebruikt als een biologisch bestrijdingsmiddel. Zo wordt het in Frankrijk gebruikt in de wijnbouw bij de bestrijding van de grauwe schimmel.

- Kan explosieven afbreken in de onschadelijke stoffen stikstof, koolstofdioxide en water.

- Ze spelen een rol bij het verwijderen van ongevaarlijk radionuclideafval [bijvoorbeeld thorium (IV) en plutonium (IV)] door de protonbindende eigenschappen van hun oppervlak.

- De recombinante stammen Bacillus subtilis str. pBE2C1 en Bacillus subtilis str. pBE2C1AB werden gebruikt bij de productie van polyhydroxyalkanoaten (PHA). Ze kunnen ook het moutafvalwater als koolstofbron gebruiken bij de productie van PHA.

- Bacillus subtilis werd gebruikt bij de productie van amylase enzymen.

Tot besluit: Eerlijk gezegd weten we niet wat we hiervan allemaal moeten denken. Voor zover we weten zit Bacillus subtilis zo ongeveer overal, en is hij - naar het schijnt - niet erg gevaarlijk. Je kunt het - volgens sommige studies - zelfs beschouwen als een probioticum. Dan is het toch niet erg waarschijnlijk dat Bacillus subtilis zulke ernstige leverschade veroorzaakt. Of wel soms? ...

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht