ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Alles over bacteriën, hygiëne en handhygiëne

Een goede handhygiëne is primordiaal, maar overdaad kan wel degelijk schaden: je doodt daarbij je lichaamseigen bacteriën.
door Tsenne Kikke - zaterdag 7 november 2009 7:04

Als we het bestaan van een zesde zintuig erkennen, en onze tastzin het zevende noemen, dan is onze huid ontegensprekelijk het achtste zintuig. De huid, het grootste orgaan van het menselijke lichaam, heeft een oppervlakte van 1,5 à 2 vierkante meter. Het vormt 16% van het totale lichaamsgewicht. De huid wordt als één van de belangrijkste organen van het lichaam beschouwd, omdat deze beschermt tegen schadelijke stoffen, isoleert en de temperatuur regelt.

De huid beschermt het lichaam eveneens tegen mechanische, microbiologische, chemische en fysieke invloeden. Het huidoppervlak is bedekt met een zogenoemde hydrolipidelaag, een emulsie van water (hydro) en vet (lipos). De belangrijkste functie is die van een externe barrière ter bescherming tegen bacteriën en schimmels. Bovendien houdt deze laag de huid soepel. Bij een gezonde huid is de hoeveelheid vet en vocht in balans. De dikte en samenstelling van de hydrolipidelaag is afhankelijk van het lichaamsdeel en van exogene en endogene factoren, zoals het tijdstip op de dag, het seizoen en de luchtvochtigheid of voeding, stress en ziekte.

Bacteriën - we kunnen gewoon niet zonder. In en op ons lichaam huizen 100 triljoen van deze kleine organismen. In de darmen, in de vagina, op het mannelijke geslachtsorgaan, in de mond, onder de oksels, tussen de tenen, noem maar op: ze zitten werkelijk overal. Ze leven in symbiose met ons lichaam en hebben zich sinds het begin der tijden aan ons lichaam selectief aangepast - en, ze helpen ons. Bacteriën voeden, stimuleren en verzorgen ons lichaam. Maar het is wel zaak de goede en slechte bacteriën in een gezonde verhouding te houden.

Bacteriën zijn uiterst kleine organismen die met het blote oog niet te zien zijn. Op een gezonde huid leven een massa bacteriën die helemaal geen bedreiging vormen voor onze gezondheid. Die moeten dus niet weg. Je eigen bacteriële flora blijft trouwens vrij stabiel, wat je ook doet. Zelfs na dagenlang zonder wassen, raak je niet overwoekerd onder micro-organismen.

Deze lichaamseigen bacteriën, die dus helemaal bij ons horen, houden elkaar doorgaans prima in evenwicht. Tenzij er factoren zijn die dit evenwicht verstoren, zoals verkeerde of onvolwaardige voeding, sommige geneesmiddelen, milieufactoren, stress enzovoort.

Maar de mens is een bacteriën-dodende machine en volgens wetenschappers overdrijven we daarin. We vermoorden bacteriën met handzeep, mondspoelingen en producten waarmee we het bad uitkuisen. Anderzijds, voelt het weliswaar proper aan.

Volgens sommige onderzoekers ontstaan allerlei allergieën juist omdat we graag zo krampachtig proper willen zijn en daarmee alle bacteriën doden. Maar nogmaals: daardoor bestrijden we juist de nuttige micro-organismen die ons lichaam van binnen en van buiten in goede conditie houden. Volgens Dr. Joseph E. Pizzorna Jr. hebben probiotica, dat zijn pillen die bacteriën bevatten, er toe bijgedragen om eczeem bij 80% van de mensen die hij behandelde volledig te laten verdwijnen.

Via een studie van 102 mensenhanden kon men 4.200 verschillende soorten bacteriën identificeren, maar slechts vijf werden door 51 deelnemers gedeeld. Zo uniek zijn ze.Jouw handen, bijvoorbeeld, dragen hoogstwaarschijnlijk een 3.000-tal bacteriën, minstens, en ze behoren tot een 150-tal verschillende soorten. Indien we de bacteriën met het blote oog zouden kunnen waarnemen, dan zou het voor ons niet moeilijk zijn om in een oogwenk te zien welke voorwerpen je onlangs hebt aangeraakt. Vingerafdrukken zijn dus in dit geval overbodig omdat de 'bacteriële vingerafdruk' zou volstaan.

Vrouwen hebben, vreemd genoeg, totaal andere soorten bacteriën op hun lichaam - en, méér verschillende soorten ook. Niemand weet waarom. Eén van de redenen kan zijn dat vrouwen hun handen meermaals wassen dan mannen. Ook hormonen kunnen een rol spelen, evenals de zuurtegraad van de huid, een ander type van zweet, het gebruik van cosmetica, ... maar dat zijn gissingen.

In de gewone dagelijkse omgeving is de kans op een gevaarlijke besmetting zo klein dat ontsmetten in wezen overbodig is. Een gewone, milde zeep voldoet perfect om handen en huid te verlossen van vuil, vet of andere smurrie. Maar let op bij veelvuldig gebruik, slecht naspoelen, onvoldoende afdrogen of intensief wrijven met de handdoek. Dat maakt de huid droog en kwetsbaar voor scheurtjes waarin ziektekiemen zich kunnen nestelen.

In ziekenhuizen spreekt men zelfs niet meer van wassen. Want dat verwijst naar water en zeep. Daar ontsmet men met handalcohol of 'alcoholrubs' die veel soorten bacteriën doden en zo vlug werken dat bacteriën geen kans krijgen om resistentie te ontwikkelen.

Kortom: de hedendaagse mens is zich sterk bewust van de globale opwarming dat in wezen een macro-ecologische verandering is. Maar er is een gelijkaardige micro-ecologische verandering in onze lichamen aan de gang, gewoonweg omdat we zijn uitgegroeid tot bacteriedodende machines.

Natuurlijk moet je rekening houden met het feit, dat als je iemand een hand geeft je daarbij automatisch bacteriën uitwisselt ..., en hoe langer je schudt, hoe meer er overlopen. Misschien wordt het hoog tijd dat we de Japanners na-apen, en als we iemand een zoen op de wang willen geven, doen we dat beter door een gat in de lucht kussen..., dan kunnen de bacteriën sneller en beter van de ene wang naar de andere wang emigreren. Maar blijf in elk geval zonder problemen geld van anderen aannemen - of, ga je het eerst desinfecteren? ... Nogmaals: wanneer wordt een mens té hygiënisch?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht