ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Zwart-witte versie van Charlie Chaplin's 'Modern Times': nu in kleur

Tsenne Kikke Auteur
Tsenne Kikke

Geplaatst op
zondag 25 oktober 2009 2:37

Alles herhaalt zich, net als de seizoenen. Geschiedenis, datgene dat ooit geschied is, ook. Het is alsof we terug naar de jaren '30 worden getransporteerd. Het énige verschil is dat het zwart-witte nu wordt vervangen door kleur, zeer veel kleur. Maar het kleurrijk beeld kan de werkelijkheid niet camoufleren. In Amerika gaat het er namelijk erger aan toe dan we kunnen vermoeden of inbeelden. De moderne mantra, die op iedereens lippen ligt, luidt: "Blij nog een job the hebben" - en, tegengesteld aan 'Change'.

Werkloosheid neemt drastisch toe. 4 mensen doen vandaag de dag het werk dat vroeger door 10 werd volbracht. Daarmee wordt bedoeld, dat men zich niet mag blindstaren op in slaap sussende berichten, zoals: 'economische groei is met 10% gestegen', indien dezelfde 4 mensen ook nog die groei moeten aanpakken.

Ga eens naar Google en tik de zin 'grateful to have a job' in en je stuit op 15.600.000 entries... In het kort: mensen worden door slechts één ding aangedreven en dat 'ding' is Angst. En, hoe kan die zoveel beloofde 'Change' plaatsgrijpen indien Koning Angst regeert en dus eender welke vorm van groei of verandering onvermijdelijk afremt?

Maar Amerika zit nog met een veel zwaarder probleem opgeschept en - geloof me of niet: weldra zal het de prijs ervoor moeten betalen.Bijna de helft, namelijk 48%, van alle werknemers kunnen zich geen ziekteverlof veroorloven. Met andere woorden: met die varkensgriep in de lucht, kan het betekenen dat de uitbraak van de pandemie zal worden versneld én verergerd. Waarom?

Wel, enerzijds wordt er aan de mensen, die met een griep rondlopen, gevraagd om thuis te blijven en niet te gaan werken en anderen aan te steken. Anderzijds, kunnen werknemers zich dit niet veroorloven omdat ze niet over een ziekteverzekering beschikken. Thuisblijven, betekent: niet betaald worden. Bovendien leven ze met de angst dat ze hun job daarmee kunnen kwijtspelen, omdat anderen hun werk zullen overnemen. Ziek zijn, en toch gaan werken, zal tot het logische gevolg uitlopen dat mensen elkaar zullen gaan besmetten.

Zo kan een ziek kind bijvoorbeeld niet zomaar thuis blijven zonder dat één van de ouders aanwezig is om het te verzorgen en op te passen. Geen één van beide ouders durft een dag verletten. Dit resulteert dan ook weer in het feit dat kinderen tóch naar school worden gestuurd - ziek of niet ziek - opdat de ouders naar hun werk kunnen vertrekken... Natuurlijk begrijp je dan ook onmiddellijk hoe groot de kans is dat kinderen op hun beurt elkaar kunnen besmetten.

Een ander voorbeeldje: mensen die in het restaurantwezen werken en zich ziek melden, krijgen dingen te horen, zoals: "Oké, blijf maar weg, je hoeft niet meer terug te komen," of: "Oké, dat is in orde, maar je verliest nu wel jouw vrijdag en zaterdagshift." In antwoord daarop verkiezen werknemers dus toch te gaan werken in plaats van thuis te blijven..., met alle mogelijke varkensziekte-achtige gevolgen van dien.

Hopelijk waait dat fenomeen niet over naar onze gewesten. Dat het maar daar blijft, zou ik zeggen én schrijven.


Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht