ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Blinden gebruiken sonar, oftewel echolocatie, om te zien …

Tsenne Kikke Auteur
Tsenne Kikke

Geplaatst op
dinsdag 13 oktober 2009 17:49

De 7-jarige blinde Lucas Murray gebruikt echolocatie om de dingen rondom hem te visualiseren. Hij klikt met zijn tong tegen zijn gehemelte en ontdekt waar de voorwerpen zich bevinden afhankelijk van hoe het teruggekaatst geluid in zijn oren klinkt. Deze ongelooflijke techniek geeft hem, bijvoorbeeld, de mogelijkheid om op een speelplein rond te lopen, basketbal te spelen en zelfs aan bergbeklimming te doen.

De blindgeboren Lucas uit het Britse Dorset, zei: "Ik hou van dat kliksysteem, maar het was echt moeilijk om het aan te leren. En ik hou ook van basketbal. Ik kan mijn geklik gebruiken om de hoepel te lokaliseren en er dan de bal in te werpen."De echolocatietechniek is gelijk aan die door vleermuizen en dolfijnen wordt gebruikt. Deze techniek werd in 1959 door Griffin in zijn werk 'Wiederorientierung phenomenon' beschreven. En in 1974 publiceerde Thomas Nagel het werkstuk 'What is it like to be a bat?'.Lucas kan bepalen hoe ver een voorwerp van hem is verwijderd afhankelijk hoeveel tijd er voorbij gaat vooraleer de echo terugkeert. De intensiteit van de echo vertelt hem dan weer de grootte van het object en het oor waarin het geluid binnenkomt vertelt hem waar het zich bevindt. Zo gebruikt hij ook zijn witte stok om dingen aan te raken en het geluid in zichzelf te vertalen.

Hij werkt dan ook met het Dopplereffect waardoor hij over bewegende voorwerpen meer aan de weet komt. Faseverschillen 'kleuren' als het ware het terugontvangen geluid. Een lage toonhoogte vertelt hem dat het object zich van hem verwijderd, en een hogere zegt hem dat iets naar hem toekomt. Het jongetje gebruikt ook een witte stok en hij heeft een zeer goed geheugen wat betreft plaatsen die hij eerder met zijn oren heeft 'gescand'.Hij leerde de techniek van de 41-jarige blinde Daniel Kish uit Californië die de 'World Access for the Blind' oprichtte. De ouders van Lucas zagen Daniel in een TV-reportage en namen contact met hem op. Volgens Lucas' moeder leerde haar zoontje de echolocatietechniek aan in 3 dagen van intense arbeid. "Nu," zei ze, "heeft Lucas amper hulp van buitenaf nodig en kan zich net als eender welk ander 7-jarige jongen gedragen."

Een van de eerste best gedocumentarieerde gevallen aangaande sonar, of echolocatie, dateert van de 'blinde reiziger' James Holman (1786-1857), die op de klank van zijn witte stok de wereld rondreisde. De techniek werd verder geperfectioneerd door de reeds genoemde Daniel Kish. Ben Underwood, die op 2-jarige leeftijd blind werd ten gevolge van oogkanker, ontdekte de echolocatietechniek toe hij 5 was, waarmee hij daarna kon basketbal spelen, skateboarden, en nog veel meer.

Dr. Lawrence Scadden heeft een boek uitgegeven waarin hij zijn ervaringen verteld. Hij is niet blind geboren, maar werd blind na ziekte. Als kind reed hij met de fiets. en zijn ouders waren er zich toen nog niet van bewust dat het kind totaal blind was.

Echolocatie is voor ons, de 'zienden', een vreemd en tegelijkertijd een ongelooflijk fenomeen. Het is alsof er een paranormaal eigenschap mee is gemoeid. In onderstaande videoclips kan je kennis maken met drie heel bijzondere mensen, namelijk: met Ben Underwood, Ben's moeder en Daniel Kish, de blinde die blinden begeleidt .Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht