ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De nieuwe EU-wet is onderweg: mediums worden als 'verkopers' behandeld

Tsenne Kikke Auteur
Tsenne Kikke

Geplaatst op
maandag 16 juni 2008 0:17

Mediums moeten binnenkort kunnen bewijzen dat ze goedgelovige klanten niet misleiden. Dat is vastgelegd in nieuwe EU-wetgeving. Belgische wetenschappers verwelkomen de ingreep; bij de tarotleggers en glazenbollenkijkers groeit het protest. Ook in ons land wordt de EU-wet binnen afzienbare tijd ingevoerd. Momenteel geldt er nog een wet uit de jaren 1800 waarin vermeld staat dat waarzeggerij, en onder meer het verklaren van dromen, bestraft wordtmet boetes, celstraf of het in beslag nemen van goederen. Maar die wet wordt nog amper uitgevoerd, er wordt nauwelijks vervolgd, tenzij er sprake is van zware fysieke of financiële schade. De nieuwe De EU-wet komt er sowieso in ons land, al is nog niet duidelijk wanneer precies.

De Europese Unfair Commercial Practices Directives, een pakketwet die een breed gamma van consumentendiensten omvat, ziet ook spirituele praktijken als zo'n consumentendienst en onderwerpt de verstrekkers ervan dan ook aan alle regels waarnaar ook verkopers van andere producten zich moeten schikken. Dat betekent dat ook de lieden met de glazen bollen, als er een klacht komt van een klant, voortaan zullen moeten aantonen dat ze er eerlijke handelspraktijken op na houden, en dus geen charlatans zijn - en, dat ze vervolgd kunnen worden als ze dat niet kunnen bewijzen.

De mediums pikken de nieuwe regeling niet zomaar. Het protest onder de duizenden handpalmlezers en kaartenleggers in Europa groeit. Vooral in Groot-Brittannië is het protest fel. Terwijl de media grappen: 'ze hadden het moeten zien aankomen', hebben vertegenwoordigers van de Britse waarzeggers en mediums allerhande een protestmars in Downing Street gehouden. Ze vinden het niet kunnen dat de Wet op frauduleuze mediums uit 1951 op 8 mei jongstleden herroepen werd door de nieuwe EU-wet ter bescherming van de consument. Zwaaiend met tienduizend handtekeningen eisen ze het behoud van de oude wet. Tot nu toe stelde de Britse wet uit 1951 enkel dat wie zich bedot voelde zelf moest bewijzen dat er sprake was van misleiding en fraude. Nu lezen op sommige sites:

STATEMENT AND DISCLAIMER: Due to changes in Consumer law replacing the Fraudulent Mediums Act 1951, we are now obliged to make the following statement : "All services provided are for entertainment purposes only and mediumship has not yet been scientifically proven. Of course we welcome any law which regulates the few fraudulent people who prey on the vulnerable, but at the same time we would remind our customers that we fully believe in the work we do. It is a way of life for us, and we do not believe that faith can be regulated."Aan de andere kant van het Kanaal bestaat er zelfs een vakbond van mediums, de 'Spiritual Workers Association', en die pikt de verandering niet. Zij vrezen dat ze om de haverklap vervolgd zullen worden wanneer klanten niet tevreden zijn met het advies dat ze hebben gekregen.

Een mogelijk vergelijk is volgens sommigen dat alle mediums klanten vooraf een verklaring voorleggen dat het gesprek met de overledene een vorm van entertainment of wetenschappelijk experiment is, maar ook dat zien de 'believers' van de SWA-vakbond niet zitten. Een andere organisatie van 'spiritualisten' ziet de nieuwe wet wel zitten omdat ze er net de charlatans zal uit halen.

Commentaar


WAARzegger Gepost op: 16/06/2008 1:01:09
WAARzegger "Tja, zoals je hierboven kunt zien, zag ik in mijn kristallen bol iets dat op handboeien geleek. Mijn zuster keek achteraf in haar bol... en die zag net hetzelfde. Dan heb ik maar mijn winkeltje gesloten en ben ik naar het Forum van deze website verhuisd. Als ik voor jou iets kan doen, weet je me te vinden, hé! See You in The Forum!"

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht