ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Oppassen voor té strakke stropdassen en zwembrilletjes

Een zwembril kan de innerlijke oogdruk verhogen ...
door Tsenne Kikke - zaterdag 27 september 2008 1:00

Glaucoom, of lenstroebeling, is een oogziekte waarbij door een te hoge druk de oogzenuw wordt beschadigd of vernietigd, waarbij delen van het gezichtsveld stelselmatig wegvallen. Wanneer de ziekte niet op tijd wordt ontdekt en behandeld kan dit leiden tot blindheid. Een zwembrilletje kan de druk op de ogen zo sterk verhogen dat dit het risico kan vergroten om die oogaandoening op te lopen naar het schijnt.

Migraine, neuralgie en diplopie, of dubbel zien, waren al gemeld bij mensen die een zwembrilletje gebruiken. Hoe onderzoekers erbij gekomen zijn om ook nog eens de oogdruk te gaan meten, wordt in het artikel niet vermeld. Feit is dat ze een gaatje in de glazen boorden om een applanatietonometer op het oog te kunnen aanbrengen. Daarmee werden uiteraard metingen op het droge uitgevoerd, zwemmen was er niet bij.Dertien modellen werden getest door tien mannen en tien vrouwen, en de oorspronkelijke afmetingen werden genomen. Bij het opzetten van een zwembrilletje steeg de oogdruk gemiddeld, over het geheel van de dertien modellen, met 4,5 mm Hg, maar de standaardafwijking bedroeg 3,7 mm Hg. Het was inderdaad zo dat sommige modellen een stijging van 10 mm Hg, en zelfs 13,4 mm Hg uitlokten. Er bestond geen significant verschil tussen metingen die twee, respectievelijk twintig minuten na het opzetten werden uitgevoerd, wat betekent dat de oogdruk zeer snel naar de maximale waarde steeg. De enige parameter die significant gerelateerd was aan het effect, was de oppervlakte van het brilletje tegen het gezicht: hoe kleiner de oppervlakte, hoe groter de stijging van de oogdruk.

De onderzoekers geven toe dat een intacte, niet-doorboorde zwembril op de oogbol een zuigkracht uitoefent. Maar die varieert bij het normale gebruik tussen 0 en 5 mm Hg. Dit is het verschil in luchtdruk dat men meet als men 60 m stijgt, en wordt door de auteurs als niet relevant beschouwd. Wel is het zo dat er onder water voor elke cm water nog eens een druk van 0,74 mm Hg bijkomt. Een gestegen oogdruk is een risicofactor voor het ontstaan en voortschrijden van glaucoom. Of het zwembrilletje de kans en het beloop van deze aandoening kan beïnvloeden, is nog maar de vraag. Toch bevelen de auteurs aan patiënten met glaucoom te waarschuwen voor het mogelijke effect van een zwembrilletje.

Uit Brits onderzoek vijf jaar geleden bleek dat ook té strakke stropdassen de kans op glaucoom te vergroten. Niemand verplicht je om jezelf te wurgen. Een strakke strop spant de nekaderen af, en leidt tot een verhoogde bloeddruk binnenin de oogballen, wat de oogzenuwen en het gezichtsvermogen kan beschadigen. Zorg er dus voor dat je tussen de boord van je hemd en je nek minstens een vinger kunt tussen steken.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht