ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hoe we de wereld kunnen redden zonder het licht uit te doen …

Volgens Gabrielle Walker en David King is de Noordpool aan een razend tempo aan het smelten
door Tsenne Kikke - maandag 7 juli 2008 8:40

... is de ondertitel van het pas verschenen boek 'Brandpunt Aarde' van Gabrielle Walker en David King. De Noordpool is aan een razend tempo aan het smelten en het verdwijnt onder de poten van de ijsberen, die ondertussen op de lijst staan van beschermde dier- en plantensoorten. Antartica is een met ijs bedekt continent omgeven door water en het landijs kan wel drie kilometer dik zijn. Het noordpoolgebied daarentegen is een oceaan, omgeven door een ring van land. Het ijs op de Noordpool is niets anders dan bevroren zeewater en is maar een paar meter dik. Om die reden smelt het ijs daar veel gemakkelijker. Als de uitstoot van broeikasgassen op dezelfde voet als nu blijft voortgaan, zal onze planeet die zich ooit mocht beroemen op twee polaire ijskappen, aan het einde van de eeuw er nog maar één over hebben. En, we zullen pas beseffen wat we hebben van zodra we het kwijt zijn ...

Klimaatveranderingen zijn niets nieuws en de meeste mensen zijn er inmiddels van doordrongen. Onze planeet is rusteloos en zijn toestand blijft zelden lang stabiel. In het verre verleden zijn er tijden geweest waarin de hoeveelheid koolstofdioxide veel groter was dan tegenwoordig en Antarctica een tropisch paradijs was. Er zijn ook tijden geweest waarin het koolstofdioxidegehalte veel lager lag en zelfs de eveneens met ijs was bedekt. De laatste 100.000 jaar, even lang als de menselijke beschaving oud is, is het klimaat op aarde echter ongebruikelijk evenwichtig. Wij mensen zijn gewend aan een wereld waarin de dingen zijn zoals ze min of meer zullen blijven, althans wat temperatuur betreft. Met andere woorden, we hebben geluk gehad. Nu is ons gelijkmatige, betrouwbare klimaat aan het veranderen en dit keer ligt de schuld niet bij de natuur. Maar hoe weten we zo zeker dat de wereld warmer wordt en hoe kunnen we vaststellen wie of wat de ware boosdoener is?

Ieder jaar groeit er rond de gemiddelde boom één nieuwe houtring. In een goed jaar is die ring dikker, in een slecht jaar dunner. Onderzoekers boren een klein gat in de flank van de boom met een diameter ongeveer ter grootte van de kurk van een wijnfles; daar verwijderen ze het hout, en dan gaan ze tellen en meten. Door monsters te nemen van bomen van verschillende leeftijden, en zelfs van bomen die al lang dood zijn, maar bewaard zijn gebleven in veenpoelen, hebben ze een temperatuuroverzicht geconstrueerd over meer dan duizend jaar van gebieden in het noorden van Europa, Rusland en Noord-Amerika. Voor meer tropische gebieden is een vergelijkbare rol weggelegd voor koralen, omdat die net als bomen elk jaar een nieuwe ring ontwikkelen. En ook in het ijs in het bevroren noorden en zuiden, is een overzicht opgeslagen van het klimaat uit het verleden.

Met andere woorden: onderzoekers hebben inmiddels een grote verscheidenheid aan methoden ontwikkeld om al deze verschillende metingen te analyseren en samen te voegen, en allemaal komen ze tot opmerkelijk gelijkluidende conclusies. Het laatste rapport van het IPCC, uit 2007, noemt de opwarming van de afgelopen decennia 'onmiskenbaar'. Er is niet langer ruimte voor twijfel. De wereld wordt inderdaad warmer. Wat we nu te weten moeten komen is waarom.

En daar gaat dus het boek over... Eerst schrijven de auteurs over de hoofdverdachte, namelijk het beruchte 'broeikaseffect', maar verrassend genoeg is het op zichzelf een uiterst positief fenomeen. Als het niet bestond zou de aarde totaal bevroren en levenloos zijn. En, wat de auteurs daar verder over schrijven, is meer dan interessant omdat het onze graad onwetendheid sterk verkleind. Toch zijn koolstofdioxide en de andere broeikasgassen overduidelijk de meest waarschijnlijke boosdoeners, maar zijn ze er ook echt verantwoordelijk voor? De temperatuur op aarde wordt bepaald door het evenwicht tussen de hoeveelheid binnenkomend zonlicht en de warme infrarode gloed die weer terugstraalt naar de ruimte. In principe zijn er derhalve vier mogelijke manieren om de verwarming op te draaien:

1) Een stijging van de hoeveelheid zonlicht;
2) Er wordt minder zonlicht direct naar de ruimte weerkaatst;
3) Het zonlicht verspreidt zich op een andere manier dan vroeger;
4) Er wordt meer infrarode straling vastgehouden.

Tot op heden hebben we slechts een relatief lichte mondiale opwarming ervaren van ongeveer 0,75° Celsius. Toch is dat genoeg gebleken om de natuur een flinke spaak in het wiel te steken. Weet, dat dieren en planten hun leven zorgvuldig afstemmen op een klimaat dat niet langer bestaat... En als de timing niet meer klopt, wordt alles een zootje. Overal ter wereld zet de lente steeds vroeger in en begint de herfst steeds later. Het IPCC-rapport voorspelt dat tussen een vijfde en een derde van alle diersoorten tegen het einde van deze eeuw weleens uitgestorven zou kunnen zijn. Andere onderzoekers hebben het dan weer over meer dan 50 procent. Dat betekent een massale sterfte, vergelijkbaar met die van de dinosaurussen, aangevuld met drastische veranderingen in onze ecosystemen.

Er bestaan vele uitstekende, goed gedocumenteerde boeken die een blik werpen in onze verontrustende glazen bol. Laten we dus aannemen dat de huidige mensheid verstandig genoeg is om het niet zover te laten komen. Onze generatie is de laatste die de kans heeft de meest desastreuze scenario's te voorkomen. Maar laten we nog niet wanhopen. Het klimaatprobleem is lastig, maar niet onomkeerbaar. Het enige wat we nodig hebben is de juiste combinatie van nieuwe technologieën, en economische, politieke en sociale bereidheid. De volgende delen van het boek nemen deze factoren om de beurt onder de loep. Een aanrader dus!

Ondanks het zogenaamde 'happy end' blijf ik me toch nog die éne dubbelvraag stellen, en die is: 'Zal de mensheid ooit in staat zijn de klimaatverandering waarvan sprake is 'op te lossen', net zoals we oorlogen en geweld in onze wereld 'ooit zullen kunnen oplossen?' Of, gebeurt alles, gewoonweg omdat alles 'gebeurt'? En wel op een manier dat het niets anders kan. Het is alsof het ganse universum naar ons knipoogt, en ons de vraag stelt: 'En wat nu, kleine man?'

Bronvermelding...

Commentaar


iemand Gepost op: 19/05/2009 11:38:37
iemand Gratis groenten en fruit!!!!!!!!!!

savetheworld Gepost op: 27/10/2012 16:19:40
savetheworld

if we want savetheworld we have to realise that cars,gas,oil,technolic ,the world destroys if we keep doing what we now doing then we gonna die

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht