ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Mobiel bellende moeders kunnen baby's met gedragsproblemen baren

Hoe gezond is het om een gsm te gebruiken tijdens de zwangerschap?
door Tsenne Kikke - dinsdag 20 mei 2008 2:19

Vrouwen die hun mobieltje tijdens de zwangerschapsperiode gebruiken lopen meer kans om kinderen te laten geboren worden met gedragsproblemen. Volgens gezamenlijk onderzoek van een Amerikaanse en een Deense universiteit, de eerste in zijn soort, verhoogt het gebruik van een mobieltje tijdens zwangerschap de kans op emotionele, relatie- en gedragsproblemen bij kinderen.

Het grootscheepse onderzoek werd door de universiteit van Californië en de Deense universiteit Aarhus uitgevoerd onder 13.159 moeders van kinderen die eind negentiger jaren in Denemarken geboren werden. De moeders werd naar hun gsm-gebruik gedurende hun zwangerschap gevraagd en naar het mobiele belgedrag van hun kinderen. Het belgedrag van moeders en kinderen werd gecorreleerd aan het gedrag. Gedurende de zwangerschapsperiode van de vrouwen was het mobieltje nog niet ingeburgerd, waardoor de helft van de vrouwen zelden of nooit met een gsm belden, zodat een eerlijk onderzoek mogelijk was.

Uit de resultaten concludeerden de onderzoekers dat kinderen van wie de moeder gedurende de zwangerschap mobiel belden een 54 procent hogere kans hebben emotionele, relatie- en gedragsproblemen te ontwikkelen tegen de tijd dat ze school gaan lopen. Wanneer de kinderen zelf ook via een gsm belden, steeg die kans tot 80 procent. Daarnaast hebben de kinderen volgens het onderzoek een verhoogde kans op verstoorde relaties met andere kinderen en op hyperactiviteit. In percentages uitgedrukt: 25% hadden emotionele problemen, 34% ondervonden moeilijkheden met het onderwijzend personeel, 35% waren hyperactief, en 49% vertoonden gedragsproblemen. Desondanks deze onverwachte resultaten sluiten de onderzoekers niet uit dat de oorzaak niet op gsm-gebruik terug te voeren is. Wel sloten ze factoren als roken tijdens zwangerschap, maatschappelijke positie van gezinnen, en historische psychiatrische familieachtergronden als oorzaak van de waarnemingen uit.

De onderzoekers konden niet verklaren waarom gsm-gebruik tot de waargenomen resultaten leidt: een biologische grondslag lijkt onwaarschijnlijk. Ze waarschuwen dan ook dat het te vroeg is om uit het onderzoek harde conclusies te trekken: zo zou de oorzaak van de problemen gezocht kunnen worden in minder aandacht van druk bellende moeders voor hun kind.

Wel zou Canadees onderzoek bij zwangere ratten uitgewezen hebben dat met gsm vergelijkbare straling veranderingen in de hersens van hun babyratten tot gevolg had. Professor Sam Milham van de New Yorkse'Mount Sinai School voor Geneeskunde', die aan dit onderzoek meedeed, bevestigde dit, en hij twijfelt er geen ogenblik aan dat gsm's schadelijk zijn voor zowel baby's als voor de volwassen mens.

Het Russische Nationaal Komitee van Non-Ionizerende Radiatie Beschermlng verklaarde dat zwangere vrouwen en kinderen hun gsm's slechts in noodtoestanden zouden mogen gebruiken. Met andere woorden: zo weinig mogelijk.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht