ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Leid regelmatig en langdurig gsm-gebruik dan toch tot kanker ?…

... is een vraag waarop we liefst zo snel mogelijk een antwoord willen verkrijgen.
door Tsenne Kikke - dinsdag 19 februari 2008 23:55

Een gloednieuwe studie uit Israël suggereert dat men een speciale vorm van kanker in zichzelf kan ontwikkelen als je te veel mobiel belt. Ditmaal gaat het over speekselklierkanker.

De onderzoekers spraken met 500 Israëlieten die aan deze vorm van kanker leden. Volgens het onderzoek groeit de kans op speekselklierkanker met vijftig procent, wanneer men meerdere uren per dag mobiel telefoneert met de telefoon tegen hetzelfde oor. De uitslag van het onderzoek verscheen in het tijdschrift 'The American Journal of Epidemiology'.

In het verleden werden tal van studies uitgevoerd bij mensen die een mobiele telefoon gebruiken, allemaal gericht op het risico van een tumor op te lopen, maar de overgrote meerderheid vonden geen verhoogd risico. Maar onderzoekers van de Tel Aviv Universiteit vermeldden dat al die onderzoeken eerder gericht waren op hersentumoren en geen één van hen hield rekening met mensen die langdurig aan de telefoon hangen.

Kanker van de speekselklier is wel een zeldzame aandoening. Van de 230.000 Britse kankergevallen die men vorig jaar behandelde, waren er slechts 550 met deze vorm van kanker.

Dr Siegal Sadetzki, die het onderzoek leidde, zei er wel bij dat men in Israel veel meer en veel langer met de mobiele telefoon belt dan in andere delen van de wereld. Toch geeft het onderzoek zowel een dieper inzicht als een klein voorsmaakje van hoe en in welke mate veelvuldig en langdurig bellen ons lichaam kan beschadigen.

Een andere bevinding was, dat mensen die op het platteland en in kleine dorpen leefden veel meer risico liepen dan zij die in de grotere steden woonden. De reden hiervan is hoogstwaarschijnlijk, dat er in dorpen en op het platteland minder uitzendmasten zijn, en soms te ver verwijderd van de beller, met als gevolg dat de uitgezonden stralingen zwakker zijn. Daarom moeten die gsm's 'harder werken' om de verbinding te behouden, en dus meer radiatie naar ons hoofd toe uitzenden.

Maar Dr. Sadetzki benadrukte evenwel dat één studie niet voldoende is om het bewijs te leveren dat er wel degelijk een verwantschap bestaat tussen langdurig bellen en het ontwikkelen van een speekselkliertumor. Niettemin raadt hij ons aan, in afwachting van concretere bewijzen, de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Vooral als het gaat om kinderen is een preventieve aanpak meer dan nodig.

In elk geval weten we, dat mobiele telefoons een relatief recente uitvinding is, en dat lange termijn effecten nu maar pas eerst aan het licht kunnen komen. Daarom zijn er elk jaar nieuwe onderzoeken nodig. Wel is het belangrijk om nota te nemen van het feit, dat de overgrote meerderheid van de studies tot nu toe hebben bevonden dat de mobiele telefoon geen verhoogd risico van kanker veroorzaakt.

Nota: Vele afbeeldingen en talrijke artikelen uit 2008 werden achteraf verwijderd, omdat ze verouderd waren en teveel ruimte in beslag namen...

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht