ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Mobiele telefoons beïnvloeden onze nachtrust op een negatieve manier

Hoe (on)gezond zijn mobiele telefoons in de slaapkamer?
door Tsenne Kikke - dinsdag 22 januari 2008 23:40

Onderzoekers hebben ontdekt dat de straling van mobiele telefoons een gezonde nachtrust in de weg kan staan. De elektromagnetische golven kunnen volgens de wetenschappers onder meer leiden tot hoofdpijn en depressies.

Bij het onderzoek, dat gefinancierd werd door 'Mobile Manufacturers Forum' en uitgevoerd door het Karolinska Instituut, de Uppsala Universiteit in Zweden, en in het Wayne State Universiteit in het Amerikaanse Michigan, werden 35 mannen en 36 vrouwen met leeftijden tussen de 18 en 45 jaar getest. Een gedeelte van de groep werd blootgesteld aan straling die vergelijkbaar is met de elektromagnetische golven die mobiele telefoons uitzenden, terwijl een tweede groep geen enkele straling ontving. De wetenschappers ontdekten dat personen die waren blootgesteld aan een 884MHz-frequentie er langer over deden om in een diepe slaap te komen. Ook duurde deze fase van de slaap korter.Doordat de slaap bemoeilijkt wordt of korter duurt, kan het 'zelfhelende' lichaam zich naar het schijnt minder goed herstellen. Met name kinderen en tieners die veelal laat op de avond mobiel bellen, zouden risico lopen. Slachtoffers zouden depressief worden, last krijgen van stemmingswisselingen of symptomen van ADHD vertonen. Ook het concentratievermogen en de schoolprestaties zouden afnemen. De symptomen komen evenwel overeen met een Belgisch onderzoek, waaruit bleek dat tieners die 's avonds laat nog in bed bellen de volgende dag aanmerkelijk vermoeider zijn dan hun leeftijdsgenoten.

Het negatieve effect van elektromagnetische straling op de slaap wordt mogelijk veroorzaakt door een stressreactie van de hersenen: 'Hierdoor blijven mensen langer scherper en alerter, waardoor de mogelijkheden om te ontspannen en slaap te vallen juist afnemen,' aldus onderzoeksleider en professor Bengt Arnetz. Ongeveer de helft van de onderzochte mensen noemde zichzelf gevoelig voor elektromagnetische straling, waarbij hoofdpijn en een verslechterd cognitief vermogen door mobiel telefoongebruik als veelgenoemde kwalen naar voren kwamen. Opvallend is dat de betrokkenen tijdens het onderzoek echter niet konden zeggen of zij al dan niet een stralingsdosis hadden ontvangen.

Opdrachtgever 'Mobile Manufacturers Forum' was er nochtans vrij snel bij om de conclusies van het onderzoek af te zwakken, door de resultaten als niet overtuigend te bestempelen en de op te merken dat de onderzoekers geen relatie tussen mobiele telefoons en slaapproblemen hebben gelegd.

Een wetenschapper die aan het onderzoek meewerkte raadt echter iedereen aan om een uur voor het naar slapen gaan niet meer mobiel te bellen. Ook overmatig computergebruik, of televisiekijken voor het slapengaan, is nefast voor een goede nachtrust - maar dat wisten we al, niet waar?

Extra advies: als je dan toch niet kunt in slaap vallen, omdat je hersenen nog volop aan het werk zijn, kunnen we jou de raad geven om samen wat te kruiswoordraadselen. Woon je alleen? Bel desnoods een vriend/vriendin van je op, maak hem/haar wakker, en nodig de persoon bij jou thuis uit. Zorg er wel voor dat je een extra pyjama hebt klaarliggen. En, kruiswoordraadselen maar!

Nota: Vele afbeeldingen en talrijke artikelen uit 2008 werden achteraf verwijderd, omdat ze verouderd waren en teveel ruimte in beslag namen...

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht