ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Unilever promoot cosmetica met een gevaarlijk tintje: Fair & Lovely, een huidbleekmiddel

Veel vrouwen hebben er veel voor over om er beter uit te zien. Vooral vrouwen met een donkere huidskleur doen soms al het mogelijke om hun huidskleur te verbleken met producten, zoals Fair and Lovely, die het schadelijke hydrochinon bevatten..
door Tsenne Kikke - zaterdag 21 juli 2007 3:37

Het aanbod cosmetica voor de huid is even gevarieerd als er mensen zijn in ons land. Naast het gamma producten om veilig te zonnen en de zelfbruiners, bestaan er middeltjes om de huid bleker te maken. Deze producten zijn vooral populair bij landgenoten van Afrikaanse origine en Indiërs die in India wonen. Beide bevolkingsgroepen worden door overtuigende reclameboodschappen beïnvloed.

Hydrochinon wordt sinds de jaren dertig van de twintigste eeuw verwerkt in zepen, lotions en bodymilk. Sinds 1965 is het op de huid is in gebruik als huidbleekmiddel. Tegenwoordig zijn hydrochinon-bevattende schoonheidsproducten vanwege de schadelijke werking verboden in de Europese Unie en in verschillende Afrikaanse landen. Maar niet overal. Ook is de vraag naar een lichte huidskleur blijven bestaan. Daarom komen fabrikanten alsmaar met nieuwe producten op de markt. Maar hoed je voor deze producten! Ze bevatten hydrochinon, of kwik, en daarom schadelijk voor de huid!Hydrochinon wordt voorgeschreven om overmatige pigmentaties van de huid, zoals melasma, ook wel "zwangerschapsmasker" genoemd weg te werken, en om donkere littekens lichter te maken. De precieze oorzaak voor melasma is nog onbekend. Wel is het duidelijk, dat er sprake is van een 'overgevoelige' pigmentsysteem. Zwangerschap wordt als één van de belangrijkste factoren herkend. Veel vrouwen vertellen dat de vlekjes tijdens deze periode opkomen. Bij sommigen verdwijnen ze na de bevalling. Andere uitlokkende factoren zijn natuurlijke en kunstmatige UV-straling, erfelijkheid, pilgebruik, het gebruik van bepaalde cosmetica en sommige anti-epileptische geneesmiddelen. Al deze factoren kunnen leiden tot een verhoogde activiteit van de pigmentcellen met als gevolg een toegenomen pigmentproductie.

Doordat niet alle pigmentcellen in de huid even sterk reageren, ontstaat niet een egale maar een meer vlekkerige bruine verkleuring van de huid. Bij sommige patiënten zijn er geen duidelijke uitlokkende factoren aan te wijzen. Melasma is veel beter te zien onder ultraviolet licht, zoals de foto's hieronder duidelijk laat zien. Op de foto links, zie je het gezicht van een dame onder gewoon licht, op de rechtse: onder kunstmatig ultraviolet. Omdat de oorzaak niet precies bekend is, bestaat er nog geen oorzakelijke behandeling. Behandelingen zijn symptomatisch gericht, d.w.z. gericht op het doen verdwijnen dan wel het verminderen van de bruine vlekjes in de huid. De belangrijkste doel van de behandeling is het afremmen van de pigmentaanmaak.Hydrochinon remt deze aanmaak van pigment. De stof wordt in concentraties van 2% tot 5% in een crème of lotion voorgeschreven. Hogere concentraties zijn verboden in België én in Nederland. Hoe groter de concentratie hydrochinon, hoe groter de is kans dat niet alleen de pigmentaanmaak wordt geremd, maar ook dat de pigmentcellen in de huid (blijvend) worden beschadigd.

Huidbleekmiddelen vooral populair bij Ghanese vrouwen

Bijna de helft van de Ghanese vrouwen die in onze gewesten verblijven, hebben de laatste jaren huidbleekmiddelen gebruikt. Ruim een kwart van de gebruiksters rapporteerde aandoeningen die vermoedelijk veroorzaakt zijn door het gebruik van deze producten. En, in Aziatische landen worden Miss Fair and Lovely-wedstrijden gehouden, gericht aan meisjes en vrouwen die aangespoord worden het product aan te kopen, te gebruiken, om daarna aan de Miss-verkiezing mee te doen...Huidbleekmiddelen worden gebruikt om een donkere huid lichter te maken, schreven we reeds. Uit onderzoek blijkt dat Turkse, Marokkaanse, Antilliaanse en Creools-Surinaamse vrouwen nauwelijks huidbleekmiddelen gebruiken. Een lichtere huid wordt door Ghanese en Antilliaanse vrouwen vooral geassocieerd met er mooier uitzien, met zich geaccepteerd te voelen door de eigen kring om, bijvoorbeeld, en om gemakkelijker een partner te vinden.

Daarentegen gebruiken Creool-Surinaamse vrouwen huidbleekmiddelen meestal voor medische redenen, zoals het verwijderen van vlekken en het camoufleren van littekens. Hindoestaans Surinaamse dames gebruiken soortgelijke producten voor zowel medische als esthetische redenen. Ook Indiase vrouwen, vooral zij die in Bangalore en in Mombai wonen, gebruiken veel huidbleekmiddelen om er mooier uit te zien. Hoe lichter de huidkleur, hoe mooier. Daarom komen fabrikanten met nieuwe producten op de markt. Een daarvan is 'Fair and Lovely'. Bekijk dit korte, maar zeer overtuigende reclameboodschap ... Op het andere filmpje wordt zelfs de nadruk gelegd dat, indien je gelaat niet bleker is, je zelfs geen job, noch aandacht kunt krijgen... Over reclamebeïnvloeding gesproken!En, als man kan je geen vrouwen aantrekken als je er donker uitziet. Maar... 'Fair and Lovely' komt jou natuurlijk ter hulp - gegarandeerd, zegt het dit filmpje.De fabrikant? Hindustan Unilever Limited ...Vermijdt dus elk huidbleekmiddel dat niet door een bevoegd persoon werd voorgeschreven. Dus ook niet aanwenden om onregelmatige pigmentatie en zomersproeten te verwijderen!

Een deel van de in België en Nederland verkrijgbare huidbleekmiddelen is illegaal geïmporteerd. De meest vernoemde bijwerkingen zijn het donkerder worden van de huid: hyperpigmentatie in plaats van depigmentatie, een toename van striae (striemen), witte huidvlekken, en het dunner worden van de huid. Normaliter zijn hydrochinon bevattende huidbleekmiddelen uitsluitend op recept verkrijgbaar.

Nochtans blijken massa's illegale huidbleekmiddelen Europese landen binnen te komen via illegale handelsroutes. Het traceren van de illegale handel is geen gemakkelijke taak. Plus, is het product ook gemakkelijk te verkrijgen via eBay. Tijdens controleacties in juni en juli in Brussel, Antwerpen, Charleroi en Luik nam de Cosmetica-inspectiedienst van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid 650 producten in beslag die de huid bleker maken.

Nogmaals: deze bleekmiddelen bevatten hydrochinon, of kwik, en zijn, zoals we reeds vermeldden zeer schadelijk voor de gezondheid. De in beslag genomen producten werden dan ook automatisch vernietigd.

De Inspectiedienst Cosmetica voert al langer actie tegen deze producten. Zo worden in samenwerking met de Douane van Brussels Airport jaarlijks één à twee ton schadelijke bleekmiddelen in beslag genomen.

Overzicht Huidbleekmiddelen:

1. Kwik (is in medische kringen obsoleet)
2. Hydrochinon
3. Derivaten van hydrochinon
4. Corticosteroïden
5. Tretinoïne (vitamine A-zuur)
6. Overigen (fruitzuren, Azalaïnezuur, Ascorbinezuur, et cetera).

Overzicht van schadelijke bijwerkingen van gebruik van hydrochinon bevattende crèmes:

1. Schadelijke effecten aan de huid:

a. allergische en niet-allergische eczemateuze reacties
b. leucoderma en confetti
c. vitiligo
d. exogene ochronose

2. Psychosociale schade

Ter aanvulling en ter bevestiging van ons vorig nieuwsbericht, het bericht over REACH van donderdag 19 juli, is het interessant hier te vermelden hoe onzinnig sommige experimenten op dieren zijn, omdat de samenstelling van hun huid niet gelijk is aan de onze, bijvoorbeeld. Bij proefdieren is hydrochinon onder experimentele condities nefrotoxisch (schadelijk voor de nieren) en myelotoxisch (giftig voor het beenmerg). Deze schadelijke effecten van hydrochinon zijn bij de mens niet aangetoond. Met andere woorden: proefdieren hebben er desondanks moeten onder lijden. Hoeveel dieren weet niemand natuurlijk. Anderzijds kunnen we ons de vraag stellen in welke mate het verantwoord is om, in plaats van op dieren, rechtstreeks op mensen de dingen uit te proberen...

Huidbleekmiddelen worden gebruikt om een donkere huid lichter te maken, schreven we reeds. In laboratoria kan de huid van dieren er misschien niet op gereageerd hebben, maar die van de mens daarentegen wel... zoals duidelijk uit de volgende foto's blijkt.

Commentaar


naoma Gepost op: 11/05/2009 17:01:59
naoma ik well dit crem (Fair & Lovely ) bestelen
is kontakt me
[email protected]

sabrina Gepost op: 28/11/2010 20:07:53
sabrina waar kun je dit produckt kopen?
hier in nl?

Tsenne Kikke Gepost op: 28/11/2010 21:58:47
Tsenne Kikke Nogmaals: deze bleekmiddelen bevatten hydrochinon, of kwik, en zijn, zoals we reeds vermeldden zeer schadelijk voor de gezondheid. Maar als je echt aandringt: zoek eens op Google of op E-Bay.

vicky Gepost op: 18/05/2011 20:36:16
vicky Hallo! IK wilde dit ook eerst kopen, maar nu ik dit heb gelezen wil ik het denk ik niet meer kopen, terwijl ik toch wel een beetje lichter wil zijn!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht