ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Zijn moeders verantwoordelijk voor gezondheid van hun baby's?

Tsenne Kikke Auteur
Tsenne Kikke

Geplaatst op
woensdag 12 december 2007 4:25

Bisfenol A, ook wel BPA genoemd, is een stof die wordt gebruikt om epoxyharsen en policarbonaat te maken. Deze laatste is een hard, transparant plastic materiaal. Een ander woord voor policarbonaat plastiek is dus 'harde' plastiek. Van policarbonaat worden flessen voor babyvoeding, zuivel of frisdrank gemaakt; maar ook in witte tandvullingen, veiligheidsglas, dakelementen, waterkoelers, gsm's, en in cd's treffen we het aan, bijvoorbeeld. De wereldwijde productiecapaciteit van bisfenol A is meer dan twee miljoen ton per jaar, en de vraag ernaar stijgt. In Nederland is de Rotterdamse firma 'Resolution Performance Products' - voorheen Shell Chemicals - de grootste producent.

Bisfenol A wordt gevormd door de reactie van fenol en aceton in aanwezigheid van een geschikte katalysator bij 60 à 70 °C. Bisfenol A wordt uit het reactiemengsel gekristalliseerd en verder gezuiverd. Bisfenol A wordt dus normaal gesproken tijdens de productie van policarbonaat, of tijdens het harden van de coating, omgezet in een 'onschadelijke' chemische stof. Er is dan in het eindproduct nagenoeg geen bisfenol A meer aanwezig. Het is echter mogelijk dat bisfenol A onder invloed van bepaalde omstandigheden, zoals tijd, zuurgraad, warmte, of ultraviolet licht, vrijkomt en in het verpakte levensmiddel terechtkomt. Dit proces heet 'migratie'.

Risico's en gevaren:

Bisfenol A is irriterend voor de ogen, de huid en de luchtwegen. Herhaald, of langdurig contact, kan de huid gevoelig maken. Stof van bisfenol A is ontvlambaar en kan aanleiding geven tot stofexplosie. Sedert de jaren 1930 is bekend dat bisfenol A een zwak oestrogeen is. Het bindt zich aan oestrogene receptoren in een serie menselijke cellijnen. Met andere woorden: Bisfenol A is een 'endocriene verstoorder'. Dit wil zeggen, dat het het menselijk hormoonstelsel kan beïnvloeden. Dit betekent, dat het de oestrogeenreceptoren van ons lichaam activeert, met als gevolg dat het dezelfde fysiologische effecten creëert als dat van ons eigen oestrogeen wanneer dat vrijkomt. Onderzoek bevestigt dat oestrogene BPA-monomeren en/of verwante stoffen kunnen lekken uit tandvullingen of prothesen, en uit gecoate blikjes en uit andere verpakkingen, waaronder babyflessen.

Bij studies op dieren werden hormoonverstoringen ontdekt die uitgroeiden tot kankercellen, zelfs bij slechts 2 delen BPA per biljoen. De mogelijke effecten van deze blootstelling aan lage dosissen van bisfenol A op de vruchtbaarheid en voortplanting is het voorwerp van een groot aantal wetenschappelijke studies en discussie. Sceptici wijzen op de opvallende verschillen in conclusies van studies naargelang ze gefinancierd worden door de industrie of door de overheid: de eerste vinden veel vaker 'geen nadelig effect' dan de tweede. Anderzijds is de bezorgdheid over hormoonverstorende stoffen onomstreden, maar er wordt weinig gedaan om de blootstelling te verminderen, of het gebruik van chemicaliën zoals BPA uit te faseren.

Een onderzoek naar BPA in het bloed van zwangere vrouwen en in placentaweefsel en navelstrengbloed heeft aangetoond dat de blootstellingniveaus aan BPA vergelijkbaar waren met niveaus, waarvan in dierenstudies is verondersteld dat ze giftig zijn voor de voortplantingsorganen van mannelijke en vrouwelijke nakomelingen. Een recent epidemiologisch onderzoek onder Japanse vrouwen geeft aan dat BPA mogelijk in verband staat met aandoeningen aan de eierstokken.

Uit een consensus, dat door 38 experts werd beaamt, concludeerde men dat de gemiddelde hoeveelheden van Bisfenol A in het menselijke lichaam duidelijk de niveaus overtrof van de hoeveelheden die schadelijk waren voor dieren. Maar een wetenschappelijk panel van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) wijst in haar opinie (gepubliceerd op 29 januari 2007) erop dat er belangrijke verschillen tussen knaagdieren en mensen zijn in de manier waarop bisfenol A in het lichaam opgenomen wordt, en dat muizen bijzonder gevoelig zijn voor oestrogenen. Met andere woorden: de studies over de blootstelling aan lage doses bisfenol A bij knaagdieren zouden geen betrouwbare en reproduceerbare resultaten opgeleverd hebben.

EFSA heeft in 2007 op basis van deze opinie een 'Tolerable Daily Intake' (TDI, aanvaardbare dagelijkse opname) van bisfenol A vastgesteld van 0,05 mg per kg lichaamsgewicht per dag. De hoogste verwachte blootstelling aan bisfenol A, bij baby's van circa 6 maanden, wordt geschat op 0,013 mg/kg per dag. Lees: 'wordt geschat'. Ook de 'Environmental Protection Agency' in de Verenigde Staten hanteert een 'veilige' dosis van 50 µg/kg per dag.

Toch kunnen we niet ontkennen dat verschillende onderzoekingen duidelijk hebben aangetoond dat de verstoring van het mannelijke hormoonstelsel leidt tot een vermindering van sperma - en, tot onvruchtbaar sperma. Ook spreekt men over prostaatgroei, toenemende agressie, een veranderd gedrag, enzovoorts. Bisfenol A zou de oorzaak kunnen zijn van zwaarlijvigheid, zowel bij mannen als bij vrouwen, het zou het zenuwstelsel aantasten, leidend tot hersenbeschadiging, en het zou tevens borstkanker kunnen veroorzaken. Het is een bewezen feit dat in de westerse wereld bisfenol A bij nagenoeg iedereen kan worden aangetroffen, zowel in het bloed als in de urine.Het is ook bekend dat residueel bisfenol A in verpakkingen van policarbonaat of epoxycoatings kan migreren naar de voedingsmiddelen en zo door de mens opgenomen worden. Het is dus geweten dat Bisfenol A door plastiekbekleding wordt vrijgegeven, en in mindere mate door het blik waarin het voedsel zich bevindt. Vanuit de binnenbekleding lekt het in de levensmiddelen: soms meer, soms minder. Vooral baby's, die voedsel uit blik te eten krijgen, absorberen zeer veel Bisfenol A. Geef je baby dan vooral ook geen eten uit een blikje dat reeds een tijdlang openstaat.

In januari 2006 verklaarde een officiële Duitse instantie dat policarbonaat babyflessen veilig zijn voor gebruik. Daarbij schreven ze dat 'de gepubliceerde onderzoekingen moeilijk te interpreteren waren en dat ze in sommige gevallen elkaar tegenspraken'. In juni 2006 heeft de stad San Francisco in Californië de verkoop van babyflessen en andere producten voor kinderen, waarin Bisfenol A werd verwerkt, verboden. Deze wet werd vanaf december 2006 geïmplementeerd, maar in mei van dit jaar werd het verbod terug ingetrokken ...

We leven in een ambivalente wereld waarin alles kan en alles mag, zolang je maar de wet achter je hebt staan. Wij, brave burgers, wij moeten ons plooien naar die wet, en geloven wat ze ons willen laten geloven. Als ze zeggen dat Sinterklaas en de Kerstman werkelijk bestaan, dan moeten we ze wel geloven..., of we krijgen niets meer. Je kan natuurlijk ook doen alsof, maar dan moet je wel zélf naar alternatieven zoeken. Anderzijds kan men niet elk blikje en elke melkfles gaan onderzoeken of er wel ja dan neen Bisfenol A-lekken zijn. Dat is onmogelijk. Bovendien moeten die reuzen van firma's ook winsten boeken en hun producten blijven produceren, in afwachting van andere, en betere.

Maar als je dan toch een policarbonaat babyflesje gebruikt, dan kan je het nieuwe flesje wassen, zodat er nóg minder bisfenol A in het levensmiddel terechtkomt. Maak dan nieuwe kinderflesjes voor gebruik goed schoon met warm water en afwasmiddel. Spoel ze na met proper water.

Conclusie: Je doet ermee wat je wilt. Het is tenslotte jouw lichaam - en, als je een baby hebt, of in verwachting bent, dan moet jij in de plaats van het onmondig kindje beslissingen nemen. Houd er bovendien rekening mee, dat door verwarming, in een microgolfoven bijvoorbeeld, het risico op 'lekken' wordt verhoogd. Ook foetussen zijn zeer gevoelig voor Bisfenol A. Denk ook eens aan de alternatieven, zoals borstvoeding, glazen babyflessen, en enkel en alleen voeding uit glas aankopen, bijvoorbeeld.De hoogste verwachte blootstelling aan bisfenol A, bij baby's van circa 6 maanden, werd geschat op 0,013 mg per kg lichaamsgewicht per dag, schreven we. Tel dit eens op - maal x-aantal dagen. Plus, het ene lichaam is het andere niet. Normaliter zuivert het lichaam zichzelf en het verwijdert de schadelijke stoffen via urinelozing en stoelgang. Dit, enkel in het geval indien alle organen optimaal functioneren en voor 100% gezond zijn. Maar..., er is een maar. Geld dit ook voor baby's wiens interne organen (nog) niet optimaal functioneren? Het antwoord is even logisch als simpel: de giftige stoffen zullen niet worden uitgescheiden - integendeel: ze zullen in de organen blijvend worden opgestapeld. Of denk jij er anders over?

Nabericht 16/9/2011: Bisfenol A is een chemische stof met hormoonverstorende eigenschappen. Toch wordt ze massaal gebruikt in tal van gebruiksvoorwerpen en verpakkingsmaterialen. Dat babyflessen waarin de stof zit verwerkt uit de winkels werden geweerd, had te maken met de groeiende bezorgdheid bij de bevolking daaromtrent.

Dat iedereen aan Bisfenol A wordt blootgesteld, blijkt uit het feit dat afbraakproducten van de stof bij iedereen in de urine worden aangetroffen. De meeste studies zijn het er over eens dat de consumptie van voedsel en dranken uit blik de grootste bronnen van inname zijn. Maar volgens doctoraatsstudente Tine Geers van de Universiteit Antwerpen is er meer aan de hand. De door haar gemeten waarden in voedsel en drank bleken maar de helft te bedragen van wat ze aan afbraakproducten in urine terugvond. Zij stelt dat ook de inhalatie van huisstof, het contact van de huid met thermisch papier – zoals kastickets – en papieren geld een rol spelen. Geens zal volgend jaar andere blootstellingsbronnen opsporen.

Wat de gevolgen van blootstelling aan Bisfenol A precies inhouden is nog onduidelijk. Vast staat dat de stof oestrogene of anti-androgene effecten heeft, maar of de lage concentraties waaraan de bevolking wordt blootgesteld gevaar opleveren staat nog niet vast. De momenteel toegelaten norm per dag bedraagt 50 mg per kilogram lichaamsgewicht, maar er duiken steeds meer studies op die stellen dat lagere concentraties ook effect hebben. Het zou dus kunnen dat de norm verlaagd moet worden.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht