ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Waarschuwing omtrent het afslankproduct Zhen De Shou Fat loss capsules

Tsenne Kikke Auteur
Tsenne Kikke

Geplaatst op
donderdag 22 november 2007 0:30

Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) vestigt de aandacht op de risico's die verbonden zijn aan het gebruik van het vermageringsproduct ZHEN DE SHOU Fat loss capsules. Het product wordt voorgesteld als een voedingssupplement op basis van planten die afkomstig zijn uit China. De capsules die in beslag genomen zijn in België toonden de aanwezigheid van sibutramine aan, een eetlustremmer. Het gaat om een vervalst product dat niet beschikt over de nodige vergunningen voor verdeling op de Belgische markt.

Zhen De Shou wordt voorgesteld als een voedingssupplement op basis van planten die afkomstig zijn uit China en dat gemakkelijk en snel gewicht doet verliezen. Analyses die uitgevoerd zijn op de dozen van Zhen de Shou die door de douane onderschept zijn, hebben uitgewezen dat dit zogenaamde voedingssupplement in hoge dosis het actieve bestanddeel sibutramine bevat. Gezien de therapeutische eigenschappen van sibutramine kan een product op basis ervan enkel vergund worden als geneesmiddel en niet als voedingssupplement. Momenteel is sibutramine in België beschikbaar als geregistreerd geneesmiddel dat enkel op medisch voorschrift wordt afgeleverd.

De in beslag genomen Zhen De Shou Fat loss capsules zijn vervalst en zijn verdeeld buiten het legale circuit, wat verboden is in België. Het kan niet worden uitgesloten dat dit product ook nog via andere illegale circuits en via het internet wordt verdeeld. Daarom dit nieuwsberichtje.

Het FAGG wil eraan herinneren dat:

- Het in de handel brengen van Zhen De Shou capsules in België niet is toegestaan.

- Personen die in het bezit zijn van Zhen De Shou capsules, deze in geen geval mogen innemen. Elke capsule van Zhen de Shou bevat hoeveelheden sibutramine die tweemaal zo hoog zijn dan de maximaal aanbevolen dagelijkse dosis voor deze substantie. Sibutramine mag niet worden gebruikt zonder medische opvolging; de inname is gevaarlijk bij personen met bepaalde hart- of vaataandoeningen. Er moeten tevens voorzorgen genomen worden in geval van gelijktijdig gebruik met andere geneesmiddelen. Tot slot kan sibutramine ernstige bijwerkingen veroorzaken.

- Als voorzorgsmaatregel worden personen die capsules van het product Zhen De Shou hebben ingenomen, verzocht hun behandelende arts ervan in te lichten.

- Niet-gebruikte capsules worden het best naar de apotheek gebracht om vernietigd te worden volgens het bestaande systeem van aparte inzameling van oude en vervallen geneesmiddelen.

Het FAGG wil er tevens aan herinneren dat voorzichtigheid geboden is bij elke aankoop van gezondheidsproducten via internet. Men stelt immers vast dat de distributiekanalen die voor de verkoop van de gezondheidsproducten via internet worden gebruikt, over het algemeen niet de reguliere kanalen zijn die door de bevoegde instanties worden gecontroleerd. In deze omstandigheden kunnen de kwaliteit van de producten, de bewaaromstandigheden, de klinische werkzaamheid en de veiligheid ervan niet worden gewaarborgd. De aankoop via internet van dergelijke producten kan aanleiding geven tot verkeerd gebruik vermits deze producten niet zonder meer geschikt zijn of zelfs tegenaangewezen kunnen zijn.Sibutramine, verkocht onder de merknaam Reductil® is een tamelijk nieuw geneesmiddel tegen obesitas. Het werkt via het centraal zenuwstelsel in op de hongercontrole. De werkzaamheid van sibutramine wordt toegeschreven aan twee actieve amino-metabolieten. Deze remmen de re-uptake van noradrenaline en serotonine. Gewichtsverlies wordt hier veroorzaakt door een verhoging van het verzadigingsgevoel wat leidt tot verminderde voedselinname.

Sibutramine kan cardiovasculaire bijwerkingen veroorzaken: stijging van de hartfrequentie, stijging van de bloeddruk, verergering van aambeien, hoofdpijn, vasodilatatie ('flushes'), spijsverteringsstoornissen, droge mond, smaakstoornissen, ejaculatieproblemen, menstruele krampen of pijnen, slapeloosheid, angst en vermoeidheid. Het mag dan ook niet worden gebruikt bij hypertensie, hart- en vaatziekten en glaucoom en het kan interacties aangaan met andere geneesmiddelen. In Italië werd sibutramine een tijdje van de markt gehaald, nadat twee sterfgevallen in verband waren gebracht met het middel. Hoewel het verband nooit is hard gemaakt, zijn artsen desalniettemin voorzichtig met het voorschrijven van Reductil.Via internet vind je overal advertenties voor het product, dat volgens advertenties 'is gemaakt door moderne technologie van natuurlijke planten, die alleen groeien in de Chinese provincie Yunnan'. 'Daar kennen de bewoners al duizenden jaren de magische slankmakende werking van planten....

Het product zou eetlustremmende planten bevatten, zoals 'sweet potato fiber, cyamoposis gum powder, amor phallus konjac and alfalfa, en aan de andere kant extracten die de verbranding van vet stimuleren, zoals tuckahoe, kola, guttiferae plant, coleus scutellarioides, guarana, marumi kumquat and trigonella foenum'. Een capsule per dag heeft al 'remarkable effect'.

Over obesitas, of zwaarlijvigheid

De term zwaarlijvigheid slaat zowel op overgewicht als op obesitas. Iemand met overgewicht is té zwaar. Als een bepaalde drempel wordt overschreden is hij zwaarlijvig en lijdt hij aan obesitas.

Bijna de helft van de Europeanen heeft overgewicht en zo'n 10 tot 20 procent van de volwassenen is veel te zwaar en heeft last van obesitas. Wat België betreft: naar het schijnt kampt 31% van onze bevolking met overgewicht en is maar liefst 13% obees.

In Nederland is overgewicht aan het uitgroeien tot een ware epidemie. Volgens studies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijkt dat in Nederland ruim 55 procent van de mannen en 50 procent van de vrouwen te zwaar is. Mensen met overgewicht hebben sneller en meer last van diabetes type 2, ademhalingsstoornissen, hart- en vaatziekten en zijn sneller ziek.

Hoe ontstaat overgewicht, vetzucht of obesitas?

Op zich is geen enkel voedingsmiddel een echte 'dikmaker'. Onze voeding is samengesteld uit een aantal verschillende voedingsmiddelen, zoals:

- brood, aardappelen, rijst, spaghetti, macaroni, peulvruchten;

- groente en fruit;

- vlees, vis, melk en melkproducten, eieren (liefst niet meer dan 2 of drie per week);

- boter en margarine.

Er zijn wel voedingsmiddelen die veel energie (calorieën) leveren en voedingsmiddelen die weinig energie leveren.

Wanneer je veel energierijke voedingsmiddelen gebruikt, heb je eerder kans op dik te worden, dan wanneer je van de weinig energieleverende producten gebruikt. Heel belangrijk is natuurlijk ook de dagelijkse behoefte aan voedingsmiddelen in verhouding tot de totale hoeveelheid die je per dag gebruikt. Voedingsmiddelen die weinig vet en suiker bevatten leveren minder energie dan de volvette producten en voedingsmiddelen die veel suiker bevatten.

Aardappelen, bijvoorbeeld, zijn geen energierijke voedingsmiddelen. Van een gewone portie aardappelen in een maaltijd word je niet dik. Wel kun je dik worden door er veel vette jus of saus bij te eten.

Twee van onze hoofdmaaltijden bestaan uit broodmaaltijden. Diverse broodsoorten vormen dan ook een belangrijk voedingsmiddel. Bruin- en volkorenbrood leveren bouwstoffen voor het lichaam, zoals bijvoorbeeld ijzer en B-vitamines, terwijl witbrood in hoofdzaak energie levert. Bovendien bevatten bruin-, maar vooral volkorenbrood, de buitenste vliesjes van de tarwekorrel (zemelen). Ze worden weliswaar niet verteerd, maar zijn uiterst nuttig voor een goede darmfunctie. Ze geven eerder een verzadigd gevoel en dat is juist bij vermageren heel belangrijk.

Er wordt wel eens verondersteld, dat fabrieksbrood meer vet bevat dan het brood van de warme bakker. Dat is niet het geval. Alleen aan het zogenaamde weekendbrood wordt wat vet toegevoegd om het langer houdbaar te maken. Brood wordt echter nooit alleen gegeten. Een broodmaaltijd bestaat meestal uit brood gecombineerd met boter, margarine, of halvarine, beleg en één of andere drank, zoals bijvoorbeeld thee, koffie of melk.

De hoeveelheid brood in jouw dagmenu bepaalt dus niet of je slank of dik wordt. Het hangt ook af van de laag boter, margarine, of halvarine die je er op smeert, en van de soort en de hoeveelheid beleg die je gebruikt. Bij een goed voedingsadvies om af te slanken wordt altijd brood toegestaan. De hoeveelheid brood is afhankelijk van de energie die per dag bij de voorgeschreven voeding gebruikt mag worden.

Is overgewicht, obesitas of vetzucht erfelijk?

Er is geen erfelijke eigenschap aangetoond, waardoor kinderen van dikke ouders later opgroeien tot dikke volwassenen. Sommige factoren kunnen er wel toe bijdragen, zoals bijvoorbeeld lichaamsbouw. Een zware lichaamsbouw kan op het eerste gezicht de indruk geven, dat iemand aan de dikke kant is. Meestal nemen kinderen eetgewoonten van hun ouders over. Dus ook de verkeerde. Probeer daarom zo gezond mogelijke eetgewoonten te krijgen en zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Dat geldt natuurlijk ook voor de kinderen.

Er is nog iets dat je moet weten...: moeders beïnvloeden het toekomstige eetgedrag van hun kinderen. Nieuw onderzoek suggereert, dat kinderen van zwangere vrouwen en van vrouwen die borstvoeding geven en voeding tot zich nemen van een mindere kwaliteit, later meer kans hebben om zwaarlijvig te worden.

Dr. Stephanie Bayol uit London zei, dat nieuwe bevindingen aantonen dat de eetgewoonten van ongeboren baby's en opgroeiende kinderen door de moeder worden geprogrammeerd. Dit programmeren ontstaat reeds tijdens de zwangerschap en tijdens het borstvoeden en is afhankelijk van hetgeen de moeder eet. Volgens de studie zal het opgroeiende kind onvermijdelijk aangetrokken worden tot vettig en suikerrijk voedsel indien de moeder tijdens die perioden bijvoorbeeld 'voor twee personen eet', of vettig en suikerrijk voedsel tot zich nam. Waarom?...De menselijke appetijt wordt door het brein gereguleerd. Hormonen worden uitgezonden die de mens het gevoel geven van voldaan zijn. In ons brein zijn er verschillende centra aanwezig die 'beloningscentra' kunnen worden genoemd. Van zodra die bepaalde centra een gevoel van volheid ervaren, is de zin om verder te eten over - eerder niet. Met andere woorden: eten is niet enkel en alleen een mechanisch iets, maar een beantwoorden aan die specifieke centra. Dit verklaart, beweert Dr. Bayol, dat volwassen personen nog altijd aangetrokken blijven tot voeding van mindere kwaliteit, zelfs indien ze gezond eten voorgeschoteld krijgen.Nota: Deze prachtige zwart-wit foto's komen uit de portfolio van Petra van Vliet

Nota: Vele afbeeldingen en talrijke artikelen uit 2007 werden achteraf verwijderd, omdat ze verouderd waren en teveel ruimte in beslag namen...

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht