ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Het verzonken Atlantis voor de 1.000ste maal herontdekt

Tsenne Kikke Auteur
Tsenne Kikke

Geplaatst op
dinsdag 17 juli 2007 9:02

Vroeg of laat moest het nog wel eens gebeuren: iemand heeft Atlantis ontdekt! De Amerikaanse amateur-onderzoeker van Iraanse oorsprong, Robert Sarmast heeft - volgens zijn eigen zeggen - ruïnes in de zee tussen Cyprus en Syrië ontdekt die 'precies' passen bij de beschrijving die Plato ooit gaf van het gezonken continent. Het is misschien de 1.000ste keer in de geschiedenis dat wetenschappers Atlantis menen te hebben gevonden. Volgens Sarmast liggen op die plek door mensenhanden gemaakte structuren. "Als dit Atlantis niet is, wat is het dan?", vroeg hij aan het gehoor, dat vooral uit mensen van de pers bestond. "We kunnen nog geen tastbaar bewijs leveren in de vorm van bakstenen en mortel, aangezien dat allemaal nog begraven ligt onder verscheidene meters sediment. Maar het indirecte en het andere bewijs is onweerlegbaar."Weinigen hechten enige waarde aan zijn woorden. Hij wel... omdat zijn boek over dit thema reeds in oktober 2003 verscheen. De lezers vragen bewijzen...'Heeft Atlantis wel ooit bestaan?' is de basisvraag in eenieders achterhoofd. Al meer dan 2.000 jaar is men in de Westerse wereld gefascineerd door het verhaal over Atlantis, een raadselachtig welvarend eilandenrijk uit de oertijd, dat door de een of andere ramp plotseling onder het zeeoppervlak verdween.

Het was de Griekse wijsgeer Plato (427 tot 347 voor Christus) die als eerste over de stad schreef, vooral in zijn dialogen 'Timaeos' en 'Kritias'. Hij kende het verhaal van horen zeggen. De bevolking van Atlantis zou in overvloed en weelde hebben geleefd en het eiland zou groter zijn geweest dan Noord-Afrika en Klein-Azië bij elkaar. De bewoners waren goede ruiters en vooral vaardige zeelieden, die een machtige vloot van 1.200 schepen bezaten waarmee ze alle oceanen doorkruisten. Ze beschikten bovendien over een hoge kennis van bouwkunst, astronomie, astrologie, wiskunde enzovoort. Uiteindelijk heerste er onder de bevolking slechts macht en hebzucht. Als straf werd het eiland toen rond 9.600 voor Christus vernietigd door de mythische God Zeus.Andere theorieën plaatsen de verloren beschaving onder meer in de Zuid-Chinese Zee, bij de Azoren, in Cuba, in het Andesgebergte, of in de Egeïsche Zee. Moderne wetenschappers denken te weten waar de exacte locatie van Atlantis is gelegen, namelijk in de verbeeldingswereld van de persoon die het verhaal in zijn hoofd heeft geschapen...

Het is gewoonweg een mythe, die sterk aanleunt bij de Romeinse en Griekse mythologieën. Hetgeen Plato neerschreef, waren dialogen tussen Socrates en zijn leerlingen. Maar de meeste van deze instructieve dialogen waren zuivere fictie, net als de gesprekken tussen personages in een toneelstuk, beweren ze.

Het verhaal over het legendarische Atlantis kan gelijk gesteld worden met Plato's allegorie over 'de grot'. Het verhaal van Atlantis kan eveneens vergeleken worden met onze Star Wars, maar die dan afspeelt in de jaren 350 v.C. Het is het verhaal van hoe een uitzonderlijke hoge beschaving kan vernietigd worden van zodra mensen een losbandig leven gaan beginnen leiden. Dit is dan ook datgene wat Plato indertijd wilde benadrukken. De moraal van het verhaal was voor hem belangrijk, niet het verhaal zelf.

Atlantis is een verhaal dat hoog opkomt, net als de getijden, even aan de hemel schittert - als een verschijnsel, een modeverschijnsel - om dan weer voor een tijdje weg te ebben, totdat iemand anders het nogmaals even tot leven brengt. Het past in de lade van de Bermuda Driehoek, UFO-ontmoetingen in Roswell, Oude astronauten uit het Incarijk, et cetera. Het wakkert het geloof en bijgeloof aan van mensen, die per se in het ongelooflijke willen geloven.Over Atlantis werden de laatste 100 jaar niet minder dan 2.000 boeken en verhalen gepubliceerd, en tal van films en liederen. Waar komt dit verhaal vandaan? Is het gebaseerd op loutere fantasie of liggen er waarachtige historische gebeurtenissen aan ten grondslag?

Volgens Sarmast heeft Atlantis wel degelijk bestaan. Dat zei hij al een jaar geleden, vooraleer hij aan deze expeditie begon. Ondertussen heeft hij beelden in zijn bezit van diep onder water gelegen structuren, die met sonar scannen zijn genomen.

Sonar is een techniek, die geluid gebruikt om onder water te navigeren of om voorwerpen te detecteren. Eén van deze genomen beelden vertoont een drie kilometer lange muur, die 1.500 meter onder de zeespiegel ligt. Maar als je de beelden goed bekijkt, kan je voor jezelf zien hoe wazig ze zijn. Elk oog kan merken dat deze beelden geenszins wijzen op 'een door mensenhanden gemaakte structuur'. In elk geval zijn de beelden en zijn uitspraken dubieus. Anderzijds erkent hij wel dat er nog geen tastbaar bewijs is voor zijn stelling. Hij hoopt dat een duikteam naar de zeebodem zal afdalen en materiaal kan opduiken. Maar veel hulp krijgt hij nog niet.Ook Despo Pilides, een archeoloog uit Cyprus zei: "Deze theorie moet met een zeer grote korrel zout genomen worden. Wij, archeologen, hebben concrete bewijzen nodig. Er is geen enkel bewijs dat deze hypothese een greintje waarheid bevat en we zijn ook niet van plan het te onderzoeken."

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht