ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

India: het land van Gomatra Wijwater

Onrechtvaardigheid geschiedt in elke uithoek van onze wereld...
door Tsenne Kikke - zondag 29 april 2007 3:38

India is nu al meer dan 50 jaar onafhankelijk, maar mensen leven er nu nog in sterk van elkaar verschillende kastensystemen. Dit uitte zich vooral in een voorval dat zich begin deze maand in een school, gelegen in het Bhandara district van Mahrashtra voordeed.

De hoofdonderwijzer, Sharad Kaitade , gaf aan de onderwijzeres, Madhavi Raut, de opdracht om alle leerlingen met 'gomatra' te besprenkelen, gewoonweg omdat de vorige hoofdonderwijzeres, Tilottama Tembhurkar, een Dalit was .., en dus van een lagere klasse'. Nu dat ze vertrokken was, wilde men het schoolgebouw én de leerlingen met die gomatra 'ontsmetten'. Raut voerde die opdracht dan ook prompt uit.

Het kwam aan de oren van de ouders, die zich boos en onverwijld tot de plaatselijke politie wendden. Kaitade werd gearresteerd, maar vrij snel op borgtocht vrijgelaten. De autoriteiten hebben ondertussen reeds de garantie gegeven dat zoiets in de toekomst niet meer zal gebeuren.

'Zij zeiden erbij,' verklaarde Sonali Meshram, een van de 210 studenten, waaronder 20 Dalits, 'dat het voor ons eigen welzijn was. Ook vertelden ze ons dat we in staat zullen zijn om beter te kunnen studeren van zodra we gezuiverd zijn.'

Nu het nieuws in omloop werd gebracht zegt de onderwijzer, Madhvi Rao, dat niemand de kinderen met gomatra besprenkelde. 'Het zijn valse beschuldigingen,' voegde hij er aan toe.

Ondanks het feit dat we al zeven jaar in een gloednieuwe eeuw zijn beland, leven miljoenen mensen in India nog in het allerlaagste kastensysteem waar men nog sterk geloof hecht in 'het boze oog', en dergelijke meer.

In hetzelfde Bhandara district gaat het er de laatste tijd slecht aan toe, en dit sedert 29 september van vorig jaar. Op die dag werden vier leden van de Bhotmange familie, een 45-jarige moeder met haar 17- jarige dochter en twee zonen van 19 en 21, vermoord. Hun lichamen werden in het kanaal gedumpt. Elf mensen werden in staat van beschuldiging gesteld. Het proces begint op 3 mei eerstkomend. Vorige week zaterdag werd er een Dalit vrouw met kerosene overgoten en in brand gestoken. Ze overleed in de ambulance, op weg was naar het ziekenhuis.

Het Bhandara district maakt deel uit van Vidarbha. In een recentelijk perscommuniqué bevestigde de president van het 'Vidarbha Janandolan Samiti Kishore Instituut', dat sedert juni van vorig jaar 1.045 landbouwers zelfmoord pleegden omdat ze té diep in de schulden waren verzeild geraakt.

Natuurlijk gebeuren die dagdagelijkse zaken ver van ons bed. Daarom worden we er nooit van op de hoogte gesteld - en, als dit tóch zou gebeuren - wat kunnen we er aan doen? Onrechtvaardigheid geschiedt in elke uithoek van onze wereld.

Laten we dit nieuwsberichtje afsluiten met ...

Dalits behoren nog altijd tot het laagste kastensysteem. Ze worden regelmatig afgeranseld, of gedood, meestal nabij tempels, omdat de hogere kasten hen er niet dulden. Dalits zijn ook bekend onder de naam 'onaantastbaren', in het Engels 'untouchables', en momenteel leven er zo'n 160 miljoen ervan in India, dat momenteel 1.097.000.000 inwoners telt. India is dan ook, na China, het land met de meeste inwoners.

Zoals je weet wordt de koe bij de Hindoes als een heilig dier aanzien. Vandaag de dag nog worden - vooral op het platteland - de uitwerpselen ervan gebruikt als ontsmettingsmiddel, maar ook als brandstof. Gomatra is de urine van de koe, dat zowel genezende als ontsmettende bestanddelen in zich draagt. Volgens het plaatselijke volksgeloof, bedoel ik. Vreemd dat 'ontwikkelde' mensen - in dit geval: onderwijzers - nog zoveel geloof hechten aan het bijgelovige. Stel je eens voor, dat men onze kinderen in scholen met Gomatra Wijwater over het ganse lichaam besprenkelt...

Ja, het kan nog voorvallen. We schrijven: april anno 2007.

Nota: De foto onderaan is genomen in de klas van enkele 'slachtoffertjes'.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht