ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Over een Argentijns spook dat dolgraag schommelt…

De vraag, die hier wordt gesteld is: bestaan spoken en geesten?
door Tsenne Kikke - maandag 10 december 2007 4:46

Word dit het Nieuwsberichtje van het Jaar?... Bestaan spoken en spookhuizen? Of, kunnen schommels behekst zijn? Dat zijn vragen die sommige mensen zich momenteel in Argentinië stellen. Een 'behekste' schommel houdt inwoners van Firmat in de ban - en, de rest van het land. Via het internet is het sensationele nieuws zelfs in onze gewesten beland. Sensationeel? Wel, het ding beweegt namelijk uit zichzelf en natuurkundigen vinden er zogezegd geen verklaring voor. Jij wel, misschien?...Volgens de plaatselijke inwoners van Argentijnse Firmat bewoog één van de schommels tien dagen aan een stuk op en neer, terwijl de andere schommels stil bleven hangen. Ze haalden de politie erbij toen de schommel vier maanden geleden begon te bewegen. Ze zijn er zeker van dat ze te maken hebben met een spook of geest. De geest zou afkomstig zijn van een jongetje dat 20 jaar geleden op die plaats is overleden. Toen was die speelplaats nog een werf. Met andere woorden: een speelplaats-in-wording. Bekijk de videobeelden...

Het is een natuurlijk fenomeen dat die schommel op en neer gaat van zodra er wind is, maar waarom volgen de andere schommels niet hetzelfde voorbeeld? En, waarom gaat de schommel alsmaar harder en harder op en neer... alsof een onzichtbare hand het regelmatig een duwtje geeft? De wind? O neen! De zaak is véél mysterieuzer, zegt men.Videobeelden... met een religieus tintje, waarop we kunnen bemerken dat 'de geest van het jongetje' niet altijd op de middelste schommel gaat zitten...De geschrokken inwoners hebben nu de hulp ingeroepen van spokenjagers en van parapsychologen, die er een uitleg aan trachtten te geven. Natuurlijk trok het fenomeen de aandacht van diverse media, en van het grote publiek... Het liep zelfs zó sterk uit dat men er aan dacht om er een omheining rond te bouwen... Wat slim! Misschien wordt deze plek ooit het Argentijnse Lourdes - of, wordt het een versie van een mannelijke Fatima in Firmat?

Op deze videofim zie je wel dat er veel wind is..., maar dat het er in feite niet zo heftig aan toegaat. Misschien had het spook geen zin om te schommelen?Op de volgende videobeelden zie je hoe enkele mensen een verklarend antwoord trachten te geven... Eén van hen, de parapsycholoog Ramos Perera, tracht een zinnig antwoord te geven, maar ook alweer in het Spaans. Eén van de mogelijkheden, beweert hij, zijn het de magnetische stralingen die de schommel op en neer laat gaan. Aardstralen misschien? Anderen beweren dan weer dat het hier gaat om de aerodynamische relatie tussen schommel en wind. Wat er ook van aan is, de bewoners van de streek vinden het soms toch maar een griezelig fenomeen, vooral als ze er hun verbeelding bij gebruiken.Niets in de mouwen en geen onzichtbare nylondraden... wordt hier getoond. En, nogmaals: het spook neemt niet altijd de middelste schommel. Bovendien is die man zijn uitleg van een hoogstaande, zuiver wetenschappelijke kwaliteit! Als je Spaans verstaat...Natuurlijk houdt het spook van een beetje afwisseling!...En..., wat zijn de meningen van een groep nuchter denkende studenten? Wel, ze stelden een eigen reportage samen:Als je eens wist hoeveel kranten en tijdschriften hun reporters daar naar die plaats stuurden! Alle televisiezenders waren aanwezig, en wekenlang konden de Argentijnen hevige debatten op hun scherm volgen - en, de ene parapsycholoog wist het véél beter, of kon het bloemrijker uitleggen, dan de andere. Is het niet grappig hoe bijgelovig mensen vandaag de dag nog kunnen zijn? Als we de wind zouden verpersoonlijken, kunnen we zeggen dat hij er heel veel plezier zal in hebben gehad om al die arme stakkers beet te nemen en hun verbeelding aan te wakkeren. Zelfs de schoppen dansten mee... ! 'Witch Blair Mysterie' opgelost!???

Natuurlijk bestaan er geen spoken, noch geesten van overledenen, tenzij in de menselijke verbeeldingswereld. En, hoe lager het niveau van bewustzijn, hoe rijker die verbeeldingswereld is. Ongecontroleerde verbeelding is nu eenmaal het verlengde van de dromen uit de nachtelijke slaap. Anders gezegd: het is niet omdat we overdag de sterren niet aan het hemelgewelf zien, dat ze er niet zijn. Hetzelfde geldt voor de menselijke droomwereld: droombeelden zijn er overdag dus ook, en hoe dichter bij de wakende slaaptoestand, hoe sterker de fanatasiewereld, het geloof en bijgeloof.

Zelfs indien spoken en geesten bestonden, hebben ze - wegens hun 'ijlheid' - geen vat op dingen uit deze materiële wereld. Maar, indien je aan de weet wenst te komen hoe pendels werken - want, een schommel is in wezen een grote pendel - klik dan op deze link.

Een slingeruurwerk, of pendule, bijvoorbeeld, is een uurwerk waarvan de regelmatige loop door een heen en weer bewegende slinger wordt gereguleerd. Zolang de uitwendige krachten die op de slinger werken klein zijn ten opzichte van de zwaartekracht, zal de tijd waarin de slinger eenmaal heen en weer beweegt praktisch constant blijven. Op die manier zorgt de slinger ervoor dat de klok gelijkmatig blijft lopen.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2018 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht