ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Een dolk van Toetanchamon werd uit meteoriet samengesteld

Wend je tot DIMschool vzw indien je graag een stukje meteoriet als knuffelsteen wenst aan te kopen.
door DIMschool vzw - vrijdag 3 juni 2016 20:55

Archeoloog Howard Carter vond in 1925 twee dolken in het graf van de legendarische farao Toetanchamon, die meer dan 3.300 jaar geleden stierf en daarna werd gemummificeerd. In zijn lijkwade vond men, naast andere voorwerpen, een dolk met een ijzeren lemmet en een dolk van polijst goud. Volgens onderzoekers is het metaal van de eerstgenoemde vermoedelijk niet van onze Aarde, maar afkomstig van een meteoriet.

De ijzeren dolk - met een gouden greep, een tegengewicht uit bergkristal en met een jakhals en een lelie versierde schede - stelde de onderzoekers al decennialang voor een raadsel. Enerzijds was ijzersmederij heel zeldzaam in het Oude Egypte, en anderzijds is de dolk na al die jaren nog altijd niet verroest.

Ondanks het feit dat men reeds in 4000 v.Chr. met koper, brons en goud werkte, kwam ijzer veel later aan de beurt en was het in het Oude Egypte praktisch onvindbaar.

Een reden temeer om versteld te staan bij het zien van die dolk - want, wegens het feit dat ze in die tijd met bewerkingen van dit metaal geen ervaring hadden, waren ze toch in staat om zulk een prachtig voorwerp te creëren.

Een team van Italiaanse en Egyptische onderzoekers hebben de chemische samenstelling van het wapen nu geanalyseerd op basis van een röntgen fluorescerende spectrometer. Hun bevindingen werden gepubliceerd in het vakblad 'Meteoritics & Planetary Science'.

Opvallend was het erg hoge nikkelgehalte, zijnde: 10% in combinatie met 0,6% sporen van kobalt. "Dat wees sterk op een buitenaardse afkomst," aldus de wetenschappers. Ze hadden de samenstelling van gekende meteorieten uit de streek met elkaar vergeleken en vonden één steen met dezelfde eigenschappen. Deze meteoriet, die de naam 'Kharga' werd toegekend, werd een 240-tal km verder ten westen van Alexandrië gevonden.

Meteorieten hebben altijd een belangrijke rol in religies en culturen gespeeld. Zowel de Romeinen evenals de Babyloniërs, Assyriërs, Oude Grieken en Egyptenaren geloofden dat ze als hemelse geschenken van de goden op Aarde kwamen gevallen. Vandaag de dag weten we beter - of, zouden we beter moeten weten - hetgeen niet uitsluit dat velen zo'n stukje meteoriet graad zouden willen bezitten.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht