ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Illusie: geloof niet alles wat jouw hersenen je trachten wijs te maken

Deze illusie zal jouw ogen doen hallucineren.
door DIMschool vzw - donderdag 7 januari 2016 8:14

Het is een eenvoudige illusie, maar het demonstreert een verbazingwekkend fenomeen, gekend onder de naam 'blindheid veroorzaakt door beweging'. Doch, beter dan nu al een heel verhaal te lezen, kan je het beter voor jezelf uitproberen.

Het uittesten ervan is poepsimpel. Het enige wat je moet doen, is jezelf concentreren op de groene punt die aan en uit gaat in het midden; dit, terwijl het rooster op de achtergrond aan het draaien is. Terwijl je naar dat punt staart, zal je merken dat de drie gele stippen in het rooster plotseling zullen verdwijnen.

Anders gezegd: de gele stippen waren er nog wel, maar jouw hersenen hebben jou van het tegenovergestelde overtuigd, en het zoveelste bewijs geleverd van de mate waarin je van jouw brein afhankelijk bent.

In wezen is jouw lichaam, waarmee je je dagdagelijks identificeert, het verlengde van dat brein. Niets meer, niets minder. Om die reden is de kwaliteit van de inhoud ervan zo belangrijk. Maar, denk er niet al teveel bij na. Tenslotte zijn het jouw hersenen die dat denken uitvoeren, en jou zullen wijsmaken hoe je op deze woorden moet reageren.

Over het hoe en het waarom deze vorm van blindheid ontstaat, bestaan sedert 1960 diverse theorieën. Bijvoorbeeld: gaat het hier om een storing, of over een functionele respons?

Sommigen denken dat het te maken heeft met een storing, die optreedt van zodra de hersenen teveel visuele informatie tegelijkertijd dienen te verwerken en daardoor overladen wordt, waardoor de analytische uitkomst drastisch wordt verstoord.

Anderen vertrekken dan weer vanuit het uitgangspunt dat het eerder gaat om een soort van mechanisme, over een functionele respons, dat door het brein in werking wordt gesteld teneinde beter te kunnen zien. Het zou dan geen echte blindheid zijn, maar een vrijwillige opheffing van bepaalde elementen die door de hersenen wordt uitgevoerd. Dit kan helpen om bijvoorbeeld beweging in het algemeen beter te kunnen waarnemen .

In elk geval toont deze illusie ons bovendien aan dat al wat we zien, of niet zien, niet altijd de werkelijkheid is. Indien je ooit aan Zelfkennis doet, een Zelfkennis, gebaseerd op de leerstellingen van Gurdjieff, zal je misschien meer aan de weet komen hoe jij - denkende, dat jij dat lichaam bent en over een 'vrije wil' beschikt - functioneert.

Ik leg de nadruk op het woordje 'misschien' - want ervaring heeft me geleerd, dat zeer veel mensen met de kennis die wordt aangereikt eerder beginnen filosoferen, in plaats van het geleerde in de praktijk om te zetten. Maar, dit heeft dan weeral te maken met het niveau van bewustzijn, en niet met het inhoudelijke, noch van de werkzaamheden van het menselijke brein.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht