ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: Wat is de mens? Oftewel: wie, of wat ben jij?…

Volgens wetenschappers is de mens niets meer dan de optelsom van biologisch processen.
door DIMschool vzw - vrijdag 29 mei 2015 11:30

Indien je de VPRO-documentaire uit de reeks 'De volmaakte mens' hebt gemist, raad ik je aan om het toch te zien. Geheel onderaan heb ik de link ernaartoe toegevoegd. In deze meer dan interessante en meest leerrijke aflevering laat Thomas Metzinger zien hoe jouw identiteit een product van je bewustzijn is, en Lone Frank praat met Bas Heijne over het laten onderzoeken van je eigen DNA.

Tussen mij en Metzinger bestaat er een enorm grote kloof. Nochtans spreken we voor 100% dezelfde taal. Hij is een autoriteit, komt geloofwaardiger over en filosofeert over thema's, zoals: 'Wat is de mens?', 'Wat is de Ziel?', et cetera, en sprokkelt alle dingen die in het verleden reeds over het menselijke brein werden geschreven en gezegd bij elkaar om zijn uitgangspunten en conclusies extra te benadrukken of te staven.

Ook met Lone Frank zou ik een goed gesprek kunnen hebben, omdat we op dezelfde manier over mensen en dingen denken.

Ikzelf richt me vooral tot mensen die de 'bewijzen' waarmee Metzinger komt aandraven niet zozeer nodig hebben om aan zichZelf te beginnen werken, omdat ze diep in zichzelf 'weten' dat de mens het product is van zijn eigen brein, bezield is, maar (nog) niet over een eigen ziel beschikt, een machine is waarin en waarmee alles gebeurt, uit stof is samengesteld en tot datzelfde stof zal vergaan, dat het lichaam slechts het verlengde is van de hersenen, enzovoorts, enzovoorts. Allemaal dingen, die George Ivanovitch Gurdjieff ons reeds 100 jaar geleden wist te vertellen, en waarover ik al meer dan 30 jaren schrijf.

Metzinger, Lone Frank, en vele moderne wetenschappers beweren net hetzelfde: de mens is het product van zijn eigen brein. De mens beschikt niet over een wezenlijke ik, of een Zelf, hij heeft geen ziel, en zo meer. Datgene wat de mens het 'zelf' noemt, is het gevolg van een hoop neurologische processen.

Indien je dus in jezelf de vraag 'Wie ben ik?' stelt, ben je totaal afhankelijk van de informatie die je ooit zélf in jouw hersenen hebt toegelaten. Stel die vraag dus niet aan jouw brein, want het antwoord is altijd verkeerd. Maar, wat zeggen wetenschappers nog meer over jou?...

Bewustzijn: een biologisch proces

We geloven graag dat we allemaal unieke persoonlijkheden zijn. Maar wat als dat beeld van wie we zijn, onze geliefde ‘ik’, louter een truc van het brein is? De Duitse filosoof Thomas Metzinger is ervan overtuigd dat dit het geval is. Hij ziet ons bewustzijn als een zuiver biologisch proces en stelt dat de nieuwe neurowetenschappelijke inzichten maar tot een conclusie kunnen leiden: het idee van een vaststaand ‘zelf’ is een door ons eigen brein gecreëerde illusie. Nu nieuwe technologieën het mogelijk maken steeds directer aan het brein te sleutelen, is het volgens Metzinger hoog tijd om stil te staan bij de vraag: "wie willen we eigenlijk zijn?".

In de reportage voelt verslaggever Bas Heijne zich ongemakkelijk bij het idee dat zijn ik, de ‘echte Bas’, niet meer is dan een optelsom van biologische processen. Hij vraagt zich af hoe we om moeten gaan met dit inzicht. Als we afscheid moeten nemen van het idee van een ziel, een vaststaande kern, wordt ons bestaan dan niet leeg en doelloos? En, wat kan ons dan nieuwe houvast geven?

Voor antwoorden gaat hij, onder andere, langs bij de Deense schrijfster en neurobiologe Lone Frank.  Als onderdeel van een persoonlijke zoektocht naar ‘wie zij is’, liet zij haar DNA uitlezen en analyseren. Zij legt uit hoe haar genetische blauwdruk haar geholpen heeft zichzelf beter te begrijpen. Heijne is gefascineerd, maar twijfelt: wil ik al mijn kwetsbaarheden, fysiek en mentaal, wel onder ogen zien? Zijn we wel in staat al die biologische feiten over onszelf op waarde te schatten en ook te relativeren? Hijzelf, net als miljarden andere stervelingen, is bang om er meer van aan de weet te komen. Sterker zelfs: geen mens wil de waarheid kennen. Toch niet de waarheid over zichzelf.

Volgens Lone Frank geeft kennis over DNA ons een idee van wie we zijn en van wie we zouden kunnen zijn. Genen zijn nu eenmaal (mede)verantwoordelijk voor onze gemoedsgesteldheden, zoals: depressiviteit, angst, gevoeligheid voor stress, en zo meer.

De opgedane kennis zal onze persoonlijkheid niet veranderen, maar het zal ons weten te zeggen vanwaar die persoonlijkheid vandaan kwam.

Hetzelfde resultaat kan men verkrijgen door een grondige studie te maken van jouw geboortehoroscoop en te beseffen hoe planeten jou tijdens jouw verblijf in de moederschoot reeds hebben 'gekleurd'. Ook zul je door aan Zelfkennis te doen in staat zijn jezelf beter te begrijpen en te aanvaarden. En, natuurlijk hoef je me niet te geloven, indien je je per se aan jouw eigen gedachten wenst vast te houden.

Tussen haakjes: ik heb het wél over Zelfkennis dat door DIMschool vzw wordt gebracht; een vorm van Zelfkennis, die je nergens anders kunt volgen, gegarandeerd.

Eén van Lone Frank's conclusies is, dat we allemaal biologische systemen zijn, veredelde dieren, zonder ziel of psyche. Ooit zal men zelfs in staat zijn om genen dermate te beïnvloeden dat men mensen op deze wereld kan plaatsen die intelligent zijn, sportief of muzikaal zijn aangelegd, en ook het implanteren van minuscuul kleine chips kunnen bijdragen om de toekomstige mens tijdig te programmeren.

Kortom: het huidige mensenras zal stilaan uitsterven om door een totaal andere biologische soort te worden vervangen. In wezen kan het ook niet anders, vooral indien je ziet hoe het er momenteel in de wereld aan toegaat, hoe laag het bewustzijnsniveau van de mens is, hoe gelovig en bijgelovig de meeste stervelingen zijn, en hoe zowel overbevolking en het klimaat veranderingen zullen afdwingen, en/of catastrofen teweegbrengen.

Indien de wetenschap zich niet met de kwaliteit van de mensheid gaat bezighouden, zullen oorlogen en alle andere vormen van geweld, evenals het bestaan van godsdiensten, blijven aanhouden, en zal het nog eeuwen en eeuwen en nog meer eeuwen duren vooraleer er daarin enige kleine veranderingen worden aangebracht.

Om die reden durven sommige wetenschappers vooropstellen: "Geef ons carte blanche en het huidige mensenras zal langzaam uitsterven en stelselmatig vervangen worden door veredelde wezens". Het is een soort van Hitleriaans denken, dat eveneens in een Arisch superras geloof hechtte, maar ditmaal in een nieuwe verpakking met een wetenschappelijk lintje en strikje daaromheen. Zeg nu nog maar eens dat geschiedenis zich niet herhaald.

Optogenetica

Nieuwe technologie zal ons dus meer de vrijheid geven te worden wie we willen zijn. In deze VPRO-aflevering gaat men langs bij genetici en neurowetenschappers die hard bezig zijn dit werkelijkheid te maken.

Voor homo's en lesbiennes is er dan ook zeer goed nieuws, teneinde de werkzaamheden van hun hersenen - en dus zichzelf - beter te kunnen begrijpen. Zo krijgen we te horen hoe een vrouwelijke fruitvlieg, door met laserlicht in haar brein in te grijpen en een schakelaar te stimuleren, ervan overtuigd raakt dat ze een mannetje is.

Ook zien we dat DNA analyses nu al als leidraad worden ingezet voor de opvoeding van jonge kinderen, en hoe met behulp van een simpele pil traumatische herinneringen gewist kunnen worden.

Volgens Heijne dwingt al deze nieuwe kennis over lichaam en geest ons een nieuw beeld te ontwikkelen van wat de essentie, de ziel, van de mens is. Een nieuw zelfbeeld, waarmee we stevig in het leven kunnen staan, zonder dat we de harde biologische feiten over onszelf geweld aan doen.

Wie of wat ben jij?

In de zesdelige serie 'De Volmaakte Mens' gaat Bas Heijne dus in gesprek met topwetenschappers en grote denkers, in de hoop een antwoord te vinden op de vraag: wat is de mens? Eergisterenavond om 23:00 uur werd de derde aflevering uitgezonden, getiteld: 'Sleutelen aan de ziel'. Indien je het niet hebt gezien, raad ik jou het nogmaals ten sterkste aan!

Hier is dan de beloofde link.

De mens is een robot

Een extraatje van Thomas Metzinger... Hij begint met te zeggen dat de mens geen zelf heeft. Nadat je het filmpje hebt bekeken, en alles hebt aanhoord aangaande fantoompijnen, bewustzijn, en zo meer, kun je misschien een idee verkrijgen van de Zelfkennis waarover ik het al jarenlang heb: een Zelfkennis, dat een medium kan zijn om jouw Ware Zelf te leren kennen - indien je het 'hebt' natuurlijk, al was het maar in aanleg.

Dat Zelf heeft dus niets met jouw ikjes, persoonlijkheden of lichaam te maken; maar het lichaam kan er in sommige gevallen wél het voertuig van worden. Behoor jij tot de 0,01% ?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht