ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Een zonde kan maar 'zonde' worden genoemd van zodra je weet wat zonde is

Gewone stervelingen kunnen onmogelijk zondigen ...
door DIMschool vzw - woensdag 22 januari 2014 4:39

Zoals je misschien weet, doe ik aan Zelfkennis - en, hoe langer ik aan Zelfkennis doe, hoe religieuzer ik word. 'Religieus' in de ware betekenis van het woord. Weet, zoals ik reeds meermaals schreef, betekent het Latijnse 'religare': 'opnieuw verbinden'. 'Ligare" = 'verbinden, en 're-' betekent: 'opnieuw'. Niet ik, met al mijn ikjes en verworven persoonlijkheden, natuurlijk, maar iets in mezelf. Daarom heeft Zelfkennis betrekking op 'het kennen van het Zelf'.

Trek het je niet aan, indien je me niet begrijpt, niet wenst te begrijpen, of denkt beter te weten - want, daarover gaat dit blogberichtje niet.

Momenteel werk ik aan de Nederlandse vertaling van het Nederlandse 'Onze Vader'. Dit klinkt misschien ook vreemd, maar weet dat geen mens de woorden van dat gebed begrijpt. Doch, omdat ik moeite had om één bepaalde zin uit dat gebed op een andere manier in eigen taal te vertalen, voelde ik mezelf verplicht om de Bijbel te raadplegen.

Wat de Bijbel betreft... Van de originele geschriften blijft er maar weinig over. Grotendeels werd de inhoud ervan in het Aramees, Sanskriet, Joods, Oud-Grieks en Latijn geschreven, en ben ik ervan overtuigd dat de vertalingen veel te wensen overlaten. Bovendien hebben zeer veel pausen grote delen ervan doen verdwijnen, enzovoorts. Maar, zoals Gurdjieff indertijd ook zelf zei, kunnen we nog zeer goed werken met hetgeen ervan is overgebleven.

Over zondigen

Een thema dat me, tijdens de omzetting van het Nederlands in het Nederlands, aanbelangde, was 'Zonde'. Maar, deze tekst richt zich eerder tot de eclectici, en om die reden staat de vertaling van het meditatief gebed 'Het Onze Vader' in de rubriek 'Eclecticus'. Het klinkt hautain, maar dood-gewone stervelingen hebben niets aan die tekst, integendeel. En, om mensen 'af te schrikken', is 'Eclecticus' - zoals je weet - enkel en alleen toegankelijk na betaling.

Ik bedoel daarmee, dat de meeste mensen beter op de stoel blijven zitten waarop ze nu zitten, dan te trachten op een andere te geraken, met het onvermijdelijke risico - of: de garantie - dat ze tussen twee stoelen zullen belanden. Aan Zelfkennis doen, zijnde: het kennen van het 'Zelf', is nu eenmaal niet voor iedereen weggelegd. In wezen is het gericht aan mensen met 'een roeping' - of, noem het 'een aangeboren gave' - die via ontkenning (= wie of wat ze niet zijn) misschien tot het kennen van het Zelf kunnen komen.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht