ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Boor je talenten aan ! Doe aan Zelfkennis ! Heb je de moed ?

Spiritualia is een verlengstuk van DIMschool dat zich richt tot allen die een beetje interesse vertonen met betrekking tot zelfkennis, zelfgroei en zelfontwikkeling, gebaseerd op de leer van Gurdjieff.
door DIMschool vzw - donderdag 13 november 2008 1:45

Voel je je soms wel eens ongelukkig of een beetje depressief? Heb je soms het gevoel dat anderen het beter hebben dan jijzelf? Ooit al eens dagen gehad dat je het niet meer zag zitten? Ooit al eens tegenslag gekend? Zelfmoord willen plegen? Onder iets zwaar geleden? Ooit al eens iets opgestart en ermee gestopt omdat het je niet van de eerste keer lukte? Met andere woorden: ieder huisje draagt zijn kruisje, maar - nadat je dit nieuwsberichtje hebt gelezen - bestaat de kunst er wel uit om misschien iets te doen met jouw Zelf. Laten we beginnen met de vraagstelling:

Wat ben jij waard?

Als je jezelf neemt, al jouw bezittingen in cijfers omzet en alles optelt, inclusief het geld op je bankrekening, inclusief de kleding en de schoenen die je momenteel draagt... wat ben jij vandaag de dag waard?... Denk hier eens goed over na. Kun je daar een fictief bedrag op plaatsen? Als je deze oefening nog nooit voor jezelf hebt gedaan, dan wordt misschien hoog tijd dat je daar eens aan begint. Tracht de vraag niet te analyseren. Tracht niet naar de absurditeit achter de vraag te zoeken, want dan zit je in jouw dagdagelijks denkcentrum. Kijk eens diep in jezelf, ter hoogte van jouw hartstreek, stel jezelf vervolgens de vraag: 'Wat ben ik waard?' en tracht het in cijfers uit te drukken. Dus..., vooraleer verder te lezen, schrijf je antwoord op een stukje papier neer.

Neergeschreven?... Lees nu rustig verder.

Dit nieuwsberichtje is niet bedoeld om jezelf met iemand anders te vergelijken, integendeel! Bovendien is dit onmogelijk, want elke mens is uniek en perfect op zijn of haar manier. Jouw lichaam, bijvoorbeeld, is uniek én perfect. Perfecter kon het niet zijn. Zie die perfectheid. Als voertuig van dat 'iets' in jou kan het niet perfecter zijn. Vergeet niet dat je een lichaam hebt, maar dat je dat lichaam niet bent. Hopelijk begrijp je en aanvaard je deze woorden.

Nadat je dit nieuwsberichtje hebt doorgenomen, is het zeker en vast niet de bedoeling dat je je daarna beter voelt omdat jij 'perfecter' bent, of denkt te zijn. Dat is gewoonweg hoogheidswaanzin en de taal van jouw zelfzuchtig Ego. Je Ego behoort tot jouw lichaam. Je bent noch jouw Ego, noch dat lichaam: je bent véél meer.

Over Nick Vujicic

Ken je de 27-jarige Australiër Nick Vujicic uit Melbourne? Ooit al iets van hem gelezen, gehoord, of gezien? Ik laat hem zelf zijn verhaal aan jou vertellen... En, aan die enkelingen die aan Zelfkennis doen, stel ik de volgende vragen: "Denk jij dat Nick iets in zichzelf heeft gekristalliseerd?" - "Denk jij dat Nick iets in zichzelf bezit dat het merendeel van de 6 miljard mensen nooit kunnen, noch zullen bezitten?" Bekijk de videoclips - haast je ditmaal niet, neem dus de tijd, en laat je inspireren... Begin bij de eerste clip.


Wat ben JIJ waard?

Indien jouw ego je niet in de weg zat, had je iets opgeschreven. Wat ? In wezen was er maar één antwoord, en dat was: 'Onbetaalbaar !' Hoeveel geef je voor een arm? Voor een been? Voor een oog? Wat zijn voor jou je hersenen waard? Jouw gezondheid? Et cetera. Je bent onbetaalbaar en je kunt er dus geen bedrag op kleven. Nu je dit weet, wat ga je ermee aanvangen ? Nu je weet dat je onbetaalbaar bent, wat ga je nu met jouw potentieel doen ?

Doch, zegt Gurdjieff, ons: "Je bent met dit potentieel geboren, maar bij die geboorte werden er geen garantiebewijzen toegevoegd. Je bent in het bezit van mogelijkheden, geen garanties. Dus, je moet er zélf iets mee gaan 'doen'. Wat houdt jou tegen ? Jouw Ego, dat over jouw denken regeert en je afremmende dingen influistert ? Wie ben jij? Ben jij jouw lichaam? Ben jij jouw Ego ?

Die vragen, en nog veel meer, worden enkel en alleen beantwoord in onze cursus Zelfkennis. Wie ben jij, los van dat stoffelijke lichaam dat je hebt, maar niet bent - wie ? Enig idee?

Als je interesse stelt om een reis te maken naar en in jouw Zelf, laat het ons weten. Je kunt onze cursus Zelfkennis volgen (1) in onze lokalen te Mechelen, (2) we kunnen naar jou toe komen, (3) je kunt zelf een groepje samenstellen, of (4) ook via de webcam kunnen we met elkaar communiceren.

Allemaal mogelijkheden..., maar op dit ogenblik is er geen enkele garantie dat je zult gaan ontdekken wie je werkelijk Bent - want, jij moet wél de eerste stap nemen door jouw lichaam de nodige instructies in die richting te geven. Weet, dat de meeste mensen zijn 'ontspoord' en uitgegroeid tot juist datgene die ze niet 'zijn', of willen zijn. Maar, de grootste reis die je ooit in je leven kunt maken, begint met de eerste stap naar jouw Ware Zelf. Heb je de moed ?...

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht