ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Deze week verscheen Salman Rushdie's 'Taal van de waarheid'

In het boek prijst Rushdie vooral het potentieel van hardop verhalen vertellen als katalysatoren voor het voeden van de verbeelding.
door Tsenne Kikke - zaterdag 10 september 2022 15:13

Salman Rushdie is zowel schrijver van elf romans, één verhalenbundel en drie non-fictiewerken, evenals één van onze meest invloedrijke denkers. Rushdie is 'Commandeur des Arts et des Lettres' en werd in 2007 geridderd voor zijn jarenlange verdiensten voor literatuur. Hij werd in 1947 geboren in Bombay en debuteerde in 1975 net de roman Grimus. Met zijn tweede roman Middernachtskinderen won hij de Booker Prize in 1981; deze roman won in 1993 ook de 'Booker of Booker', de prijs voor de beste roman die ooit de Booker won. Andere hoogtepunten uit zijn oeuvre, dat rijk is aan magisch-realistische elementen en een eigenzinnige, speelse versmelting van Oost en West kent, zijn De duivelsverzen (1989), De laatste zucht van de Moor (1995; Whitebread Prize) en De verleidster van Florence (2008).

Salman Rushdie wordt gevierd als een verteller van de hoogste orde, die waarheden over onze samenleving en cultuur belicht door zijn prachtige, vaak zinderende proza. In deze verzameling brengt hij inzichtelijke en inspirerende essays, kritieken en toespraken samen die zijn relatie met het geschreven woord belichten en zijn plaats als een van de meest originele denkers van onze tijd verstevigen. 'Taal van de waarheid' brengt stukken bijeen die tussen 2003 en 2020 zijn geschreven. De verzameling toont het intellectuele engagement van Rushdie tijdens een periode van belangrijke culturele verschuivingen. Hij onderzoekt wat schrijvers zoals Shakespeare, Cervantes, Samuel Beckett, Eudora Welty en Toni Morrison voor hem hebben betekend, zowel op het geschreven blad als – soms – ten lijve. Het brede scala aan onderwerpen is als het ware een liefdesbrief aan de literatuur zelf gericht.

Aankopen via Bol.com? Of, er eerst een stukje uit lezen? Klik dan op deze link.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht