ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Zopas verscheen ‘Eenling zijn’ van Rüdiger Safranski bij Uitgeverij Atlas Contact

Eenling zijn betekent dat je van een feit – iedereen is een eenling – een taakstelling maakt voor je leven en denken.
door Tsenne Kikke - donderdag 7 april 2022 1:08

Een filosofische ontdekking over hoe de mens als individu zichzelf beweegt tussen de twee polen van eenling en gemeenschap.

In ‘Eenling zijn’ meent de 77-jarige Rüdiger Safranski dat ieder mens in de eerste plaats een individu is. De een zoekt liever aansluiting bij de groep, de ander heeft de ambitie om de eigenheid te cultiveren. Tussen de twee polen van eenling en gemeenschap zijn er indrukwekkende pogingen geweest om individueel te zijn. Hij begint bij Michel de Montaigne en gaat via Rousseau, Diderot, Kierkegaard, Stirner en Thoreau verder naar de existentialistische filosofie van de twintigste eeuw. Daarbij benadert hij de vraag hoe ver we kunnen gaan om eenling te zijn, steeds vanuit verschillende invalshoeken. In een tijd waarin iedereen naar zichzelf op zoek is en van die zoektocht verslag doet, blijkt die vraag verrassend actueel.

- Rüdiger Safranski (1945) is filosoof en historicus. Hij specialiseert zich al sinds 1984 in het genre van de biografie. Zijn boeken over Heidegger, Schiller, Schopenhauer, Goethe en Nietzsche behoren tot het beste wat er over hen is geschreven. Al zijn boeken hebben in Duitsland op de bestsellerlijsten gestaan. Behalve de reeds gerenommeerde biografieën schreef hij ook essays over de Duitse romantiek en de globalisering. Zijn werk is in dertig talen vertaald en hij ontving talrijke prijzen.

Aankopen via Bol.com? Er eerst iets over lezen? Klik dan op deze link.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht