ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Rusland niet tevreden met mogelijke NAVO-toetredingen

Finland en Zweden staan in de wachtrij…
door Tsenne Kikke - donderdag 14 april 2022 21:32

- Vanuit Moskou kwam er reactie op de wens van Finland en Zweden om tot de Navo toe te treden. Poetin-vertrouweling Dimitri Medvedev noemde meteen kernwapens als deel van het antwoord op Navo-uitbreiding. In letterlijke bewoordingen zei hij dat de Baltische regio nog moeilijk ‘nucleairvrij’ kan zijn. Naast kernwapens had hij het ook over meer aanwezigheid van de land-, zee- en luchtmacht aan de westelijke grens. President Vladimir Poetin zei dat hij wachtte op verschillende opties van het ministerie van Defensie om een beslissing te nemen. Een andere ‘militaire houding’ sloot hij niet uit. Een toetreding van Finland kan weleens snel gebeuren, mogelijk al voor het einde van dit jaar.

- De NAVO of 'Noord-Atlantische Verdragsorganisatie' is een militaire samenwerking die kort na de Tweede Wereldoorlog, in 1949, gestart werd. Het werd opgericht ter ondersteuning van het Noord-Atlantische Verdrag. Dat verdrag regelt wederzijdse verdediging en samenwerking van de legers van westerse landen. Aanvankelijk bundelden de Verenigde Staten en Canada de krachten met 10 Europese landen, waaronder België en het Verenigd Koninkrijk. Later sloten ook andere landen zich aan bij het militaire bondgenootschap. Vandaag bezitten exact 30 landen het NAVO-lidmaatschap.

Zweden en Finland hebben een neutrale status. Voor Zweden geldt die status zelfs al sinds 1815, het einde van de Napoleontische oorlogen. Het is sindsdien nooit nog in oorlog geweest. Zelfs tijdens de Tweede Wereldoorlog probeerde het land neutraal te blijven, ook al bracht dat het land in een penibele positie. Buurland Noorwegen werd door de nazi's bezet, terwijl in het andere buurland de Finnen juist zij aan zij vochten met nazi-Duitsland tegen de Sovjets. Dat betekende een dieptepunt in de relatie tussen Rusland en Finland. Na de oorlog wist Finland zijn onafhankelijkheid te bewaren, maar in ruil moest het land enkele grensregio's afstaan aan de Sovjets én het moest in de toekomst neutraal blijven. Zo werd Finland later door de Sovjets gebruikt als buffer tegen het westen.

Na de val van de Berlijnse Muur in 1989 werden Zweden en Finland lid van de Europese Unie, maar het lidmaatschap van de NAVO bleek een brug te ver. Vooral het dreigement van Moskou dat er gevolgen zouden zijn bij een NAVO-lidmaatschap, schrikte de landen af. De inval van Rusland in Oekraïne veranderde de situatie. Voor Finland is de vrees voor Russisch geweld nooit helemaal verdwenen. Zo vertelde de Finse oud-premier aan CNN: "Als Poetin zelfs zijn broeders en zusters in Oekraïne kan afslachten, waarom zou hij dat niet met de Finnen kunnen?"

Naast Zweden en Finland zijn, bijvoorbeeld, ook Ierland, Oostenrijk en Zwitserland geen lid van de NAVO.

- Een tweede belangrijke gebeurtenis op dag 50 van de oorlog was de aanval op de Moskva, een belangrijk oorlogsschip van het Russisch leger met 500 bemanningsleden aan boord. Volgens Rusland woedde er een brand, maar bleven de wapens op het schip grotendeels gespaard. De Oekraïense versie luidde helemaal anders. Men zei dat de kruiser met Neptunus-raketten tot zinken werd gebracht. De Amerikaanse nieuwszender CNN liet weten dat het moeilijk te achterhalen is welke versie klopt en wat de toestand van het schip nu is. Normaal doet de zender dat via satellietbeelden, maar daarvoor was het weer te slecht.

Het meest grappige nieuws daarover lazen we achteraf...

"De Russische kruiser Moskva is in een storm gezonken terwijl het naar een haven werd gesleept. Tijdens het slepen van de kruiser Moskva naar de haven van bestemming heeft het schip zijn stabiliteit verloren als gevolg van de schade aan de romp die was opgelopen tijdens de brand, veroorzaakt door de explosie van munitie. In stormachtig weer op zee is het schip gezonken," citeerde het Russische ministerie geciteerd.

Maar, de Moskva is wel degelijk tot zinken gebracht door twee Oekraïense raketten, zei een hoge verantwoordelijke van het Amerikaanse Pentagon.

- Net zoals de vorige dagen werden er weer pogingen ondernomen om humanitaire corridors te maken. Onder meer in het zwaar belegerde Marioepol moesten burgers vandaag de kans krijgen om veilig te vluchten.

- De Oostenrijkse kanselier gaf nog meer uitleg over zijn ontmoeting met Poetin van vorige week. Die had hem beloofd dat de gasleveringen vanuit Rusland niet in het gedrang zullen komen. Opvallend: betalingen in euro’s vormden geen probleem. In ander politiek nieuws weigerde de Franse president Emmanuel Macron de woorden van zijn Amerikaanse Joe Biden te herhalen. Biden had gezegd dat Rusland een genocide pleegt...

- Het besluit van het Vaticaan om morgen zowel Oekraïners als Russen deel te laten nemen aan de kruiswegprocessie van paus Franciscus heeft tot onenigheid geleid met Oekraïense katholieke leiders. Die willen dat dit besluit wordt heroverwogen.

De jaarlijkse Via Crucis op Goede Vrijdag in het Colosseum bestaat uit de 14 kruiswegstaties oftewel etappes tussen de veroordeling van Jezus tot de dood en zijn begrafenis. Het wordt vaak zo ingedeeld dat degenen die het kruis van de ene statie naar de volgende dragen, de gebeurtenissen in de wereld weergeven.

Opvallend is dat op het programma van de avonddienst dit jaar een Oekraïense en een Russische familie staat die samen het kruis dragen. "Ik beschouw een dergelijk idee als ongelegen en dubbelzinnig, en als een idee dat geen rekening houdt met de context van de militaire agressie van Rusland tegen Oekraïne," reageerde grootaartsbisschop Svjatoslav Sjevtsjoek, hoofd van de katholieke kerk van Oekraïne.

Sinds het begin van de oorlog heeft Franciscus Rusland alleen expliciet genoemd in gebeden. Recent, tijdens zijn bezoek aan Malta, veroordeelde hij de oorlog zonder de Russische president Poetin bij naam te noemen. "Wij gingen ervan uit dat invasies in andere landen, wrede straatgevechten en nucleaire dreigingen donkere herinneringen waren uit een ver verleden,’’ zei hij, en noemde het triest om te zien hoe enkele machtigen vooruitgang boeken in hun streven naar ruimte en invloedssfeer.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Betalende teksten...

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht