ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Boekvoorstelling: Gastvrijheid - Filosofisch essay

De coronacrisis die in het voorjaar van 2020 de wereld opschrikte, betekende ook een crisis van de gastvrijheid.
door Tsenne Kikke - maandag 7 maart 2022 18:15

Stevenen we af op het einde van gastvrijheid?... Peter Venmans legt uit wat het begrip eigenlijk inhoudt, wat de geschiedenis ervan is, en hoe het nou staat met de hedendaagse gastvrijheid.

Elke dag zijn we wel iemands gast of gastheer. We reizen naar het buitenland, gaan op bezoek bij vrienden of verwelkomen nieuwe medewerkers in onze organisatie. Gastvrijheid is alomtegenwoordig. Tegelijk beleven we volgens sommigen het einde van de gastvrijheid. Door het massatoerisme en de opkomst van de hospitalityindustrie zou de spontane hartelijkheid van weleer vervangen zijn door commerciële berekening, zakelijkheid en voorgeschreven gedragscodes. En bij het ontvangen van migranten laat de politiek zich niet door generositeit leiden maar door veiligheidsoverwegingen. In dit essay gaat Peter Venmans in op deze vraag en plaatst daarbij gastvrijheid in een breed historisch en filosofisch kader: van Homeros tot Faïza Guène, van christelijke caritas tot Japanse omotenashi, van de Gulden Regel tot het asielrecht.

- Peter Venmans studeerde Frans, Spaans en Filsofie in Leuven. Hij schreef jarenlang over Spaanse en Latijns-Amerikaanse literatuur voor de Volkskranten De Morgen. Van zijn hand verschenen eerder de essays De ontdekking van de wereld (2005), Over de zin van nut (2008) en Het derde deel van de ziel(2011). Alle drie de publicaties werden genomineerd voor de Socratesbeker en zijn laatste essay werd ook genomineerd voor de Jan Hanlo Essayprijs.

- Dit boek verschijnt bij Uitgeverij Atlas Contact op 29 maart 2022.

Nu reeds bestellen bij Bol.com? Of, er eerst iets uit lezen? Klik dan op deze link.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht