ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Boekbespreking: God in Japan - Een pelgrimslied - een uitgave van Atlas Contact

Een spirituele zoektocht in Japan: een eigenzinnig reisverslag…
door Tsenne Kikke - zondag 13 maart 2022 19:15

‘God in Japan. Een pelgrimslied’ van Willem Melchior is een eigenzinnig reisverslag dat op even scherpe als geestige wijze het religieuze en erotische verlangen naar aanbidding, overgave en zelfvernietiging belijdt.

Kort nadat - vanwege stembandkanker zijn strottenhoofd verwijderd was - belandde Willem Melchior voor een kort verblijf in Tokio. Eigenlijk wilde hij alleen nog een keer met de Boeing 747 van de KLM vliegen, voordat die werd uit gefaseerd. Maar Japan betoverde hem dermate dat hij er sindsdien elk voorjaar, wanneer de irissen bloeien, is teruggekeerd. Landschappen, stadsgezichten en het vliegveld: Melchior neemt alles onbevangen en nauwgezet in zich op.

Zoals de bedevaarders van weleer zijn opgangen naar het heiligdom makend, zoekt de zanger zonder stem te naderen tot de geborgenheid in God.

- De 56-jarige Willem Melchior is Nederlands schrijver en debuteerde in 1992 met de verhalenbundel 'De roeping van het vlees' met als thema's doodsverlangen en wellust. 'Kasper Valentijn' is zijn eerste roman (1996) waarin hij deze thema's verder uitwerkte door het presenteren van de dood als ultiem orgasme. Verliefdheid is het centrale thema in 'De onhuwbaren' (2000) en 'Het hoofd op de buik' (2002). Met de roman 'De dokters Andrian' (2003), een familiegeschiedenis, liet Melchior zijn veelzijdigheid als auteur zien. In 2005 verscheen zijn zesde boek, '24/7', een sadomasochistische internetroman. In het najaar van 2007 verscheen zijn roman 'Kindertijd', over het leven van de zevenjarige Maarten Reijser die langzaam ontdekt dat de wereld veel groter is dan het gezinsleven. In 2009 verscheen 'Het lichaam bestaat niet' ,vier boeken die Willem Melchior tot op heden schreef bijeengebracht, aangevuld met verhalen die niet eerder in boekvorm verschenen en vier nieuwe verhalen die tezamen de novelle 'Verder weg dan New York' vormen. Daarmee geeft 'Het lichaam bestaat niet' een indringend en rijkgeschakeerd beeld van de beleving van het lichaam en de zinnen, maar ook een overzicht van een schrijverschap dat nu al meer dan vijftien jaar zowel inhoudelijk als stilistisch een unieke plaats inneemt binnen de Nederlandse letteren. 'Lichaam der smarten', waarin Melchior zijn vertrouwde thema's tot hun essentie terugbracht, verscheen in juni 2011, en 'De tijd is op' in mei 2014.

'God in Japan' aankopen via Bol.com? Of, er eerst een stukje uit lezen? Klik dan op deze link!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht