ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Coronanieuws: Steile klim naar gemiddeld 20.264 besmettingen per dag…

Aantal coronabesmettingen blijft bijzonder snel stijgen.
door Tsenne Kikke - dinsdag 11 januari 2022 16:10

In België blijft het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames - zoals verwacht - bijzonder snel stijgen. Ten opzichte van een week eerder stegen de besmettingen met maar liefst 85 procent tot een nieuw record van 20.264 per dag, oftewel: 141.848 tussen 1 en 7 januari. Nooit eerder in de bijna twee jaar durende epidemie lag dat gemiddelde zo hoog.

Ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt. Tussen 4 januari en 10 januari moesten dagelijks gemiddeld 182 mensen in het ziekenhuis worden opgenomen met Covid-19. Dat zijn er 1.274 in een week tijd.

Sinds het begin van de pandemie zijn er in den Belgique al 98.491 mensen in het ziekenhuis beland ten gevolge van een coronabesmetting.

In totaal liggen er nu 1.962 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen, waarvan er 437 intensieve zorgen nodig hebben, vijf minder dan de dag ervoor. Maar weet, dat er in de periode van 1 tot en met 7 januari 126 patiënten overleden zijn à rato van gemiddeld 18 per dag. Sinds het begin van de pandemie vielen er in België al 28.518 coronaoverlijdens te betreuren. Met andere woorden: bijna 1/3de van de opgenomen patiënten.

Schermen met cijfers

- De kans op overlijden als je gevaccineerd bent, en in het ziekenhuis belandt, is 8 keer lager dan als je niet gevaccineerd bent. Dat blijkt uit cijfers van Sciensano.

- Premier De Croo werd verweten dat hij niet echt nauwkeurig was als hij informatie over de coronavaccins verspreidde. Volgens hem lagen er op intensieve zorgen vijf keer meer niet-gevaccineerden (dan gevaccineerden).

Op dat moment (periode 6/12 tot 19/12/2021) lagen er op IC in totaal 591 meerderjarige Belgen. Het ging om 321 gevaccineerden en 270 niet-gevaccineerden. "Op IC lagen er dus meer gevaccineerde Belgen dan niet-gevaccineerde burgers. De uitspraak van De Croo is dus vals," klonk het.

Maar wat De Croo eigenlijk bedoelde was, dat er van de véél grotere groep van gevaccineerden (72%) slechts 321 op IC lagen, en van de veel kleinere groep (28%) 270. Oké, "5 keer meer" was wel ietwat overdreven. :-)

Waar hij ook de bal volledig missloeg, was tijdens zijn uitspraak van: “Bij omikron is een gevaccineerde negen à tien keer beter beschermd tegen zware ziekte. Een gevaccineerde die besmet is, heeft negen à tien keer minder kans om het virus over te dragen.” Het is dus niet omdat iemand zogezegd beter beschermd zou zijn, anderen niet kan besmetten.

Nabericht 14/1/2022: Premier Alexander De Croo gaf gisteren in de Kamer toe dat hij zich afgelopen weekend in een interview met De Morgen vergiste toen hij cijfers citeerde over de efficiëntie van de coronavaccins. "De grootteorde was fout, maar de essentie van wat ik gezegd heb, namelijk dat iemand die gevaccineerd is veel beter beschermd is en de ander beter beschermt, is absoluut juist.'

Nog iets...

- Op 28 januari komt er een einde aan de pandemiewet, tenzij het beleid beslist dat er nog altijd een epidemische noodsituatie is. Om de huidige coronamaatregelen aan te houden, moet die noodsituatie dus verlengd worden. Over die verlenging wist Annelies Verlinden het volgende te vertellen: “In de komende dagen verwachten we advies van de Risk Assesment Group RAG, en de andere organen van het crisisbeheer. Daarna beslissen we over een eventuele verlenging, en over hoe lang die dan zou moeten zijn.”

- In Spanje kijkt men er heel anders aan tegenaan door corona in de nabije toekomst als een doodgewone griep te gaan beschouwen. Aan dat plan is men al enkele weken aan het werken. Er zijn dan wel meer besmettingen op dit moment, doch premier Sánchez zei het volgende: “De meeste gevallen zijn asymptomatisch, we moeten ermee leren leven zoals we met veel andere virussen doen.” Het coronavirus zal er - net als elke andere ziekte van de luchtwegen - worden behandeld.

- Iván Sanz, hoofd van het Nationaal Influenza Centrum in Valladolid, merkte op dat het behandelen van Covid-19 zoals de griep niet betekent dat het belang ervan wordt geminimaliseerd. Volgens een schatting van het gezondheidsinstituut Carlos III veroorzaakte griep tijdens het seizoen 2017-2018 ongeveer 15.000 sterfgevallen, direct of indirect, voor een gemiddelde van 41 per dag.

"Het is een debat dat we al op EU-niveau proberen te openen. De minister van Volksgezondheid (Carolina Darias) heeft het bij verschillende Europese ministers van Volksgezondheid aangekaart", voegde Sánchez eraan toe.

- Het lijkt er op dat premier Pedro Sánchez de moed aan het opgeven is... Vorige vrijdag meldde het ministerie van Volksgezondheid 242.440 nieuwe besmettingen. Sinds het begin van de pandemie zijn er in Spanje nu al meer dan zeven miljoen gevallen van het coronavirus vastgesteld. Het was toen dat hij zei dat de meeste geregistreerde gevallen asymptomatisch waren, en: "We zullen ermee moeten leren leven, zoals we met veel andere virussen doen."

Een Omicron-prik niet nodig?

- Een EU-diplomaat, die anoniem wenste te blijven, verklaarde tegenover EURACTIV.com dat een specifieke prik tegen Omicron niet nodig lijkt te zijn, omdat de variant zo besmettelijk is dat iedereen er al mee besmet zal zijn tegen de tijd dat er een gespecialiseerd vaccin is ontwikkeld. De diplomaat legde uit dat op basis van wetenschappelijk advies het meest waarschijnlijke scenario voor de nabije toekomst een endemisch virus lijkt te zijn, vergelijkbaar met influenza.

- "Bovendien," zo zei een andere EU-diplomaat met Omicron, "verliest ook het streven naar tracering van contacten aan kracht en wordt het steeds zinlozer."

Verenigde Staten

- De Covid-19 pandemie is de dodelijkste ziekte in de Amerikaanse geschiedenis geworden, met een dodental dat die van de Spaanse griep van 1918 overtreft.

De Spaanse griep was vroeger de ziekte die het grootste verlies aan mensenlevens veroorzaakte in de Verenigde Staten. De 'Centers for Disease Control and Prevention' schatten dat 675.000 Amerikanen stierven tijdens de pandemie van 1918, in golven van ziekte die zich over ruwweg twee jaar uitstrekten.

Volgens STAT's Covid-19 Tracker staat het aantal doden door de Covid-pandemie op meer dan 675.400.

Of de Covid-pandemie zal gelden als de dodelijkste gebeurtenis in de geschiedenis van de VS is misschien een vraag voor historici van de Burgeroorlog. Het lang aanvaarde dodental van de oorlog tussen de Staten was 620.000, dat door deze pandemie al is overtroffen. Maar in 2011 publiceerde David Hacker, een historicus aan de Binghamton University in de staat New York, een artikel in het tijdschrift Civil War History waarin hij betoogde dat het werkelijke aantal doden in de Burgeroorlog eerder rond de 750.000 lag.

Het vergelijken van gebeurtenissen, die meer dan een eeuw uit elkaar liggen, heeft zijn risico's. Bijvoorbeeld: de bevolking van de Verenigde Staten was in 1918 een derde van wat het nu is. Dus als percentage van de nationale bevolking, heeft de Spaanse griepsterfte nog steeds de leiding op Covid-19.

Bovendien was de gemiddelde leeftijd van de mensen die in 1918 stierven 28 jaar, terwijl bij Covid de sterfgevallen zich voornamelijk voordoen bij ouderen. In termen van gecumuleerde verloren levensjaren, blijft de impact van de Spaanse griep dus groter.

Tevens is de moderne geneeskunde veel geavanceerder dan wat in 1918 beschikbaar was. Mensen van wie de longen door Covid worden aangetast, kunnen nu aan beademingsapparatuur of extracorporale membraan oxygenatie - ECMO - machines worden gelegd, die zuurstof in het bloed pompen als het hart en de longen van een persoon het niet meer aankunnen. Dit waren geen opties in 1918.

En, sinds maanden beschikt het land over vaccins die zeer doeltreffend zijn om het risico op overlijden aan Covid te verlagen. Toch blijven de sterfgevallen zich opstapelen, hoewel in een trager tempo dan eerder in de pandemie.

"Het werkelijke aantal sterfgevallen door Covid-19 in de Verenigde Staten ligt waarschijnlijk hoger dan de gepubliceerde aantallen. Maar hoeveel hoger is een kwestie van speculatie. En, we hebben geen idee wat de impact van Covid-19 zou zijn geweest zonder inentingen," klonk het.

Eigenlijk zouden we de klok moeten kunnen terugdraaien en de resultaten van twee Verenigde Staten kunnen bekijken: één met gevaccineerden, en een Verenigde Staten waarin vaccins ontbreken...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht