ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Amerikaan krijgt als eerste een varkenshart geïmplanteerd

Primeur: man krijgt hart van varken ingeplant
door Tsenne Kikke - vrijdag 14 januari 2022 19:08

Voor de eerste keer werd in het Amerikaanse Baltimore aangetoond dat een hart van een genetisch gemanipuleerd varken kan blijven functioneren in het lichaam van een mens zonder meteen afgestoten te worden. De man kwam niet in aanmerking voor een menselijk donorhart, een beslissing die vaak door artsen wordt genomen als de patiënt in zeer slechte gezondheid verkeert.

De operatie vond vorige vrijdag plaats. Het kostte de chirurgen acht lange uren. De transplantatie werd beschouwd als de laatste hoop om het leven van de 57-jarige David Bennett te redden, hoewel het nog niet duidelijk is wat zijn overlevingskansen op de lange termijn zijn. Voorlopig gaat het – drie dagen na de experimentele procedure van zeven uur – goed met hem.

“Het was ofwel sterven of deze transplantatie doen”, zei de klusjesman Bennett een dag voor de operatie. “Ik weet dat het een schot in het duister is, maar het is mijn laatste keuze.”

"Het creëert een hartslag, het creëert druk, het is een hart," aldus het hoofd van het harttransplantatieprogramma Bartley Griffith, die de operatie uitvoerde. "Het werkt en het ziet er normaal uit. We zijn erg blij, maar we weten niet wat morgen zal brengen. Dit is nog nooit eerder gedaan. Maar een succes kunnen we het nog niet noemen. Daar kunnen we pas van spreken als zich de komende maanden geen complicaties voordoen.”

De procedure geeft hoop aan honderdduizenden patiënten met slecht functionerende organen. In de Verenigde Staten is er, net als in andere landen, een acuut tekort aan organen om te transplanteren, en elke dag sterven enkele tientallen mensen die op de wachtlijst staan. Vorig jaar kregen in de VS 3.817 Amerikanen een nieuw hart. Dat is het hoogste aantal ooit, maar de vraag is nog steeds hoger.

Wetenschappers hebben dan ook hard gewerkt aan de ontwikkeling van varkens van wie de organen niet worden afgestoten door het menselijk lichaam. Het onderzoek werd in de afgelopen tien jaar versneld door nieuwe technologieën rond het bewerken en klonen en genen. Het hart van een varken lijkt op dat van een mens: het is ongeveer even groot en heeft dezelfde hartslagfrequentie. Om afstoting van het orgaan tegen te gaan pasten wetenschappers het DNA van het varken aan.

Vorig jaar transplanteerden artsen een varkensnier succesvol in een hersendode patiënt, maar nog nooit eerder ontving een echte patiënt een dierenorgaan. Daarom is het moeilijk te voorspellen wat er de komende tijd gaat gebeuren.

Tien mutaties in het varkenshart

Het donorhart was afkomstig van een gezond varken waarbij wetenschappers tien genen aanpasten. Door het varken genetisch aan te passen, verandert ook het DNA. Wetenschappers schakelden drie genen uit die normaal gesproken leiden tot afstoting. Daarnaast voegden ze zes menselijke genen toe die de kans op acceptatie moeten vergroten. Tot slot verwijderden ze een stukje DNA van het varken om overmatige groei van het varkenshartweefsel te voorkomen.

Als de patiënt de komende maanden blijft herstellen is de kans groot dat artsen xenotransplantaties in onderzoeksverband doorzetten. Dan testen ze bij een kleine groep transplantatiepatiënten of genetisch gemodificeerde dierorganen veilig zijn voor de patiënt en de omgeving. Bovendien helpt zo’n studie artsen de transplantatie van dierenorganen beter te begrijpen. Die kleinschalige onderzoeken vormen het begin van klinische studies. “Artsen moeten de patiënten jarenlang volgen, wat betekent dat er nog behoorlijk wat tijd overheen gaat voordat artsen xenotransplantaties op grote schaal uitvoeren”, aldus Alwayn, transplantatiechirurg aan het LUMC.

Maar...

... hiermee zullen moslims en joden hoogstwaarschijnlijk niet kunnen lachen. Zij eten geen varkensvlees, omdat het in de Koran en Thora wordt verboden. Je bent dus ongehoorzaam aan God als je varkensvlees eet.

“Ook het zwijn, omdat het wel gespleten hoeven, ja zelfs geheel doorkloofde hoeven heeft, maar niet herkauwt; onrein zal het voor u zijn. Van hun vlees zult gij niet eten en hun aas zult gij niet aanraken; onrein zullen die voor u zijn”. Leviticus 11:7-8

“Hij heeft u slechts het gestorvene, het bloed, het varkensvlees en datgene, waarover een andere naam, dan die van Allah is uitgeroepen, verboden. Maar hij, die gedwongen is en dit niet wenst en geen overtreder is, op hem rust geen zonde. Want Allah is Vergevensgezind, Genadevol.” Soera 2: 173

Toen deze ‘bevindingen’ te boek werden gesteld, was er uiteraard nog geen sprake van harttransplantaties, laat staat de implantatie van een varkenshart in het menselijk lichaam. En, hier gaat het niet om het verorberen van een hart... Hoe rein of onrein is deze handeling dan wel?

In elk geval...

Voor het medische team dat de transplantatie uitvoerde, markeerde dit het hoogtepunt van jarenlang onderzoek en kan het levens over de hele wereld veranderen. “Deze operatie is een doorbraak en het brengt ons een stap dichter bij het oplossen van het tekort aan organen”, aldus Bartley Griffith. “Er zijn gewoonweg niet genoeg menselijke donorharten beschikbaar voor de lange lijst van hartpatiënten. We zijn voorzichtig optimistisch dat deze historische operatie een belangrijke nieuwe optie voor patiënten kan worden in de toekomst."

Ongehoord

De beelden van de operatie gingen de wereld rond, waardoor de keuze voor David Bennett in opspraak kwam... - want, 35 jaar geleden stak hij iemand neer. De familie van het slachtoffer vond nu het ongehoord dat Bennett “een tweede kans kreeg”.

Een zekere Edward Shumaker werd in 1988 neergestoken door de toen 23-jarige Bennett. De futiele aanleiding: de toenmalige vrouw van Bennett was op de schoot van de 22-jarige Shumaker gaan zitten. Bennett stak hem daarop meermaals in de borstkas, buikstreek en rug.

Het slachtoffer verzeilde in een rolstoel, en overleed op 40-jarige leeftijd aan een hartaanval. Bennett werd veroordeeld voor slagen en verwondingen en kreeg een celstraf van 10 jaar, maar werd vrijgesproken voor moord. Ook moest hij die 10 jaar niet volledig uitzitten.

Dat drama is nog altijd niet door de familie van Shumaker verteerd. “Dat hart had naar iemand anders moeten gaan, iemand die het wel verdiende”, vond zijn zus Leslie Shumaker. “Ed heeft daarna enkel nog geleden. Terwijl Bennett een mooi leven mocht leiden. En nu krijgt hij zelfs een tweede kans met een nieuw hart.”

"David Bennett kreeg 10 jaar, zat maar 5 jaar uit. Mijn broer won een rechtszaak van 3,4 miljoen dollar tegen Bennett en Bennett werkte in het zwart, trouwde met iemand die alles op haar naam zette, opdat mijn broer nooit een cent zou krijgen van de rechtszaak," schreef ze op Facebook.

Het ziekenhuis, dat de procedure bij Bennett uitvoerde, wilde geen commentaar kwijt over het verleden van de man. “Maar het sleutelprincipe in gezondheidszorg is dat we iedereen die ziek is, behandelen”, aldus professor bio-ethiek Arthur Caplan van de universiteit van New York. “Wij maken geen onderscheid tussen heiligen en zondaars.”

- Bovendien is geen mens vrij van zonde - en, in een bevlieging kan men het hoofd kwijtraken en stommiteiten aanvangen, nietwaar? Stommiteiten door één ikje aangegaan, waar al de andere ikjes er misschien levenslang voor moeten boeten...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht