ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Gevaccineerden tot 14 keer minder kans om op intensieve zorg terecht te komen

In hospitalen wordt absenteïsme vastgsteld…
door Tsenne Kikke - maandag 8 november 2021 1:55

Coronacommissaris Pedro Facon kon voor de eerste keer cijfers presenteren over de vaccinatiestatus van wie op de afdeling intensieve zorg opgenomen moet worden. Die zijn duidelijk. Volwassenen jonger dan 65 hebben met vaccinatie 14 keer minder kans om op intensieve te belanden. Ook wie ouder is, loopt twee tot 4,5 keer minder kans.

Hij baseerde zich op de opnames van covid-zieken op de intensieve zorg van 18 tot 31 oktober, over heel België. Net als vorige week kon hij ook voor de ziekenhuisopnames en besmettingen cijfers geven die duiden op een verband met vaccinatie.

Voor diezelfde tijdsspanne hadden volwassenen tot 64 jaar negen keer minder kans om opgenomen te moeten worden in het ziekenhuis wanneer ze gevaccineerd waren. De categorie 65- tot 84-jarigen had toch nog drie keer minder kans na volledige vaccinatie.

Voor de besmettingen beperkte het effect zich tot twee keer minder kans na vaccinatie bij volwassenen tot 64 jaar. "Het effect van vaccinatie weegt steeds sterker door van besmetting over ziekenhuisopname naar intensieve zorg," aldus Facon. "Het toont de werking van de vaccins op een duidelijke manier."

Stijgende viruscirculatie

Het is evenwel al langer bekend dat vaccinatie geen absolute bescherming biedt tegen het coronavirus. Gevaccineerden kunnen besmet raken, het virus doorgeven, opgenomen worden met een ernstige vorm van de ziekte en zelfs op de afdeling intensieve zorg belanden. In absolute aantallen doen ze dat zelfs meer dan niet-gevaccineerden, gewoonweg omdat het aandeel gevaccineerden (met mindere kans) zoveel groter is dan het aandeel niet-gevaccineerden in de maatschappij.

Nu door de toename in contacten de viruscirculatie is gestegen, lopen ook gevaccineerden meer risico om ziek te worden. De boodschap van het crisiscentrum is dan ook: beperk jouw contacten en wees voorzichtig.

"Over het algemeen stijgen alle coronacijfers verder aan het tempo van vorige week," meldde viroloog Steven Van Gucht. Hij ziet de ziekenhuisbezetting elke twee à drie weken verdubbelen.

Experts hopen dat de bezetting van bedden op intensieve zorg door covid-patiënten onder de 500 blijft, maar houden rekening met een worstcasescenario van 1.000. "Of we naar het beste of het slechtste scenario gaan, hangt af van ons gedrag, en daar zit veel onzekerheid op," aldus de viroloog.

Het hoogtepunt van de golf verwacht Van Gucht eind november. Hij acht het goed mogelijk dat de ziekenhuizen voor die tijd moeten schakelen naar fase 1B van het spreidingsplan, waarbij de helft van de bedden op intensieve zorg voorbehouden wordt voor covid-patiënten.

Hij merkte ook ‘een hoge graad van absenteïsme op’ bij het zorgpersoneel, dat door de hoge viruscirculatie opnieuw veel druk ervaart. "Door personeelstekort vallen er bedden weg. Dat betekent dat de reële capaciteit van onze ziekenhuizen lager is dan de theoretische. We moeten de situatie onder controle houden."

Op zoek naar een specifief product, therapeut, organisatie, winkel of praktijk? Klik dan op deze link! (nog in opbouw)

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht