ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Jozef De Kesel klapte uit de biecht: “Niets misdadig aan een homoseksuele relatie”

Met welke meningen loopt aartsbisschop Jozef De Kesel in zijn hoofd rond.
door Tsenne Kikke - donderdag 9 september 2021 19:47

Aartsbisschop Jozef De Kesel blikte deze week in HUMO terug op een bewogen jaar. Een jaar waarin hij darmkanker moest overwinnen én dat in tijden van corona. “Ik hoop dat we niet zomaar terugkeren naar de orde van de dag.”

De 74-jarige De Kesel heeft het afgelopen jaar zijn taken als aartsbisschop noodgedwongen moeten doorgeven aan hulpbisschoppen. Maar ondertussen is hij aan de beterhand. “Enkele weken geleden kreeg ik te horen dat er geen sporen van kanker meer te vinden zijn in mijn lichaam.”

Dat de verschrikkelijke ziekte weleens slecht had kunnen aflopen, boezemde De Kesel geen angst in. Dat zou volgens hem weinig te maken hebben met zijn geloof. “Ik ken mensen die zeer gelovig zijn en bang zijn voor de dood. En ik heb ongelovige mensen gekend die de dood net erg sereen tegemoet gingen”, vertelde hij aan HUMO. “In het evangelie staat trouwens dat Jezus enorme angsten uitstond vóór zijn dood.”

Bang van de ander

De Kesel ging in het interview geen enkel onderwerp uit de weg. Zo werden ook de opmars en de standpunten van het Vlaams Belang aangeraakt. “Ik voel dat mensen bang zijn van de ander, gewoon omdat die anders is. Migranten en moslims zouden onze samenleving ontwrichten, heet het dan. Ik geloof dat niet. Veel mensen overschatten het aantal moslims in België: ze denken dat een kwart van de bevolking moslim is, terwijl ze volgens de statistieken minder dan 10 procent uitmaken. Ik ga er wel mee akkoord dat je de grenzen niet zomaar kunt openzetten”, aldus De Kesel.

Nota: De Kesel heeft gelijk. In België is ongeveer 8% van de bevolking moslim, oftewel: ze zijn slechts met rond de 900.000.

De aartsbisschop ligt niet echt wakker van racisme, althans niet letterlijk. “Ik heb het geluk een goede slaper te zijn. Maar sommige getuigenissen kunnen me diep raken.” Armoede is dan weer wel een groot zorgenkindje. “Politici en burgers moeten daartegen vechten, dat moet een prioriteit zijn. Een samenleving waar veel armoede heerst, is een samenleving in gevaar.”

Onvergeeflijk

Terug naar zijn winkel dan: het katholiek geloof. Naar aanleiding van het Vaticaan dat homoseksuele relaties onlangs weer een ‘zonde’ en een ‘ongerijmdheid’ noemde, zei De Kesel: “Dat heeft me diep bedroefd. Homoseksualiteit was ook in ons land tot het einde van de 19de eeuw strafbaar, maar de wetenschap heeft intussen bewezen dat er niets misdadig is aan een homoseksuele relatie.”

Nota: Strafbaar? Jawel, maar niet omdat het toen als een misdaad werd beschouwd. Om welke reden dan wel?... Weet jij het, beste lezer?

Ook over het seksueel misbruik in de kerk, nam De Kesel geen blad voor de mond. “Het is onvergeeflijk. Het is een grote kwetsuur die we nog een hele tijd zullen meedragen. Het probleem zal nooit volledig verdwijnen. Sommigen voelen zich blijkbaar seksueel aangetrokken tot kinderen. Dat is geen Europees of kerkelijk probleem: het is universeel.”

Nota: als het binnen de Kerk gebeurt, is het volgens mij wel degelijk een kerkelijk probleem, meneerke De Kesel.

Bron: GVA

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht