ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Politie waarschuwt voor een nieuwe vorm van fraude met bankkaart

“Een redelijk gewaagde truc”, klonk het…
door Tsenne Kikke - woensdag 11 augustus 2021 23:36

De Antwerpse politie waarschuwt voor een nieuwe vorm van oplichting, waarbij telefonisch gevraagd wordt om de bankkaart door te knippen. De oplichter, zogezegd een medewerker van de bank, geeft wel de raad om de chip niet te beschadigen. Vervolgens gaan ze ter plaatse bij het slachtoffer om de chip te bemachtigen.

“De laatste dagen liepen er meldingen binnen van vaak oudere mensen. Ze werden telefonisch gecontacteerd door een medewerker die zogezegd voor hun bank werkt”, aldus woordvoerder Wouter Bruyns van de Antwerpse politie. “Die vroeg hen om hun bankkaart door te knippen.”

Later op de dag kregen ze dan een bezoekje van iemand die met een list aanbelde en de kapotte bankkaart, met de werkende chip, meenam. “De daders maakten de slachtoffers wijs dat ze hen gered hebben van cybercriminelen”, zegt Bruyns. Wie slachtoffer is geworden, wordt gevraagd zo snel mogelijk contact op te nemen met de bank en aangifte te doen bij de politie.

Nieuw scenario

Het Antwerps parket waarschuwde eerder deze zomer al voor deze soort van ‘helpdeskfraude’, een vorm van phishing die vooral ouderen treft. “In dit scenario geven de oplichters al telefonisch aan slachtoffers de raad om hun bankkaart, maar niet hun chip door te knippen. Het is sowieso een redelijk gewaagde truc, omdat de personen echt ter plaatse gaan bij de slachtoffers en een scenario volgen”, aldus parketwoordvoerder Kristof Aerts.

Bankenkoepel Febelfin geeft enkele tips mee om zeker niet in de val van oplichters te lopen. Zo wordt gewaarschuwd om nooit persoonlijke codes door te geven. Een bankbediende zal hier ook nooit naar vragen. Het is ook belangrijk om nooit jouw bankkaart aan iemand mee te geven, ook als je ze doorgeknipt hebt. Als je daadwerkelijk slachtoffer van phishing bent geworden, knip dan ook zeker de chip van de bankkaart door.

In het gerechtelijk onderzoek naar de helpdeskfraude heeft de onderzoeksrechter in Mechelen eind juni al drie personen aangehouden. Ze konden aan verschillende feiten gelinkt worden. Met de bankkaart van een vrouw uit Heist werd bijvoorbeeld geprobeerd om voor 40.000 euro aan horloges te kopen bij juweliers.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht