ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Boekbespreking: De integere slet van Janet W. Hardy en Dossie Easton

Eigen gaat het boek over andere niet-monogame relaties. Wil je er meer over weten?…
door Tsenne Kikke - vrijdag 20 augustus 2021 2:19

'De integere slet' van Janet Hardy & Dossy Easton, uitgegeven door Ten Have, is een cultklassieker op het gebied van polyamorie. Van de Engelse editie zijn meer dan 200.000 exemplaren verkocht. Toch is het boek niet eerder in het Nederlands vertaald, tot nu...

Millennials, die dus tussen 1980 en 2000 geboren zijn, omarmen steeds meer en meer niet-monogame relaties, en de gids 'De integere slet' uit de jaren negentig die het populair heeft gemaakt, verkreeg inmiddels een update aangepast aan de huidige tijd.

In 1994 lag seksuele opvoedster Janet W. Hardy een maand in bed met een zware griep die was overgegaan in bronchitis. Ze was, zoals ze zich herinnert, "high van de hoestsiroop met codeïne" toen ze de film 'Indecent Proposal' op TV zag.

Het getrouwd stel David (Woody Harrelson) en Diana (Demi Moore) staan daarin voor een moreel dilemma wanneer een miljardair, John genaamd (Robert Redford), hen een miljoen dollar aanbiedt in ruil voor één nacht met Diana.

Hardy, die nu 67 is, had toen zelf een huwelijk achter de rug dat tien jaar eerder was beëindigd, en had sindsdien geen monogame relatie meer gehad. Tijdens de scène waarin het koppel aarzelt over het aanbod van de miljardair, vroeg Hardy zich af of ze een koortsdroom had.

"Ik zat daar en dacht: 'Wat is hier aan de hand?... Een miljoen dollar en Robert Redford, en ze hebben hier een probleem mee? Het sloeg nergens op. Op dat moment begreep ik pas echt hoe ver ik verwijderd was geraakt van de gangbare seksuele ethiek."

Hardy vroeg haar vriendin en soms medewerkster, de psychotherapeute Dossie Easton, om te werken aan een boek over non-monogamie. Het tweetal had al twee boeken over kinky zaken geschreven die in BDSM-kringen werden gelezen, maar elders niet veel. Easton en Hardy identificeerden zich allebei als queer en polyamoreus, en Easton wilde het woord 'slet' weer in ere herstellen. Ze combineerden hun eigen ervaringen met zowel informele seks als open huwelijken, het navigeren van orgieën en het vechten tegen jaloezie. In 1997 publiceerden ze onder Hardy's eigen uitgeverij 'Greenery Press' 'The Ethical Slut: A Guide to Infinite Sexual Possibilities'. Er werden 200.000 exemplaren van verkocht.

In 1990 werd het woord 'polyamorie' voor het eerst gebruikt en toegeschreven aan de heidense priesteres Morning Glory Ravenheart Zell. Tegenwoordig is polyamorie minder gebonden aan één specifieke subcultuur of identiteit. In de twee decennia sinds de eerste editie van 'The Ethical Slut' is verschenen, is polyamorie uitgegroeid tot een praktijk die, zo niet regelrecht mainstream is, dan toch veel breder geaccepteerd en begrepen wordt. Volgens een van 'Psychology Today' hebben ten minste 9,8 miljoen Amerikanen een of andere niet-monogame relatie.

"Twintig jaar geleden werd ik voortdurend gebeld door showproducenten, en het telefoontje ging dan van: 'Kun je me wijzen op een poly-familie die niet bestaat uit oude hippies of schreeuwerige nerds?'" lachtte Hardy. "Ik zou nee zeggen - want A: dat is het grootste deel van mijn rolodex, en B: dat is wie poly deed in die tijd. Maar tegenwoordig, als ik met een poly-publiek spreek, zijn het jonge professionals, allemaal glimmend en nieuw. Het is heel anders."

Zowel Hardy als Easton moesten gaandeweg hun eigen ideale relatiemodellen uitdokteren.

Easton, die nu 77 is, kwam uit een traumatische relatie tijdens de zomer van een liefde uit 1969 en besloot dat de enige manier voor haar om vanaf dat moment te leven was door een 'slet' te zijn. "Ik zou nooit meer monogaam worden," zei ze. Het idee van een gemeenschappelijke levensstijl sprak haar aan, dus nam ze haar pasgeboren dochter mee en vond een thuis in een queer gemeenschap in San Francisco. In 1973 sloot ze zich aan bij een groep 'San Francisco Sex Organization' genaamd en dat gaf haar de eerste les over 'het afleren van jaloezie'.

Hardy, 67 jaar, was 13 jaar getrouwd toen ze in 1988 besefte dat monogamie haar niet meer aansprak. Haar huwelijk eindigde datzelfde jaar. Een paar jaar later, in 1992, ontmoette ze Easton via een BDSM-groep in San Francisco, de 'Society of Janus'. Easton gaf les in "Pijnspel met stokken van Psyche tot Soma" en Hardy bood aan haar te helpen met een demonstratie. Twee jaar later gaf het tweetal een presentatie over SM in 'Big Sur' op een Mensa-bijeenkomst.

Deze jubileumeditie van 'The Ethical Slut', die dan ook in het Nederlands werd vertaald, is aanzienlijk bijgewerkt en uitgebreid ten opzichte van het bescheiden debuut, met hoofdstukken over poly-pioniers, zwart poly-activisme en ja, verschuivende attitudes ten opzichte van polyamorie binnen een nieuwe generatie. Beide auteurs erkennen dat millennials, die het boek vandaag lezen, niet in dezelfde context zijn opgevoed als Hardy en Easton - vóór de seksuele revolutie, toen 'jezelf van een huwelijk redden' als de norm werd beschouwd.

De essentie van het boek van Hardy en Easton is echter nog steeds dezelfde als twee decennia geleden. "Eén van de dingen die radicaal is aan 'The Ethical Slut' is dat we het in conversatie-Engels hebben geschreven," zei Easton. "De meeste eerdere boeken over seks waren geschreven alsof je een witte jas aan moet hebben, met een stethoscoop om je nek, of dat je geacht wordt te schrijven over wat die andere mensen daar aan het doen zijn." De nieuwe 'Ethical Slut' zal in de boekenkast staan naast andere recente uitgaven, zoals Amy Rose Spiegel's 'Action' en Emily Witt's 'Future Sex', twee boeken die door mainstream uitgevers zijn uitgebracht en die een conversatietoon combineren met persoonlijke ervaringen om conventionele opvattingen over seks aan de kaak te stellen.

"Het wordt een heel intiem boek voor mensen, en we hebben heel hard gewerkt om ieders ervaringen te bevestigen," zei Easton. "De zaken waar we bang van zijn, of beschaamd over worden, staan in de weg. Mensen kunnen daarvan in dit boek bevestigingen vinden."

Aankopen via Bol.com? Of, er een uittreksel uit lezen? Klik dan op deze link.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht