ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

COVID-19 komt ook bij katten en honden voor

Onderzoek naar SARS-CoV-2 in honden en katten in Nederlandse huishoudens.
door Tsenne Kikke - woensdag 14 juli 2021 20:37

Ruim de helft van de Nederlandse huishoudens heeft een of meer huisdieren. Daarvan komt zo'n 50% regelmatig in de slaapkamer, schatte microbioloog Els Broens. "Het contact tussen mensen en hun huisdier is vaak intensief. Tijdens dat contact kan overdracht van ziekteverwekkers plaatsvinden."

Bij incidentele gevallen is gebleken dat eigenaren die positief zijn getest op COVID-19 het virus kunnen overdragen op hun hond of kat. In het project onderzocht men de aanwezigheid van het virus en antistoffen tegen het virus bij honden en katten in zowel COVID-19 positieve huishoudens als huishoudens zonder COVID-19.

Wat hield het onderzoek in?

In samenwerking met verschillende projecten en organisaties in het humane veld verzamelden de onderzoekers honden- en kattenhuishoudens waar COVID-19 aanwezig is, of is geweest. Om een compleet beeld te krijgen, testten de onderzoekers ook honden en katten uit huishoudens zonder een associatie met COVID-19 op de aanwezigheid van het virus en antistoffen. Deelnemende dierenartsenpraktijken namen de benodigde monsters af.

Als een dier besmet is geweest, is het interessant om te kijken welke risicofactoren voor besmetting aanwezig waren. Milieu-epidemioloog Lidwien Smit externe link: “We willen graag weten of ook andere factoren een rol spelen, naast de aanwezigheid van besmette mensen in het huishouden."

Voor dit onderzoek waren monsters van honden en katten van COVID-19 positieve huishoudens nodig. Omdat deze diereigenaren niet zelf naar de kliniek kunnen komen, namen dierenartsen van de Universiteit Utrecht tijdens een huisbezoek de benodigde monsters af. Om dit veilig te kunnen doen, maakten zij gebruik van de mobiele dierenkliniek van 'Stichting Zwerfkatten Nederland'.

Resultaten

Uit het onderzoek bleek dat het coronavirus ook bij katten en honden, waarvan de eigenaar besmet is, voorkomt. Onderzoeker Els Broens: “Uit voorzorg adviseren wij mensen met corona om direct contact met hun kat of hond te vermijden, net zoals je dat zou doen met andere personen in het gezin.”

De onderzoekers testten 310 huisdieren uit 196 huishoudens waar een menselijke besmetting met COVID-19 was vastgesteld. Bij zes katten en zeven honden was de PCR-test positief, en bij 54 huisdieren werden antilichamen tegen het virus gevonden, wat duidt op een eerdere besmetting.

Huisdieren met een COVID-besmetting waren overigens niet erg ziek. De meeste besmette huisdieren vertoonden geen of slechts milde symptomen.

"De grootste zorg is daarom niet de gezondheid van de dieren, maar het potentiële risico dat huisdieren als een reservoir van het virus kunnen dienen en het virus opnieuw in de menselijke populatie kunnen introduceren”, aldus Broens.

De eerste resultaten van het onderzoek waren wat dat betreft geruststellend, want de positief-geteste dieren raakten het virus vrij snel weer kwijt en er waren dan ook geen aanwijzingen dat het virus onder onze huisdieren bleef circuleren.

 

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht