ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Boekbespreking: 'Women don't owe you pretty' van Florence Given - Vervolg

'Een man in een kamer vol vrouwen is in de zevende hemel. Een vrouw in een kamer vol mannen is in de hel…
door Tsenne Kikke - maandag 5 juli 2021 5:12

Dit boek is een internationale hit en een levendig, geïllustreerde inleiding tot het moderne feminisme. Florence Given legt daarin de narratieven bloot die ons weerhouden van acceptatie, zelfliefde en kracht, en moedigt ons aan om dingen voorgoed van tafel te vegen. Met dit boek leert iedere vrouw haar energie te beschermen. Ik vermeldde er reeds op 1 mei het een en ander over, maar de Nederlandse editie ervan is ondertussen overal verkrijgbaar.

De 21-jarige Florence Given verkoopt in haar debuutboek feminisme zoals zij het vertaald, zijnde: bevrijdend en volstrekt verrukkelijk. Ze bevestigt en verwoordt precies die punten waar je soms zo moeilijk je vinger op kunt leggen. Haar feminisme is ongetwijfeld niet het alomvattende - maar het is een uitstekende plek om te beginnen. Zo kan je als vrouw genieten van het besef dat je ervoor kunt kiezen om nooit meer hoge hakken te dragen en dat de wereld daarbij dan echt waar niet zal vergaan.

Het boek geeft dus een introductie in Florence's feminisme; een feminisme, dat is gebouwd op een basis van het erkennen van je privilege, het ontrafelen van je interne vooroordelen, leren verliefd te worden op jezelf en onderweg draken te bevechten, helemaal op jezelf.

Feit is misschien, dat voor zeer veel jonge vrouwen nog immer de ouderwetse leefregel geldt dat de enige manier om het spel van het leven te winnen, is om met een man te trouwen, een kind of twee te krijgen en dan nog lang en gelukkig te leven. Dit zijn neigingen die ons letterlijk vanaf onze geboorte werden aangeleerd en die pas op een rustig moment van "wacht, watte?..." totale onzin blijken te zijn.

Als je een veteraan bent op het gebied van feministische literatuur, lees dit boek dan als ontspanning terwijl je een badje neemt. Als je een beginner bent, lees het dan en geef jouw begrip van de wereld om je heen een kick, krabbel enkele dingen in de marges, en bel je geliefden om ze te vertellen wat je allemaal uit het boek hebt geleerd. Als je denkt dat feminisme saai is, lees het dan, en voel hoe jouw zelfgevoel uit zijn voegen zal barsten, en spendeer daarna de nodige tijd om alles weer aan elkaar te naaien.

Kortom: lees gewoonweg de inhoud ervan. Je zult er veel beter van worden. En, als je het niet voor jezelf wil kopen, kan het nog steeds de moeite waard zijn om het aan iemand anders te schenken. Echt waar!

Ter herhaling: het bevat expliciete inhoud (en veel oncomfortabele waarheden)!

Aankopen bij Bol.com? Of, er een stukje uit lezen?.... Klik op deze link.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht