ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Boekbespreking: 'Sterker staan met je eigen verhaal' van Arjen Barel

Met storytelling verkrijg je meer grip op je leven.
door Tsenne Kikke - woensdag 28 juli 2021 15:06

Hoe je met storytelling jezelf beter kan leren kennen

Wist je dat je met storytelling ook meer richting kan geven aan jouw eigen leven? Dat het jou kan helpen om jezelf beter te leren kennen en dat je daarmee jouw mentale veerkracht kunt vergroten?  

Zeker in tijden van verandering, zoals een crisis, een burn-out, het einde van een relatie of het verlies van een baan, kan de storytelling-methode betekenis geven, waardoor je meer grip krijgt op je leven.

Hoe het werkt

Als je begint met het maken van een grote puzzel, dan ga je als eerste op zoek naar de hoekjes, toch? Het voelt namelijk heel fijn als die alvast op hun plek liggen. Ook al zijn het er maar 4, het geeft overzicht. En houvast. Vervolgens doe je de randjes en wordt de afbeelding langzaam meer zichtbaar.

Zo werkt het ook met storytelling. Het is zoeken naar een begin dat houvast biedt, waarna je de losse fragmenten kunt samenvoegen tot een samenhangend geheel. Terugkijkend maak je goede en slechte keuzes en de optelsom vertelt jouw verhaal. Door daar bewust mee bezig te zijn, ontstaat er structuur en betekenis, die kunnen helpen je leven vorm te geven.

Jezelf beter leren kennen

Op basis van een gestructureerde analyse van jouw herinneringen, leer je meer inzicht te krijgen in wie je zelf bent. Waarin excelleer je? Wat zijn de lastige karaktereigenschappen, waar je steeds maar weer tegenaan loopt? Waarin zijn jouw krachten en zwaktes geworteld? En, hoe heb je toch een weg gevonden om ermee om te gaan?

Kortom, wat is het verhaal van jouw leven tot op dit moment? Je zult al snel merken dat het vergrote zelfinzicht dat hieruit voortvloeit, een stevige basis legt om verhalen over jouw toekomst op te baseren. Want, iedereen heeft dromen. Een stevige verankering in wie je bent en een goed onderbouwde kennis van jezelf zullen je helpen om deze dromen te vervullen.

Storysharing

Iemand die hier al zijn hele leven mee werkt, is de 48-jarige Arjen Barel. Hij is storytelling coach en directeur van het 'Storytelling Centre' in Amsterdam. In zijn centrum kun je, onder andere, trainingen volgen om te leren hoe je je eigen verhaal kunt gebruiken om steviger in je schoenen te staan. Het omgaan met onzekerheid komt regelmatig terug, als een voorwaarde om grip op je leven te krijgen of houden.

Hoe kun je ervoor zorgen dat je niet onmiddellijk omvalt, als je voelt dat je leven een beetje wankelt? Arjen: “Luister naar je eigen verhaal, maar ook naar verhalen van anderen. Want storytelling - of, zoals we het ook steeds vaker noemen: ‘storysharing’ draagt bij aan meer begrip voor een ander, meer kennis over jezelf en je eigen drijfveren.”

Fundering voor de toekomst

In plaats van een training volgen, kun je ook zelf aan de slag met zijn onlangs verschenen boek 'Sterker staan met je eigen verhaal'. Hierin leer je hoe je inzicht krijgt in de betekenis van elke gebeurtenis of situatie in je leven. Door – op basis van herinneringen – zowel aan eigen verhalen te werken als naar de verhalen van anderen te luisteren, leer je hoe je eigen levensverhaal de fundering kan worden voor het heden en de toekomst.

Arjen begeleidt je daarin en geeft je handvatten om dit zelfonderzoek op een gestructureerde manier aan te pakken. Daarin is ook aandacht voor de ander, de luisteraar en hoe deze persoon je kan helpen in het vinden van je eigen verhaal.

Tegenslagen zijn essentieel

Een happy end is namelijk niet vanzelfsprekend en tegenslag is een essentieel onderdeel van een goed verhaal. Als dat je uitgangspunt is, ligt tevredenheid vaak binnen handbereik. Dit leidt tot een flexibiliteit, die je meer controle geeft over alle onzekerheden die het verloop van je leven kenmerken. En misschien ook wel zo mooi maken.

Bron: bedrock.nl

Aankopen via bol.com? Of, er nu iets meer over lezen? Klik dan op deze link.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht