ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Niet op hun plaats… - Deel 2

Wat is spiritualiteit?…
door Tsenne Kikke - zaterdag 19 juni 2021 15:43

Er was eens...

Ooit was er een tijd dat ik alles afwist van zaken, zoals het godsbegrip, runen, aura's, chakra's, reïncarnatie, wedergeboorte, spiritisme, de geneeskracht van edelstenen, het derde oog, en van allerhande paranormale fenomenen. Nu, meer dan 40 jaren verder kan ik er nog slechts over meespreken, en vertellen wat er daarover in boeken, op het internet en in de verbeeldingswerelden van mensen zoal te vinden is.

Spiritualia, in 2003 opgericht, had de oorspronkelijke bedoeling om louter en alleen spiritueel ingestelde mensen aan te trekken. Het probleem waarmee we die laatste 18 jaren geconfronteerd werden, is het feit dat elke mens zijn spiritueel-zijn op een eigen manier vertaald; dit, afhankelijk van zijn type. En, als je op Wikipedia het woordje 'spiritualiteit' raadpleegt, geraak je er ook niet veel wijzer uit.

Zo staat er, bijvoorbeeld, het volgende te lezen: "Spiritualiteit heeft in de breedste zin te maken met zaken die de geest (Latijn: spiritus) betreffen. Het woord wordt op vele manieren gebruikt en kan te maken hebben met religie of bovennatuurlijke krachten, maar de nadruk ligt op de persoonlijke innerlijke ervaring."

Anders gezegd: 7 miljard mensen - 7 miljard persoonlijke innerlijke ervaringen.

Zeer veel van die mensen denken dat ze 'spiritueel' zijn ingesteld, omdat ze met een ganse hoop overtuigingen rondlopen, die ze ooit in hun leven van anderen hebben geleend. Anders gezegd: overtuigingen, waarvan ze zélf nooit ervaringen hebben opgedaan, en er in wezen dus niets van kunnen afweten. In de bedoeling van: 'echt weten'.

Eigenlijk liegen ze, onbewust natuurlijk. "Mensen schrijven zichzelf eigenschappen toe die ze niet bezitten," beweerde Gurdjieff. "De mens kan het liegen niet laten en loopt met leugens rond, vooral met betrekking tot zichzelf."

Nogmaals: 40 jaar geleden wist ik het eveneens veel beter dan de dag van vandaag. Ook ik diende dus eerst met de talrijke leugens - of, noem het 'onwaarheden' -  te worden geconfronteerd vooraleer op zoek te gaan naar datgene dat 'Waarheid' zou kunnen worden genoemd, zijnde: de 'Waarheid' met betrekking tot onsZelf. Het is een proces, en net als eender welk ander proces neemt het tijd in beslag. Eigenlijk is het een levenswerk.

Ondanks het feit dat het niet hun bedoeling is, kunnen waarheden kwetsend overkomen. Het merendeel van de mensen, die bovenstaande woorden hebben gelezen, zullen er zich dan ook automatisch tegen verzetten, met de nadruk op het woordje 'automatisch'. Alsof ze op de verkeerde 'spirituele' website zijn beland... :-)

Wat bewust-zijn betreft... Tracht eens 'bewust' te ontbijten... Weet je nog? Denk aan de 'Ontbijt Test'.

Wie komt er dus voor 'Zelfkennis' in aanmerking, zijnde: 'Het leren Kennen van het Innerlijke Zelf'?

Antwoord: Enkel zij die - net als ikzelf - de gehele 'spirituele supermarkt' hebben afgeschuimd, niet vonden wat ze eigenlijk zochten - voornamelijk 'zichzelf' - en waarin er nog voldoende vertrouwen schuilgaat om uit te kijken naar dat iets dat er tóch nog zou moeten zijn. Die mensen raad ik dan ook de Zelfkennis aan, gebaseerd op de leerstellingen van Gurdjieff.

Als er iets véél beter bestaat: laat het me gerust weten, maar kom alsjeblief niet af met één van de meer dan 4.200 godsdiensten, sekten of gemeenschappen, hé!

Tot besluit

Om de dingen op een ietwat hilarische manier op te fleuren, opdat je niet voor niets op deze pagina bent beland... Hier is dan deel 2 van de hand van de Hongaar Pixelfaker... :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht