ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Klopjacht op zwaarbewapende militair die Van Ranst bedreigde

Politie verspreidt opsporingsbericht van voortvluchtige gewapende militair
door Tsenne Kikke - woensdag 19 mei 2021 14:53

De federale politie heeft vanmiddag, op vraag van het federaal parket, een opsporingsbericht verspreid voor de voortvluchtige zwaarbewapende militair uit Dilsen-Stokkem. Hij stond al als extreem-rechts op de radar van OCAD, in de categorie “potentieel gewelddadige extremist”, vermeld. De veiligheidsdiensten vrezen dat de man, die de voorbije maanden hevig tegen de coronamaatregelen ageerde op sociale media, iets kwaads in zin heeft. In een afscheidsbrief die teruggevonden werd, sprak hij dreigende taal. Daarin staat, onder andere, dat hij niet meer kan leven in een maatschappij waar de politici en virologen ons alles afgepakt hebben. Tevens kondigde hij aan dat hij in het verzet zou gaan en zich niet zonder slag of stoot zou overgeven.

De 46-jarige Jurgen Conings verliet maandagochtend zijn woning, begaf zich naar zijn werk, maar keerde ‘s avonds niet terug. Zijn ongeruste vrouw belde daarom naar het leger, waarop de politie werd gewaarschuwd, ook de Nederlandse.

Zijn voertuig werd gisteren omstreeks 18 uur teruggevonden aan de rand van het Dilserbos in de buurt van de Lanklaarse steenweg in Niel-bij-As. Stapte hij in een andere wagen over?...

Plaatselijk wordt het evenwel een zoektocht naar een speld in een hooiberg, want het Heuvelsven telt tientallen chalets en vakantieverblijven. Het bos is groot en er is snel aansluiting naar grote natuurgebieden in de buurt. Het Nationaal Park Hoge Kempen, dat ondertussen werd afgesloten, ligt vlakbij en ook de grens met Nederland is gemakkelijk te bereiken.

Mogelijk verschanst de man zich in de bossen achter de mijnterrils, waar een zoektocht werd gestart, die tot diep in de nacht doorging. Daarbij werden gepantserde voertuigen ingezet, een helikopter, en ook ontmijningsdienst DOVO kwam ter plaatse.

Anderzijds had zichzelf misschien zeer goed voorbereid, en bevindt hij zich nu in een ander deel van het land.

In elk geval bleek al snel dat er grote reden tot ongerustheid was. Jurgen had - onder het voorwendsel dat hij woensdag een schietoefening organiseerde bij het leger - de wapens meegenomen uit de kazerne.

Er wordt vermoed dat hij een kogelvrij vest bij zich heeft, een 5.7mm-pistool en een P90-machinepistool van FN. Dat laatste is een licht, semi-automatisch wapen, dat kogelwerende vesten kan doorboren. Jurgen Conings zou mogelijk 2.000 gestolen patronen mee hebben genomen. Hoeveel hij er hiervan nog bij zich heeft, is niet bekend.

De vier LAW-raketwerpers die ook hij had meegenomen uit de kazerne, werden vannacht  in zijn wagen teruggevonden. In die wagen vonden de speurders een nieuwe afscheidsbrief terug. In die brief kondigde hij opnieuw aan dat hij wilde sterven ‘maar niet zonder verzet te plegen’.

De man is ongeveer 1m80 lang en is gespierd. Hij is kaal en heeft verscheidene tattoos, onder meer op zijn bovenarmen. Op het moment van zijn verdwijning droeg hij een donkere T-shirt van Timberland. Hij wordt als extreem gevaarlijk beschouwd.

"In geval van aantreffen moet de politie onmiddellijk op de hoogte worden gebracht, zonder in contact te komen met de betrokkene”, klinkt het. Aan de militair wordt gevraagd zich zo snel mogelijk te melden bij de dichtstbijzijnde politiedienst.

Wie meer informatie heeft over de zaak kan de speurders bereiken op het gratis nummer 0800/30 300.

Het Crisiscentrum kwam vandaag bijeen over de zaak en nam de zaak bijzonder ernstig. De militair in kwestie staat al maanden op de Ocad-lijst, omdat hij virologen met de dood bedreigde. Hij kreeg daarvoor binnen het leger een sanctie, die erop neerkwam dat hij een tijdlang een administratieve job kreeg toegewezen. Sinds gisteren werd ‘niveau 4’ op hem geplakt; wat betekent, dat de veiligheidsdiensten ervan uitgaan dat er ernstige, concrete aanwijzingen zijn dat de man een aanslag wil plegen.

Want, de verdachte dreigde met een aanslag tegen het ‘systeem’ en zelfs tegen militairen. Daarom werden meerdere kazernes, waaronder die van Schaffen en Leopoldsburg, gesloten en mogen de militairen niet naar buiten.

Omdat de man de voorbije maanden op sociale media hevig uithaalde naar de virologen, maar in de eerste plaats naar professor Marc Van Ranst, werd die laatste samen met zijn gezin uit voorzorg elders ondergebracht.

Van Ranst heeft op Twitter intussen ook gereageerd op de dreiging. De viroloog schrikt er naar eigen zeggen niet van dat er bedreigingen uit extreemrechtse hoek komen. “Laat één ding duidelijk zijn: zulke bedreigingen maken op mij niet de minste indruk.”

Nabericht 16/6/2021: Al 650.000 euro gespendeerd aan zoekactie

De Franstalige krant schreef vandaag dat de jacht op Conings het leger (zelf ook direct betrokken bij de zoektocht) in één maand tijd al meer dan 650.000 euro heeft gekost. De uitgaven omvatten vooral de materiaal- en brandstofkosten, maar ook de extra premies die aan de soldaten (die soms in het weekend worden gemobiliseerd) worden betaald. Daarnaast stelde Defensie in het kader van het onderzoek verschillende pantservoertuigen ter beschikking, evenals een NH90-gevechtshelikopter.

Nabericht 20/6/2021: Het lichaam van Jürgen Conings is in Dilserbos tussen het struikgewas gevonden. Het is burgemeester Johan Tollenaere van Maaseik die tijdens het moutainbiken een penetrante lijkgeur waarnam. Het federaal parket sprak van zelfmoord. Volgens de eerste berichten zou Conings al drie weken geleden overleden zijn. Het gaat om een 'zelfdoding door middel van een vuurwapen'. Met dit nieuws komt een einde aan de zoektocht die op 17 mei begon.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht