ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Coronacrisis nog niet bedwongen of Melbourne krijgt al met tweede epidemie te maken

Normaliter komt syfilis komt bijna alleen voor onder homofiele mannen…
door Tsenne Kikke - maandag 17 mei 2021 18:35

De Australische stad Melbourne kampt naast Covid-19 met een nieuw groot gezondheidsprobleem. Het aantal syfilisgevallen steeg er met 220 procent; dit, ondanks de maandenlange lockdown. De overheid maakt zich grote zorgen en heeft zelfs grote affiches opgehangen in de stad om mensen te waarschuwen voor deze seksueel overdraagbare ziekte. Opvallend is dat vooral jonge vrouwen besmet raken.

De foto’s die verspreid over de stad hangen, laten weinig aan de verbeelding over: mensen met grote vieze vlekken op hun lichaam. Door de bevolking te choqueren hoopt de overheid dat mensen de ernst van het probleem zullen willen inzien. Want syfilis is erg besmettelijk bij onbeschermd seksueel contact, maar de risico’s worden nog te vaak geminimaliseerd.

Gevallen ervan exploderen vooral in de buitenwijken Brimbank, Melton en Casey van Melbourne, een stad van meer dan 1 miljoen inwoners. Vooral jonge vrouwen raken besmet en nieuwe gegevens van het ministerie van Volksgezondheid tonen aan dat vooral de armere wijken worden getroffen.

Betaalde seks

Epidemioloog Eric Chow zag bij eerder onderzoek al een stijging van 950 gevallen in 2015 tot 1.375 gevallen in 2018 en 1.400 vorig jaar. Maar nu is het helemaal geëxplodeerd. Tot op heden werden er al 560 genoteerd, en we zijn nog maar half mei.

“De epidemie, die ooit vooral homomannen trof, is nu veel algemener geworden. Opvallend veel vrouwen raken besmet. Vaak armen, die zich laten betalen voor onveilige seks.”

Terwijl het aantal syfilisinfecties onder mannen in relaties van hetzelfde geslacht het afgelopen jaar gestaag bleef stijgen – een stijging van 21 procent – steeg het aantal gevallen onder vrouwen met liefst 220 procent en bij heteroseksuele mannen met 129 procent.

“De grootste zorg zijn vrouwen die tijdens de zwangerschap besmet raken en kinderen op de wereld zetten die met een besmetting geboren worden”, zei professor Chow.

“We weten dat syfilis tijdens de zwangerschap grote complicaties kan veroorzaken en zelfs kan leiden tot de dood van het kind, dus we dringen er bij alle vrouwen met een hoog risico op aan om tijdens hun derde trimester gescreend te worden, naast de universele screening tijdens het eerste trimester.”

België

Syfilis is een seksueel overdraagbare infectie veroorzaakt door de spirocheet bacterie Treponema pallidum. Het begint met het verschijnen van zweren. Als het onbehandeld blijft, kan het uiteindelijk een herseninfectie, dementie en blindheid veroorzaken.

De ziekte kan worden genezen met penicilline, maar mensen zoeken mogelijk geen behandeling omdat ze niet beseffen dat ze zijn geïnfecteerd, aangezien syfilis vaak asymptomatisch is na tekenen van de eerste infectie. Anderzijds schamen veel mensen zich ook om naar de dokter te gaan en hopen ze dat het vanzelf zal genezen.

In België stijgt het gemiddelde jaarlijkse aantal meldingen met 24%. Er zijn 4 keer meer geïnfecteerde mannen dan vrouwen. De surveillance van syfilis toont ook een hoog percentage van met syfilis gereïnfecteerde patiënten. In België zijn jaarlijks 25% van de gemelde syfilis-episodes reïnfecties.

Het is mogelijk om syfilis via bloedtransfusie of intraveneus drugsgebruik te krijgen, maar deze soorten transmissies zijn zeer zeldzaam (het bloed van donoren wordt streng gescreend).

In Vlaanderen steeg het aantal geregistreerde gevallen van syfilis in de periode 2017-2019 van 22,8 per 100.000 inwoners naar 30,8 per 100.000 inwoners in 2019, zo blijkt uit cijfers van Sensoa.

Nederland

Syfilis komt in Nederland bijna alleen voor onder mannen die seks hebben met mannen (MSM: mannen die seks hebben met mannen). In 2019 hadden 1.430 mensen, die zich lieten testen op een Centrum Seksuele Gezondheid, syfilis. Hiervan was 96% MSM.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht