ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Update Coronanieuws

De cijfers zijn inmiddels weeral gestegen…
door Tsenne Kikke - maandag 22 maart 2021 20:07

Laten we - nu dat we opnieuw online zijn -  de huidige situatie eventjes bekijken...

Sinds midden maart vorig jaar zijn er in België meer dan 60.000 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. En, het aantal ziekenhuisopnames en de besmettingen blijven tegenwoordig op een verontrustende manier stijgen.

De teller van het totale aantal ziekenhuisopnames sinds 15 maart 2020 staat nu op 60.647. Van 15 tot en met 21 maart werden er elke dag gemiddeld 197 mensen opgenomen. Momenteel liggen er 2.247 mensen in een hospitaal, waarvan 569 op intensieve zorg. 313 patiënten hebben beademing nodig.

Ook het aantal besmettingen is verder toegenomen, zijnde: boven de 4.000 nieuwe besmettingen per dag - ofwel... meer dan 28.000 in de voorbije 7 dagen. Het lijkt haast zeker dat de ziekenhuisopnames nog zullen stijgen. Die volgen immers de besmettingen op.

Verontrustend. Zo omschreef Sciensano-viroloog Steven Van Gucht deze toename. “Als de cijfers nog sneller stijgen, moet er drastisch ingegrepen worden. Dan is een lockdown-achtig scenario het enige dat overblijft”, zei hij.

Het aantal coronadoden blijft nog altijd stabiel, het zijn er nu gemiddeld 24 per dag. Dat dit cijfer niet stijgt, is grotendeels op het conto van de vaccinatiecampagne te schrijven, vooral in de woonzorgcentra. Het aantal besmettingen bij de 85-plussers is sinds 1 januari gezakt van gemiddeld 40 naar nu nog 9 per dag. In de andere leeftijdscategorieën was er de voorbije vier weken geen verdere daling.

Nieuwe coronavariant ontdekt aan de Luikse universiteit

In het laboratorium van de universiteit van Luik is een nieuwe variant van het coronavirus ontdekt. De variant - B.1.214 of 'Spike Insertion' - vertegenwoordigt ongeveer 4 procent van de besmettingen in België, ongeveer evenveel als de Zuid-Afrikaanse en de Braziliaanse variant.

De variant wordt nog niet beschouwd als een zorgwekkende variant. "We zien dat de variant geleidelijk toeneemt in België, vooral rond Brussel, Vlaams-Brabant en Henegouwen", aldus Vincent Bours. "We zijn er vrijwel zeker van dat het geen Belgische variant is. De stamboom moet nog vervolledigd worden, maar de variant zou kunnen komen uit Sub-Sahara-Afrika en zou dan door reizen bij ons terechtgekomen zijn."

Nederland

Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend werden er 7.668 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is het hoogste aantal in één dag tijd sinds 8 januari. Een etmaal eerder ging het om 7.425 nieuwe gevallen. Zondag of maandag zal naar verwachting het totaal aantal bevestigde coronagevallen de 1,2 miljoen overstijgen.

Anderzijds grijpt er in Nederland deze zaterdag opnieuw een test plaats om te onderzoeken hoe evenementen in coronatijd veilig kunnen plaatsvinden. Ditmaal staat een dancefestival op het programma met 1.500 bezoekers. Dit proefevenement gaat door op het terrein van het festival Lowlands in Biddinghuizen, in de provincie Flevoland. De bezoekers hebben maximaal 48 uur van tevoren een coronatest ondergaan en moeten bij binnenkomst hun temperatuur laten opmeten. Ter plekke worden zij gevolgd door een bewegingssensor om achteraf te meten hoeveel contact ze met anderen hebben gehad.

Op dezelfde locatie vindt zondag ook een popfestival plaats. De festivals maken deel uit van een serie tests van Fieldlab Evenementen, een gezamenlijk initiatief van zowel de zakelijke als de publieksevenementensector en de overheid.

Zuid-Afrika verkoopt zijn AstraZeneca-dosissen aan 14 Afrikaanse landen

Zuid-Afrika heeft een miljoen dosissen van het AstraZeneca-vaccin doorverkocht. De vaccins zullen worden verdeeld over 14 Afrikaanse landen. Dat liet minister van Volksgezondheid Zweli Mhkize weten.

Een studie van een universiteit in Johannesburg plaatste vraagtekens bij de werkzaamheid van het vaccin tegen de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. Nochtans zien experts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geen graten in het gebruik van AstraZeneca in landen waar varianten van het coronavirus circuleren.

Europa ziet het vertrouwen in het AstraZeneca-vaccin dalen

Het vertrouwen van de Europeanen in het coronavaccin van het Brits-Zweedse bedrijf AstraZeneca en de universiteit van Oxford ging er de laatste tijd een klein beetje op achteruit vanwege de ongerustheid over eventuele bijwerkingen.

Toch besloot het Europese Geneesmiddelenagentschap EMA vorige week dat er geen definitieve link is tussen de bloedklonters en het vaccin, en dat de voordelen van het vaccin nog altijd opwegen tegen de risico's van het virus.

Cardioloog professor Pedro Brugada (UZ Brussel) vond - net als de meeste van zijn collega’s - dat we niet te snel moeten panikeren over het AstraZeneca-vaccin. Maar zei er wel bij dat er dringend extra onderzoek moet komen. “En in afwachting van de resultaten, zou ik het vaccin voorlopig niet meer toedienen aan mensen die al bloedverdunners nemen, of die in het verleden trombotische complicaties hebben gehad.” En dat zijn er vrij veel. 5 tot 10 procent van de 60-plussers, schatte hij.

De arts raadde daarom aan om voorzichtig te zijn en voorlopig geen AstraZeneca-vaccins meer toe te dienen aan mensen die al bloedverdunners nemen - of, aan mensen die in het verleden trombotische complicaties hebben gehad. En dat zijn er vrij veel. 5 tot 10 procent van de 60-plussers, zo schatte hij.

Als één van de weinige landen in Europa schort België dus het gebruik van het AstraZeneca-vaccin niet op. Ook hier luidde: "De voordelen wegen niet op tegen de theoretische nadelen. Het zou nu onverantwoord zijn om onze vaccinatiecampagne te pauzeren, gezien de huidige cijfers.”

Hoe lang werkt het vaccin eigenlijk?

Mijn tegenvraag is: "Over welk vaccin heb je het?"...

Als alles goed gaat, zal elke Vlaming tegen 11 juli de kans hebben gekregen om gevaccineerd te worden. Maar dan volgt het tweede dilemma: zullen we ons later opnieuw moeten vaccineren? Want, heel wat mensen vragen zich af hoe lang het coronavaccin werkzaam is.

Volgens vaccinoloog Pierre Van Damme (Universiteit Antwerpen) is dat momenteel nog koffiedik kijken. “Zoals bij elk vaccin dat op de markt komt, weet je nooit op voorhand hoe lang het werkt. Bij geelzucht (hepatitis B), bijvoorbeeld, werd er aanvankelijk gezegd dat je om de vijf jaar een herhalingsvaccinatie moet krijgen. Met voortschrijdend inzicht werd dat nadien om de tien jaar, en op den duur werd zelfs gezegd dat een herhalingsvaccin niet nodig is. Bij het coronavaccin zal dat hetzelfde zijn. Dus een vaccin komt op de markt en wordt ondertussen verder opgevolgd. Dan zullen we zien of dat een jaar, twee of drie jaar werkt, maar we kunnen nu geen garantie geven dat dat inderdaad zo lang werkt”, legde hij uit.

Nogmaals: goed en wel als het om één merk gaat... Kom nu niet af met het verhaal dat wat voor het Pfizer-vaccin geldt eveneens van toepassing is voor de talrijke andere.

Klein risico

Presentator Lieven Verstraete merkte op dat dat “voor mensen die twijfelen niet echt een geruststellend antwoord is”.

“Neen, maar dat geldt voor alle vaccins. Wat is het alternatief? Het vaccin niet op de markt brengen en de mensen die nu in al die grote studies zitten twee, drie jaar aan een stuk opvolgen? Maar, dat betekent wel dat we de maatregelen moeten blijven aanhouden gedurende twee, drie jaar. Dat wegen we dus af. Enerzijds hebben we een vaccin dat werkzaam is, waar we qua veiligheid in moeten vertrouwen, want dat is grondig onderzocht geweest. Ofwel geloven we dat en gaan we dat gebruiken, want het werkt. Maar dan nemen we een klein risico, want we weten nog niet hoe lang het werkt. En misschien gaan we inderdaad een herhalingsvaccinatie moeten voorzien”, aldus Van Damme.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht