ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De getraumatiseerde verpleegkundige in 'Saint Maud' is allesbehalve een heilig boontje

Geen voeding voor gezonde geesten…
door Tsenne Kikke - vrijdag 26 maart 2021 21:49

Ongelooflijk veel mensen hebben last van hun verbeeldingswereld, maar hun hoofdprobleem is meestal dat ze het niet beseffen. Om die reden zijn films als 'Saint Maud' - van zodra ze zich met de hoofdpersonage identificeren - een meest gevaarlijke voeding voor hun reeds gestoorde brein.

Van 'The Exorcist', 'The Omen', 'The Devils' en 'Rosemary's Baby' tot 'The Witch' en 'Häxan': aan films met bezeten personages of over de Gehoornde Zelve is er nooit een gebrek geweest, maar zelden zijn die zo 'engelachtig', labiel en doorleefd als in 'Saint Maud'.

In die film - die op IMDb tot nog toe slechts een score van 6,8 verkreeg -  neemt de debuterende Britse regisseur Rose Glass de toeschouwer mee in de getormenteerde psyché van een fanatiek religieuze thuisverpleegster. Gelittekend door het verleden en bekeerd tot een devote katholiek zorgt Maud voor Amanda, een hedonistische choreografe en kankerpatiënte.

De jonge verpleegster Maud ziet zichzelf als 'zielenredster' die haar patiënte moet verlossen van haar demonen. Het doet de privé-verzorgster in een beangstigende spiraal van heiliging belanden. Een ijzingwekkende, pulserende score begeleidt deze viscerale psychologische griezelfilm, terwijl de subjectieve cameravoering onheilspellende close-ups in de fysieke en mentale transformatie van het complexe hoofdpersonage weergeeft. Maud zit immers gevangen in een zelfgevlochten doolhof en schippert tussen devotie en psychische stoornis.

De vragen die kunnen worden gesteld, zijn onder andere: "Werd Maud door het goddelijke aangeraakt? Is ze stilaan knettergek aan het worden? Of, is er een verschil?..."

In het begin lijkt alles erop dat Amanda open staat voor de hulp die Maud's preken te bieden hebben. Maar misschien speelt Amanda gewoon mee - of, erger nog: steekt ze de draak met Maud's religieuze vurigheid?

Eerst voelt de film aan alsof het gaat over een machtsstrijd tussen Maud en Carol (de voor seks betaalde vriendin van Amanda) om het hart en/of de ziel van Amanda. Maar 'Saint Maud' neemt een wending. Dit verhaal gaat niet over Maud en Amanda, niet echt. Het gaat over Maud alleen, en wat er met Maud gebeurt als Amanda bekering afwijst. De aftakeling van Maud gaat snel. Met elke scène, elk moment, wordt meer en meer van Maud onthuld: wie ze was voor haar bekering, en wie ze nu is.

Maud's gezicht wordt ernstig en intens. Haar haar hangt als een gordijn aan weerszijden van haar gelaat. Ze beweegt zich door de drukke straten van het vakantieoord als een geestverschijning, op een ander niveau, zwevend boven haar lichaam in mijmeringen van gelukzaligheid, transcendentie, extase. Hoe die toestand te handhaven is voor haar een constante strijd. Ze boort nagels door de zolen van haar schoenen en loopt langzaam over de pier, bloed sijpelend op de grond, haar gezicht laaiend van pijn en extase. Kiezels in de schoenen zijn niet genoeg voor Maud: ze heeft dus spijkers nodig. Ze legt harde maïskorrels op de grond en knielt erop om te bidden. Als ze Gods ingebeelde aanwezigheid voelt, trekt haar gezicht onwillekeurig samen tot een bijna bevroren blik van extase.  

Eigenlijk werd het verhaal al eerder verteld. Het maakt deel uit van een continuüm van verhalen over religieuze versterving, obsessie en kwelling. Maar 'Saint Maud' huivert van nieuwe mogelijkheden. Door de film een karakterstudie te laten zijn - in tegenstelling tot een plotgedreven verhaal over een wrekende engel/demon - gaat 'Saint Maud' minder over de religie, en meer over Maud's existentiële eenzaamheid, haar isolement, de gevaren van zo afgesneden te zijn van de mensheid. De film heeft veel gemeen met 'Taxi Driver', 'Carrie', en 'First Reformed', en heeft een vergelijkbare sfeer van onvermijdelijkheid en angst.

Kortom: eigenlijk is het geen aanrader. Maar, misschien helpt deze film mensen nadenken over hun vastgeroeste geloofsovertuigingen, en doen inzien hoe een onwrikbaar geloof in een god, of godheden, hen mentaal kan destabiliseren.

Anderzijds ben ik me er tevens van bewust dat velen zich eerder aan Maud zullen spiegelen, waardoor de fundamenten waarop hun geloof ruggensteunt extra worden versterkt. Weet daarbij dat mensen bereid zijn veel dingen op te geven, behalve hun eigen lijden. Ze zouden zelfs kiezelsteentjes door nagels durven vervangen..., figuurlijk dan wel.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht