ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Coronanieuws: Zijn zelftests zinloos?

'De test is voor 80 procent betrouwbaar. Dat wil ook zeggen dat in 20 procent van de gevallen de test niet betrouwbaar is', zei Trends-redacteur Bert Lauwers.
door Tsenne Kikke - woensdag 31 maart 2021 3:01

Stel dat je ongerust bent na een mogelijk hoogrisicocontact - of, dat je jouw familie of vriend(en) wil bezoeken en zeker wil zijn dat je covid-proof bent voor de anderen. Dan heb je vanaf volgende week ook de optie om in de apotheek een zelftest aan te kopen. De naam zegt het zelf: je moet op eigen houtje met een neuswisser aan de slag gaan. Leute verzekerd.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke noemde zo'n zelftest een hulpmiddel om te weten of je besmettelijk bent. Alleen ontbreekt in die omschrijving het cruciale bijvoeglijk naamwoord 'onbetrouwbaar'. De tests zijn voor 80 procent betrouwbaar, klonk het onder meer bij microbioloog Herman Goossens (UAntwerpen), de voorzitter van de 'Taskforce Testing'. Marc Moens, de ere-voorzitter van de Belgische vereniging van artsensyndicaten BVAS, liet hetzelfde weten in 'De Morgen'. Dat wil dus ook zeggen: in 20 procent van de gevallen is de test niét betrouwbaar. Of, zoals Goossens in Humo letterlijk stelde: ook als je negatief test, kan je diezelfde avond nog mensen besmetten. Het is een beetje alsof je een nieuwe auto van een of ander merk kan kopen, maar weet dat je één kans op vijf hebt dat de wielen eraf vliegen in de eerste scherpe bocht. Zou je die auto kopen?

Zelftests zijn zinloos

Maar er is meer: niet dat de procedure rocketscience is, maar zo'n zelftest moet uiteraard wel correct worden uitgevoerd. En, het kan wel degelijk mislopen. Bovendien heet het dat de omgevingstemperatuur een impact heeft. Anders gezegd: de gevoeligheid van de test vermindert als het te koud of te warm is. Dat belooft, nu de steeds heter wordende zomermaanden eraan komen. Het maakt allemaal dat zelftests vrij zinloos zijn.

Uiteraard worden alle mogelijke wapens bovengehaald in de strijd tegen het coronavirus, al is het maar om de boodschap te geven dat het allemaal goed zal komen en we onze pre-covid-vrijheid stilaan opnieuw zullen verwerven. Een zelftest zou daar dan een steentje aan moeten bijdragen. Maar dat is een gevaarlijke redenering. Een negatief zelftestresultaat zal mensen er namelijk niet bepaald toe aanzetten om de coronamaatregelen strikt te blijven volgen, om het zacht uit te drukken. De bottomline is: vertrouw je iemand die jou komt vertellen dat hij of zij net daarvoor een zelftest heeft gebruikt?...

Bron: Trends/Knack

Wat, indien we die lijn doortrekken?...

Pfizer en Moderna

Voor de vaccins van Pfizer en Moderna, de twee mRNA-vaccins, werden twee grote klinische studies georganiseerd waardoor de firma's onmiddellijk beschikten over veel data en heel goede cijfers konden voorleggen (94 tot 95 procent bescherming tegen alle vormen van COVID-19). Dat legde de lat zeer hoog voor de andere kandidaat-vaccins.

Vaxzevria (voorheen) AstraZeneca

Het Vaxzevria-vaccin beschermt voor 100 procent tegen hospitalisatie en ernstige COVID-19 vanaf 3 weken na de eerste inenting en voor 70-75 procent tegen milde COVID-infecties. De werkzaamheid stijgt tot boven de 80 procent na de tweede prik als die na 12 weken wordt gegeven.

Janssen

Het Janssen-vaccin zou 76,7 procent beschermen tegen ernstige infectie en hospitalisatie en 66,9 procent tegen milde ziekte vanaf 14 dagen na eenmalige vaccinatie.

Bron: UZGent

Maar, na nieuwe meldingen van bloedklonters besloten gisteren drie Duitse deelstaten en de stad München het toedienen van het AstraZeneca-vaccin opnieuw tijdelijk op te schorten voor iedereen jonger dan zestig. Het gaat wel om een voorzorgsmaatregel.

In totaal zijn er in Duitsland 31 meldingen van bloedklonters. In negen gevallen zijn de getroffenen overleden. Met uitzondering van twee meldingen, waren alle meldingen van vrouwen tussen de 20 en 63 jaar oud. De twee mannen waren 36 en 57.

Volgens het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) is het AstraZeneva-vaccin veilig. Een verhoogd risico op een hersentrombose werd nog niet uitgesloten. Maar het EMA concludeerde dat tromboses zeker niet vaker voorkomen na toediening van het AstraZeneca-vaccin.

In elk geval beperkt Duitsland het gebruik van het AstraZeneca-vaccin tot 60-plussers.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht