ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Allerlei coronanieuwsjes - en: wat zijn de Covid-19 symptomen?

Ook ministers kunnen Covid-19 oplopen.
door Tsenne Kikke - zaterdag 17 oktober 2020 21:55

- Vorige dinsdag zijn er in België op één dag tijd voor het eerst meer dan 10.000 besmettingen vastgesteld.

- Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès testte positief op coronavirus. De voormalige premier vermoedt dat ze het virus in familiekring heeft opgelopen. Met de collega’s in haar team en in het openbaar heeft ze altijd de veiligheidsregels gerespecteerd.

Wilmès is lang niet de enige prominente politica die de afgelopen weken positief testte op covid-19. Eerder bleken ook al onder meer Brussels minister-president Rudi Vervoort, Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt, minister-president van de Franse Gemeenschap Pierre-Yves Jeholet en Waals minister van Onderwijs Caroline Désir besmet. Ze is ook niet de eerste excellentie in de federale regering: staatssecretaris voor onder meer Digitale Agenda Mathieu Michel, een partijgenoot van Wilmès, testte op 9 oktober al positief.

- De kritiek dat het coronabeleid te veel focust op het beschermen van ‘de economie’ ten koste van ‘de mensen’ getuigde - naar het schijnt - van gebrekkig inzicht in de harde werkelijkheid.

- De pijnlijke verdere inperking van onze bewegingsvrijheid die het Overlegcomité niet zonder moeite uitvaardigde, was onvermijdelijk. Ook de sluiting van cafés en restaurants voor bijna een maand, kwam wel degelijk keihard aan. Ze moeten dus de komende vier weken verplicht de deuren sluiten, al komt er wel een evaluatie van de maatregel na twee weken. In navolging van de Waalse horecafederatie overweegt ook Horeca Vlaanderen juridische stappen. De sluiting voelt ‘onrechtvaardig’ aan. Onder meer: omdat er geen data beschikbaar zijn die de stijgende coronacijfers kunnen toeschrijven aan de cafés en restaurants.

Volgens mij zullen we die cijfers nooit te pakken kunnen krijgen. Bijvoorbeeld: in een eerdere blog stond er dat uit de antwoorden bleek dat de meerderheid van de ondervraagde besmette personen (1.669) (zogezegd) geen idee had waar ze het virus hadden opgelopen... Geloof me, of niet: sommige mensen durven liegen - of dingen verzwijgen, hetgeen gelijk staat aan het niet uiten van de waarheid.

Ook diende men konsekwent op te treden. Vanwege het feit dat voortaan iedereen buiten het eigen gezin nog maximaal één nauw contact mag hebben, was het logisch dat men ervoor koos om de horecawereld tijdelijk plat te leggen...

- Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, riep op om in het steunplan dat momenteel wordt uitgewerkt naast de horeca ook de toeleveranciers te ondersteunen. "Achter de horeca gaat immers een ganse keten schuil met veel toelevering vanuit de agrovoedingsketen, die ook zwaar getroffen wordt en veilig moet worden gesteld. Belgische voedingsbedrijven zijn belangrijke toeleveranciers voor de horeca en evenementensector en dreigen door de maatregelen tot 320 miljoen euro omzet per maand te verliezen, bovenop de impact die ze tot nog toe voelden sinds de start van de coronacrisis."

Symptomen coronavirus: wat moet de alarmbellen doen afgaan? Viroloog Van Gucht legde uit...

“Bepaalde symptomen zijn heel typisch voor Covid-19. Wanneer die optreden, moet u onmiddellijk aan Covid denken. Wanneer u één van deze symptomen hebt, blijft u thuis en moet u uw huisarts raadplegen.” Het gaat concreet om:

• Plots verlies van geur en smaak. “Het is vaak één van de eerste symptomen die men ontwikkelt. Als men bijvoorbeeld ‘s morgens opstaat en men ruikt plots zijn koffie niet meer, dan kan dat wijzen op het begin van Covid.” Dit symptoom komt vaker voor bij jongeren dan bij ouderen.

• Hoest: “Vaak een hoest die plots opkomt. En vaak gaat het ook om een droge hoest en dus geen slijmerige hoest.”

• Kortademigheid, moeilijkheden bij ademhalen.

• Plotse pijn op de borst.

Minder specifieke symptomen: minstens 2 symptomen = thuis blijven.

“Er zijn ook andere symptomen die kunnen wijzen op Covid, maar die wat minder specifiek zijn. In dat geval moet u alarm slaan wanneer u een combinatie van minstens twee symptomen heeft.” Het gaat onder meer om:

• Koorts wijst op Covid, maar komt ook voor bij heel wat andere aandoeningen. Het is dus niet noodzakelijk een typisch symptoom voor Covid, maar wel een symptoom waarbij u ook meteen thuisblijft en onmiddellijk uw huisarts contacteert.

• Algemeen griepachtig gevoel/slecht gevoel.
• Plots opzetten van spierpijn of spierzwakte.
• Plotse zware, algemene vermoeidheid.
• Gebrek aan eetlust.
• Hoofdpijn.
• Diarree.
• Keelpijn.
• Een snotneus.

Heeft u twee of meer van deze symptomen? Blijf thuis en raadpleeg uw arts om een test aan te vragen. “Bijvoorbeeld, wanneer u een snotneus heeft met keelpijn, of als u plotse vermoeidheid hebt samen met keelpijn, dan is dat reden om toch ongerust te zijn. Wanneer het gaat om één van deze symptomen, zoals bijvoorbeeld enkel en alleen een snotneus of enkel wat keelpijn of hoofdpijn, dan is het weinig waarschijnlijk dat het om Covid gaat. Een snotneus zonder andere symptomen is meestal geen teken van Covid.”

Bij oudere mensen kunnen de symptomen zich ook uiten door plotse verwardheid of een plotse val. En bij mensen die al longklachten hebben, kan een plotse verergering van de symptomen ook wijzen op Covid.

De symptomen van Covid-19 lijken heel vaak op die van een verkoudheid of een griep. “U moet er dus wel degelijk mee rekening houden dat die verkoudheid, of dat grieperig gevoel, mogelijk te wijten is aan Covid. Op dit moment circuleert er geen griepvirus, en weinig andere virussen. De kans dat uw symptomen te wijten zijn aan het coronavirus, is dus reëel.”

“Blijf thuis bij symptomen, vermijd contact met uw huisgenoten en contacteer uw huisarts om u te laten testen. Ter herinnering: u blijft ongeveer zeven dagen besmettelijk na het begin van de symptomen. Indien u in deze periode alle dichte contacten kan vermijden, krijgt het virus geen kans om verder te verspreiden,” benadrukte de viroloog.

“Houd er verder ook rekening mee dat ook mensen zonder symptomen het virus kunnen verspeiden. Mensen zijn immers besmettelijk twee tot drie dagen voor het optreden van de eerste symptomen. Daarenboven is het zo dat zo’n 30 tot 40 procent van de mensen de besmetting kunnen ontwikkelen zonder enig symptoom. Dit maakt dat het virus zeer geniepig kan verspreiden”

Volgens Van Gucht moeten we ons daarom allemaal “gedragen alsof we potentieel besmettelijk zijn, ook al voelen we ons kiplekker. Denk hier in het bijzonder aan als u in de buurt bent van mensen met een zwakke gezondheid of van hogere leeftijd.”

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stoppen we ermee op 31/12/2020 ???

Of, voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren, opdat we tóch online blijven?

Dit kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht