ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Van rijst, op de gewone manier gekookt, kan men doodziek worden…, met-ter-tijd

Wetenschappers waarschuwden dat men gezondheidsrisico's loopt door rijst op de traditionele manier klaar te maken.
door Tsenne Kikke - donderdag 3 september 2020 18:21

Recente experimenten toonden aan dat 58% van de rijst, die men in winkels aankoopt, sporen bevat van het giftige arseen; dit, als gevolg van de industriële verontreinigingen, waaronder pesticiden.

Indien men die rijst op de traditionele manier blijft koken, kan men er op lange termijn hartkwalen, diabetes en/of kanker van krijgen.

Gewoonlijk wordt rijst met water gekookt, en van zodra het water er volledig is uit verdampt, wordt het verorberd. Eertijds dacht men dat arseen, ook gekend onder de naam arsenicum, tijdens het koken uit de rijst wordt verwijderd, maar nu is men tot de vaststelling gekomen dat dit waar is indien men de rijst een nacht lang in water laat weken.

Professor Andy Meharg, verbonden aan de Queens University in Belfast, deed de test door rijst op drie verschillende wijzen klaar te maken...

In de eerste methode werd rijst op de klassieke manier gekookt: een kopje rijst met twee kopjes water in een kookpot doen, en gewoonweg het water er langzamerhand uit te laten stomen. Daaruit bleek dat het niveau arseen er nog grotendeels in aanwezig was.

Indien hij daarentegen vijf delen water aan één deel rijst toevoegde, en daarna het teveel aan water afspoelde, was het arseengehalte gehalveerd.

Maar, bij de derde methode, waarin de rijst een nacht lang in water werd geweekt, was er 80% minder arsenicum aanwezig.

De veiligste methode om rijst te koken, is: om het eerst en vooral 's nachts in water te laten weken, om die rijst dan in een zeef met water af te spoelen totdat het water helder wordt, laat de rijstkorrels uitlekken, en laat de rijst dan in vijfmaal zoveel water afgedekt op een zacht vuurtje in 10 à 15 minuten tijd gaarkoken. Eenmaal klaar, ga er dan met een vork doorheen om het te luchten en op te woelen.

'k Weet het: indien je een Chinees restaurant bezoekt, kan je moeilijk vragen om die rijst op die manier klaar te maken, tenzij je een dag op voorhand boekt, en vraagt om het een nachtje in water te laten weken... :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht