ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Jouw persoonlijke godheid heb je zélf in jouw eigen brein gecreëerd

Eenmaal in jouw brein postgevat, kan je een godheid niet meer wegdenken…
door Tsenne Kikke - woensdag 5 augustus 2020 14:49

De mens doet alsmaar aan zelf-beïnvloeding - of, noemt het vanuit zijn onbewuste slaaptoestand: 'zelf-hypnose', waarbij de hersenenop een automatische manier reageren op de prikkels waarmee ze elke seconde worden gevoed.

Zo hebben zowel religieuze evenals spirituele getinte impressies eenzelfde effect op het brein als liefde, seks, gokken, drugs en muziek. Allen bevorderen ze de activiteit in de nucleus accumbens; een breinregio, die betrokken is bij het ervaren van beloning. Dat concludeerden Amerikaanse wetenschappers in het vakblad 'Social Neuroscience'. Het is dan ook niet te verwonderen dat godsdiensten opium van en voor het volk kunnen worden genoemd.

Zo bestudeerden de onderzoekers het brein van 19 Mormonen in een fMRI-scanner, die op basis van de doorbloeding de activiteit in verschillende delen van het brein meet. Die godsdienstbelijders kregen citaten te horen van religieuze leiders en afkomstig uit het voor hen heilige 'Boek van Mormon'. Ze mochten ook in dat boek lezen en kregen video’s van kerkdiensten en bijbelscènes te zien. Dat alles met de bedoeling hen in een staat te brengen waarin ze zogezegd ‘de Heilige Geest aanvoelden of gewaar werden'.

Bij dat onderzoek vermeldden bijna alle proefpersonen gevoelens die eveneens typisch zijn tijdens een intense kerkdienst, zoals: gevoelens van vrede en van innerlijke warmte. Verschillende proefpersonen werden tijdens het de experimenten zelfs tot tranen toe bewogen.

Tijdens één experiment drukten ze op een knop als hun spirituele gevoelens een hoogtepunt bereikten. Die sterke spirituele gevoelens bleken gepaard te gaan met activiteit in d!e nucleus accumbens. De activiteit was het hoogst tijdens de 1 à 3 seconden vooraleer de gelovigen op de knop drukten. Anders gezegd: het brein vertelde hen wanneer ze moesten drukken.

Verder registreerden de onderzoekers verhoogde activiteit in de mediale prefrontale cortex, die betrokken is bij het maken van afwegingen en het vellen van morele oordelen. Met andere woorden: de gebieden in het brein die op een spontane manier actief worden als streng gelovigen citaten van religieuze leiders te horen krijgen.

‘Geen religienetwerk’

Psycholoog Michiel van Elk (Universiteit van Amsterdam), auteur van 'Het religieuze brein' en 'Extase', gebiologeerd door religie, merkte op dat eerder al is aangetoond dat religieuze ervaringen het beloningscentrum en de mediale prefrontale cortex activeren. Volgens hem horen somige gelovigen letterlijk de stem van God, anderen verliezen het besef van tijd en ruimte tijdens een meditatie - of, ontdekken door middel van bewustzijnvernauwende middelen - die als 'geestverruimend' worden beschouwd - een 'hogere realiteit'.

Michiel van Elk: "Door drugs zie je een andere werkelijkheid. De meeste mensen in mijn onderzoek waren er ook van overtuigd dat die gidsen en engelen die ze zien ook werkelijk bestaan.Als je echt doorvraagt, kom ik tot de conclusie dat we bijna alle religieuze ervaringen kunnen verklaren uit hoe ons brein werkt, op basis van algemeen psychologische theorieën. Daarmee kan veel, zo niet alles wegverklaard worden. Maar, het is wetenschappelijk gezien aannemelijk dat je soms onverklaarbare dingen tegenkomt."

De Scheppende Mens

Voor holbewoners was het indertijd logisch dat er goden bestonden die, bijvoorbeeld, het weer beïnvloedden, en waaraan moest worden geofferd, om ze te kalmeren - of, om er een (weder)dienst aan te vragen. Wij zijn van kleins af aan opgegroeid met de gedachte dat er een god bestaat, en die gedachte is dermate in onze breinen verankerd dat we die bijna onmogelijk kunnen loslaten. Natuurlijk is hetzelfde bij atheïsten gesteld: ook zij zijn bijna niet in staat anders te denken.

Wél is het een feit dat men - dankzij bovenvermelde experimenten - nooit het bewijs kan leveren dat godheden daadwerkelijk bestaan, of niet bestaan. Toch niet in de vorm die we eraan hebben gegeven. Maar, voor gelovigen is het meer dan voldoende dat men de gedachte in het hoofd prent. De rest kan men er gerust bij verbeelden, en dus goden scheppen naar ons beeld en onze gelijkenis.

Gemakshalve doen mensen er toch goed aan om een keuze te maken uit de reeds meer dan 4.000 bestaande godsdiensten, gemeenschappen of sekten, in plaats van er in zichzelf nog eens een godheid bij te creëren, vind ik. Overdaad kan schaden, nietwaar?...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren, opdat we online blijven?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- Ook doe je ons een groot plezier door naar onze webshop te gaan en er iets aan te kopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht