ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Verboden aflevering Fawlty Towers dan toch weer te zien

Streamingdienst BBC trachtte 'The Germans' van 'Fawlty Towers' weg te halen…
door Tsenne Kikke - zondag 14 juni 2020 14:40

De aflevering 'The Germans' van 'Fawlty Towers', die de voorbije week verwijderd werd van streamingdienst UKTV vanwege racistisch taalgebruik, is binnenkort dan toch weer te zien, meldde de BBC. UKTV zei in een verklaring dat het oude afleveringen van komische series van 'extra context en waarschuwingen' zal voorzien. Dat zal dan ook bij de gewraakte aflevering van 'Fawlty Towers' gebeuren.

Die beslissing om de episode offline te halen kwam de BBC op veel kritiek te staan. De streamingdienst verwijderde de aflevering omdat die een scène bevat waarin een personage, 'de majoor', een racistische belediging uit aan het adres van het cricketteam van de Brits-Caribische eilanden. In de aflevering 'The Germans' logeert verder een groep Duitse toeristen in het hotel van Basil Fawlty. Stamgast en oorlogsveteraan Majoor Gowen vindt dat maar niks en maakt aan de lopende band grappen en opmerkingen over de gasten. De aflevering is wereldwijd bekend vanwege de oneliner 'don't mention the war', terwijl Basil zelf continu de fout ingaat en de Duitse gasten beledigt.

John Cleese was niet te spreken over de beslissing om de roemruchte aflevering te verwijderen. Volgens hem moet voor iedereen duidelijk zijn dat het gedrag van sommige personages, waaronder de majoor, niet deugt. "Mensen hebben allemaal een ander gevoel voor humor. Sommigen begrijpen dat als je een personage onzin laat uitkramen, je dat personage bespot en niet de zienswijze van dat personage propageert." Cleese beschreef de majoor als 'een fossiel'. 'Als mensen te stom zijn om dat in te zien, wat kan ik dan zeggen?', aldus de komiek.

Ook andere series kwamen onder vuur te liggen door de vernieuwde aandacht voor racisme. Zo werd de satirische reeks 'Little Britain' weggehaald van iPlayer en Netflix 'omdat de tijden veranderd zijn'. Blanke comedians David Walliams en Matt Lucas vertolken in de reeks onder meer personages van andere etniciteiten en lachen ook met travestieten. In de VS werd 'Cops' dan weer van het scherm gehaald, omdat die reeks politiegeweld zou verheerlijken...

"What ever you do,...DON'T MENTION THE WAR!'

John Cleese speelt in Falty Towers de geflipte hoteleigenaar Basil Fawlty. Hij doet dit werkelijk fantastisch. Illigale Spaanse kelner Manuel ("I know nothing, I am from Barcelona!") krijgt er in iedere aflevering flink van langs en Basil maakt er zoals altijd een zooitje van. In deze aflevering is Fawlty zojuist met een ernstige hersenschudding uit het ziekenhuis ontslagen. Hij komt terug in zijn hotel en moet een aantal Duitse gasten begeleiden...

Hij is vast van plan om zich tegenover die Duitse klanten voorbeeldig te gedragen, en heeft zich daarom voorgehouden om vooral niets over de oorlog te vertellen. Ook van zijn personeel verwacht hij dat ze het vooral niet over de oorlog hebben. Net omdat Basil zo gefixeerd is op wat wel/niet mag gezegd worden, brengt hij ongewild voortdurend datgene ter sprake en in beeld wat niet kan en mag (met als hoogtepunt de fameuze scène waar Basil met de vingers onder de neus - het Hitlersnorretje - en met zijn lange benen marcheert als een Duitse militair).

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 15-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we in december 2019 zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht