ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Rusland is een subliem gebouw rijker

De hoofdkathedraal van de Russische strijdkrachten is het bezichtigen waard!
door Tsenne Kikke - woensdag 24 juni 2020 16:10

Sommigen religieuze gebouwen herbergen iets fascinerends in zich. Soms is het te vinden in de sfeer die er hangt en kan je het als het ware inademen, en andere - waaronder kloosters, kerken, kathedralen en tempels - stralen het uit.

Deze week opende in Rusland het gloednieuwste openbaar gebouw haar majestatische deuren. Het gaat om de meest indrukwekkende hoofdkathedraal van de Russische strijdkrachten in Moskou. Vladimir Poetin gaf de opdracht, en benadrukte daarmee zijn visie aangaande datgene wat hij in Rusland het meest belangrijke vindt, zijnde: het Russisch Orthodoxe geloof, de nationale trots en de gewapende ordediensten. Het 95 meter hoge gebouw werd op 14 juni ingewijd en op maandag 22 juni geopend voor het publiek.

De enorme kathedraal - die tot 6.000 mensen kan huisvesten en zes vergulde koepels heeft - is gewijd aan het glorieuze verleden van het Russische leger en kostte ongeveer zes miljard roebel (76 miljoen euro). De trappen zijn gemaakt uit het staal van de indertijd veroverde nazi-tanks. De kleurenpatronen van de gebrandschilderde ramen zijn een replica van de militaire decoraties.

Het is bijna niet te geloven dat er nog architecten op deze Aarde rondlopen die iets van Kunst afweten, of het alleszins weten te kopiëren. In ieder geval is het bouwwerk een ongelooflijk sterk contrast ten opzichte van datgene wat 'moderne architectuur' wordt genoemd.

Ook binnenin werd er - bewust of onbewust - gebruik gemaakt van een sublieme combinatie van kunst en kitsch, die zodanig met elkaar versmolten zijn dat ze het oog in geen enkele opzicht storen.

Eigenlijk is het een blijvende herinnering aan de oorlogsjaren, inclusief 1812, toen het leger van Napoleon naar Rusland trok. Zo pasten de Russen daarbij in september van dat jaar de tactiek van de verschroeide aarde toe, waardoor het Franse leger grote verliezen leed en er slechts iets van een 60.000 manschappen van de oorspronkelijke 600.000 overbleef.

Maar, ook hier zeggen beelden veel meer dan woorden...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 15-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we in december 2019 zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht