ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

In welke mate kunnen we de huidige beeldenstormen goedpraten?

De zogenaamde antiracismemeute vandaliseert kunstwerken.
door Tsenne Kikke - zondag 14 juni 2020 16:40

Momenteel worden we verplicht om de live-beelden van beeldenstormen te aanschouwen. In ware IS-stijl wordt kunst het nieuwste slachtoffer van de zogenaamde antiracismemeute die de straten komt bezetten.

Beelden van Leopold II, Winston Churchill, Edward Colston, Christoffel Colombus, en zo meer, tuimelden van hun sokkel. Streamingdiensten haalden 'aangebrande series' en films plots van hun platformen. De strijd tegen discriminatie en racisme is herschapen in een ongeziene beeldenstorm met wereldwijde dimensies. Eén van de vele vragen is: "Wanneer gaat men ermee kunnen ophouden?"...

Van mij mogen alle beelden rustig blijven staan, opdat er in elke mens, die ernaar kijkt, een eigen mening opwelt. Daar waar bij de ene positieve gedachten kunnen opkomen, kan er bij iemand anders minder positieve opduiken; en een derde zal er misschien op een neutrale manier naar kunnen kijken.

De kunst bestaat er dus uit om jezelf niet met die gedachten te identificeren. Kortom: standbeelden kunnen jou dus uittesten: wees hen dankbaar. Houd jouw lichaam in bepaalde omstandigheden onder controle -  of, blijf erdoor gecontroleerd. Die keuze is aan jou.

Anders gezegd: indien je tot de vaststelling komt, dat je je met die uit het niets opkomende gedachten bent vergroeid, geef je jezelf een Nul op Tien. Volgende maal beter, misschien. Maar, niet iedereen doet aan Zelfkennis - met als gevolg, dat standbeelden voor velen Stenen des Aanstoots zijn geworden en zich daardoor niet kunnen bedwingen. En, massahypnose speelt natuurlijk ook een grote rol.

Nochtans zou ik aan deze menstypen toch de raad durven geven om die standbeelden mooi te laten staan. Ik zou hen daarbij het voorbeeld van schandpalen aanreiken. En, in plaats van hen een stukje geschiedenis mee te geven, zou ik mezelf de energie en tijd besparen en hen naar Wikipedia doorverwijzen. Daarop lezen we, onder andere, het volgende:

Een schandpaal, gerechtspaal, geselpaal of kaak, is een paal waaraan iemand als strafmaatregel werd vastgebonden en te kijk werd gesteld. Naast een schandpaal bestaat ook het schandblok.

Het te schande zetten was in de eerste plaats bedoeld als een onterende straf, maar het stond het publiek vaak vrij de persoon die letterlijk 'voor paal stond', te beschimpen of te bekogelen met rot fruit, of andere zaken (niet met verf :-), en stenen zijn - in dit geval - ook geen aanrader).  Deze middeleeuwse straf werd in heel Europa als strafmaatregel gebruikt in de tijd dat gevangenisstraffen nog niet gangbaar waren.

Wanneer de bevolking kwaad op de veroordeelde was, werd hij tevens met rot fruit, paardenvijgen, stenen, et cetera bekogeld. Wanneer stenen en andere harde voorwerpen werden gegooid kon dit wel leiden tot ernstige (hoofd)verwondingen, of zelfs de dood van de veroordeelde. Tevens was het mogelijk dat een veroordeelde aan de schandpaal lijfstraffen opgelegd kreeg, zoals zweepslagen of stokslagen.

Het kwam echter ook voor dat de veroordeelde de sympathie had van het volk. Zo werd Daniel Defoe in 1703 tot de kaak veroordeeld na publicatie van een opruiend geschrift, en door de bevolking met bloemen bestrooid werd.

Het kon ook gebeuren dat een ter dood veroordeelde, voorafgaande aan de executie, eerst aan de schandpaal werd gezet om aan het volk te worden getoond. Dit overkwam bijvoorbeeld Willem de Deken in 1328.

De duur waarin men aan de schandpaal moest staan bedroeg meestal enkele uren. De schandpaal bleef tot ver in de 18e eeuw populair, om halverwege de negentiende eeuw in 1854 officieel als strafmaatregel te worden afgeschaft.

Een schandpaal treft men nog weleens aan op jaarmarkten en braderieën. Bezoekers kunnen erin gefotografeerd worden en desnoods met zachte voorwerpen (of natte sponzen) bekogeld worden.

O ja: de vraag was: "Wanneer gaat men ermee kunnen ophouden?"...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 15-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we in december 2019 zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht