ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Einstein's relativiteitstheorie op een eenvoudige manier uitgelegd

De bekendste theorie van Einstein uitgelegd opdat jij die beter begrijpt.
door Tsenne Kikke - maandag 11 mei 2020 19:10

Op 25 november 1915 stelde Albert Einstein (1879 - 1955) zijn relativiteitstheorie voor in Berlijn. Sinds die dag kijken we met een ander oog naar de wereld en weten we dat alles relatief is. Dankzij Einstein wijst een GPS ons vandaag de weg en kunnen we binnenkort misschien tijdreizen. Maar wat is de relativiteitstheorie juist en waarom is ze zo baanbrekend?

Snelheid is relatief

Om de relativiteitstheorie te begrijpen, moet je weten dat snelheid niet absoluut is, maar relatief. Stel: je zit op een trein, die met een constante snelheid van 100 kilometer per uur rijdt. Voor de mensen op de trein ben je bewegingsloos, maar voor iemand die voor de slagboom staat en je in de trein ziet voorbijrazen, beweeg je met een snelheid van 100 kilometer per uur. Voor de bestuurder van de auto die met 70 kilometer per uur naast de trein rijdt, beweeg jij je met 30 kilometer per uur voort (100km/u - 70km/u). Jouw snelheid hangt dus af van jouw toeschouwer. En net zoals jouw snelheid in de trein, zijn ook de bewegingen van de aarde, de zon en de Melkweg relatief.

Slechts één snelheid is niet relatief en beweegt zich altijd met dezelfde snelheid voort: de snelheid van het licht.

Lichtsnelheid is constant

Het licht beweegt zich altijd voort met een snelheid van 300.000 kilometer per seconde (ofwel 7,5 keer rond de aarde per seconde), ongeacht de toeschouwer. Ook mocht je bijvoorbeeld in een ruimteschip met een snelheid van 200.000 kilometer per seconde met het licht meereizen, dan zou het licht zich nog altijd met 300.000 kilometer per seconde voortbewegen.

Als de snelheid van het licht constant is, wat verandert er dan wel? De tijd.

Een voorbeeld:

Een lichtstraal die tussen twee spiegels heen en weer kaatst, legt de afstand (d) tussen de spiegels af in een bepaalde tijd (t). Als we die spiegels op een ruimteschip zetten en door de ruimte laten reizen met een snelheid van pakweg 200.000 kilometer per uur, dan zal de lichtstraal een grotere afstand (D) moeten afleggen.

De afbeeldingen hieronder tonen aan dat hoe sneller het ruimtetuig met de spiegels vliegt, hoe meer afstand het licht moet afleggen (de zigzaglijn).

Hoewel de lichtstraal een grotere afstand moet afleggen, doet ze dat toch in dezelfde tijd als een 'stilstaande' lichtstraal, die een veel kortere afstand moet afleggen. Als de snelheid niet verandert, wat verandert er dan wel? De tijd.

De tweelingparadox

Hoe dichter jouw snelheid bij de snelheid van het licht aanleunt, hoe trager de tijd voor jou zal worden.

Een 30-jarige astronaute beslist een ruimtereis van twee jaar te maken en haar tweelingbroer (uiteraard ook 30 jaar oud) op aarde achter te laten. De astronaute reist met een snelheid van 200.000 kilometer per seconde gedurende twee jaar door de ruimte, terwijl haar tweelingbroer op Aarde wacht op haar terugkomst.

Uiteindelijk, na twee jaar ruimtereizen, keert de astronaute terug, maar ze stelt vast dat haar broer 30 jaar ouder is geworden.  De nu 32-jarige astronaute heeft nu een 60-jarige tweelingbroer. En dat heeft alles te maken met de constante snelheid van het licht.

Hoe dichter jouw snelheid aanleunt bij de snelheid van het licht, hoe trager de tijd wordt. Dit fenomeen wordt de 'tijddilatatie' of 'tijdsrek' genoemd. En mochten we ooit sneller dan het licht kunnen reizen, dan zou dat betekenen dat we terug in de tijd zouden gaan. Bovendien krimpen we naarmate we dichter bij de lichtsnelheid aanleunen. Met 200.000 kilometer per seconde zouden we voor onze waarnemers maar half zo groot meer zijn. Dit fenomeen noemen we 'lengtecontractie'. Einstein plaatste beide fenomenen (tijd en ruimte) onder één noemer: 'ruimtetijd'.

Het is nog altijd onmogelijk om met de snelheid van het licht te reizen, dat zou trouwens gigantisch veel energie kosten. Teruggaan in de tijd is dus nog toekomstmuziek, maar Albert Einstein doet ons wel dromen.

E=mc²

En wat betekent de Einsteins bekendste formule dan? Wel, ook die formule heeft alles te maken met de relativiteitstheorie.

Massa is equivalent met energie, dat betekent dat ze onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en we het ene uit het andere kunnen afleiden. Een meting van de massa geeft weer hoeveel energie erin zit.

E staat voor energie, m voor massa en c voor de lichtsnelheid. De formule betekent eigenlijk dat je uit weinig massa immens veel energie kan halen. Dat hebben bijvoorbeeld de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki bewezen.

Algemene relativiteitstheorie

Einstein besefte dat zijn 'speciale relativiteitstheorie' (al wat we hierboven hebben besproken) enkel werkt wanneer objecten aan een constante snelheid bewegen. Wat als objecten versnellen? En wat doen we met de zwaartekracht?

Isaac Newton die dankzij een appel op zijn hoofd de wet van de zwaartekracht in het leven riep, beweerde dat objecten door de zwaartekracht worden aangetrokken. Maar wat trekt objecten dan naar beneden? Wat is zwaartekracht juist? Newton moest dat antwoord schuldig blijven. En Einstein kon zich niet vinden in die theorie.

Stel, je staat in een lift wanneer de kabels afschieten. De lift valt met dezelfde snelheid als jou naar beneden, dus in de lift ben jij gewichtsloos. Het was die gedachte die zorgde voor een eureka-moment bij Einstein.

Volgens Einstein bestaat zwaartekracht niet, maar duwt de ruimte ons naar de aarde. Objecten, zoals wijzelf, krommen 'ruimtetijd', die ons naar de aarde duwt. Op dezelfde manier kromt ruimtetijd zich rond satellieten die zo rond de aarde cirkelen en kromt ruimtetijd zich rond de aarde, zodat ze rond de zon kan draaien.

Een hele boterham, maar een heel belangrijke. Einstein verbeterde geniale wetenschappers als Galileo Galilei en Isaac Newton en wie weet danken we hem binnenkort (misschien wel persoonlijk?), omdat hij ons tijdreizen cadeau heeft gedaan.

Voor wie nog niet helemaal mee is: Lieven Scheire gaf ooit in De Laatste Show deze geweldige uitleg.

Nog interesse?...

Bron: Arno Van Hauwermeiren - redacteur HLN.be

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 15-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we in december 2019 zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht