ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Meer Corona-Nieuws, gericht aan mensen die van het leven houden :-)

Ja of neen een mondmasker dragen?….
door Tsenne Kikke - zaterdag 11 april 2020 19:11

Mondmaskers?.... Ik blijf bij mijn standpunt: draag ze, indien je ze hebt.

Maar volgens viroloog Steven Van Gucht zijn ze momenteel niet nodig, daar waar burgemeester Lippens nochtans aan iedereen in Knokke-Heist vraagt zo'n mondmasker te dragen. “Er is genoeg informatie die aantoont dat mondmaskers een onderdeel zijn van de oplossing om corona verder te verspreiden."

“In tegenstelling tot Duitsland worden er in ons land onvoldoende mensen getest. Er lopen dus nog heel wat potentiële dragers van het coronavirus rond zonder dat ze het zelf beseffen,” zei Lippens. “Zij kunnen het virus ongewild aan andere personen doorgeven. Het dragen van een mondmasker is een elementaire vorm van respect. En dit zeker ten opzichte van de vele oudere en andere kwetsbare groepen die in onze gemeente vertoeven.”

Maar dan ging hij - volgens mij - totaal de mist in door te zeggen: “Mensen kunnen zelf mondmaskers maken, sjaals of bandana’s dragen."

Wat die maskers betreft, liet hij zich misschien door het filmpje 'Maak en doneer gezichtsmaskers' inspireren, waarin getoond wordt hoe maskers te maken, die misschien enkel en alleen ouden van dagen een 'veilig gevoel' kunnen bezorgen...

Nota: bekijken kan tijdverlies veroorzaken.

"Van zelfgemaakte maskers is niet geweten hoeveel partikels en dus ziektekiemen de gebruikte stof doorlaat. Iedereen moet beseffen dat dit geen wondermiddel is" beweerde Dirk Devroey, huisarts en professor aan de VUB. Hij benadrukte dus dat huis-tuin-en-keuken-mondkapjes nooit de professionele maskers kunnen vervangen.

Het is volgens Devroey zo goed als uitgesloten dat ziekenhuizen en huisartsen aan de slag zullen gaan met die huisgemaakte mondbescherming. Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke riep tijdens een persmoment op om deze af te leveren aan woonzorgcentra in de buurt...

Nog iets: Chinese studie: 'Coronavirus kan afstand van 4 meter afleggen'

Het nieuwe coronavirus kan via de lucht een afstand van 4 meter afleggen. Dat blijkt uit een studie die werd uitgevoerd in een veldhospitaal in het Chinese Wuhan en die vrijdag werd gepubliceerde door de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC (Centers for Disease Control and Prevention).

De studie kan wel alleen de aanwezigheid van het virus detecteren en niet de hoeveelheid levensvatbaar virus dat zich nog in de deeltjes bevindt. Het is dus niet omdat het virus een afstand van 4 meter kan overbruggen als een patiënt niest of uitademt, dat de deeltjes ook iemand kunnen besmetten.

Chinese onderzoekers hadden tussen 19 februari en 2 maart stalen genomen op de reanimatieafdeling met 15 patiënten een veldhospitaal in Wuhan en ook in een afdeling waar 24 minder zieke patiënten lagen. Ze namen stalen van de vloer, computermuizen, vuilbakken, de randen van bedden, maskers van de patiënten, beschermmateriaal van de verplegers, ventilatoren in de muur en vanuit de lucht op verschillende plaatsen in de kamers.

'Het SARS-CoV-2-virus was wijdverspreid in de lucht op de oppervlakken van objecten in de reanimatiedienst en in de algemene afdeling, wat wijst op een mogelijk verhoogd risico op besmetting voor zorgpersoneel en andere mensen die van dichtbij met de patiënten in contact zijn', aldus de onderzoekers.

In de intensievezorgafdeling waren de objecten meer besmet n in de andere afdeling. Het virus werd vooral teruggevonden op de computermuizen, vuilbakken, de bedden en de deurklinken. Maar ook op de schoenzolen van de zorgverleners werd het virus aangetroffen. 'We raden de zorgverleners met klem aan om hun schoenzolen te desinfecteren vooraleer ze de afdelingen verlaten waar COVID-19-patiënten liggen.'

Ook raden ze aan om mondmaskers eerst te desinfecteren vooraleer ze worden weggegooid. De onderzoekers troffen ook sporen van het virus aan op een afstand van 4 meter van de patiënten, wat kan aantonen dat het virus zich zo ver kan verplaatsen. Het virus wordt voornamelijk doorgegeven door relatief grote druppels, wanneer men hoest of niest. Maar we produceren ook microscopische druppeltjes als we praten of ademen en wetenschappers zijn het er niet over eens of er voldoende virus aanwezig kan zijn in die microscopische druppeltjes om iemand te besmetten.

Bron: Knack

Tot besluit...

SARS-CoV-2 zou zich kunnen verspreiden, niet alleen bij niezen of hoesten, maar ook terwijl mensen gewoon praten. Mogelijk zet het nieuwe coronavirus zich dus ook over wanneer mensen spreken én bij het uitademenen, en dus niet alleen bij niezen of hoesten. Dat zei de 79-jarige dokter en presidentieel adviseur Anthony Fauci op 2 april tegenover 'Fox News'

Het Witte Huis maakt zich inmiddels op om het algemeen dragen van mondmaskers aan te bevelen.

Mondmaskers?.... Ik blijf bij mijn standpunt: draag ze, indien je ze hebt.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 15-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we in december 2019 zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden. -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht