ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De jacht op patiënt nummer één: waar is de corona-uitbraak begonnen?

Het Corona-virus mysterie is nog niet opgelost.
door Tsenne Kikke - woensdag 15 april 2020 18:26

Het begint er steeds meer op te lijken dat de uitbraak van het nieuwe coronavirus toch niet is begonnen op de vismarkt in Wuhan. Het vinden van de bron kan een volgende pandemie helpen voorkomen.

Terwijl de wereld vecht om de coronapandemie onder de duim te krijgen, blijft er een mysterie bestaan: hoe en wanneer is het virus overgedragen op de mens? Er beginnen twijfels te ontstaan over het idee dat dit gebeurde op de Huanan-vismarkt in het Chinese Wuhan in december. Onderzoekers proberen nu te achterhalen wat de echte bron is. Daarmee hopen ze te kunnen voorkomen dat andere, nieuwe coronavirussen in de toekomst pandemieën veroorzaken.

Toch niet in december

Volgens een onderzoek naar de eerste 41 ziekenhuisopnamen van mensen met het coronavirus, was een man die op 1 december 2019 symptomen vertoonde de eerste coronapatiënt. In tegenstelling tot de meerderheid van de eerste groep patiënten had hij geen enkel verband met de Huanan-vismarkt.

Sindsdien is niemand in staat om te bevestigen waar hij het virus heeft opgelopen. Ook is het onduidelijk of hij echt de eerste persoon was die het virus opliep. Een andere analyse van de eerste 425 coronapatiënten, in januari uitgevoerd door het Chinese centrum voor ziektebeheersing en -preventie en de Chinese nationale gezondheidscommissie, plaatst de eerste bevestigde besmetting een week later: op 8 december.

Maar nieuw bewijs lijkt erop te wijzen dat de uitbraak al voor december begon. Analyse van het virale genoom – het volledige genetische materiaal van het virus – doet vermoeden dat het virus al in november van dier op mens is overgedragen. Maar het zou zelfs al in september gebeurd kunnen zijn.

Longontsteking

Deze resultaten zijn in lijn met een bericht in de 'South China Morning Post' waarin documenten worden aangehaald van de Chinese overheid. Deze wijzen erop dat de eerste coronabesmetting plaatsvond bij een 55-jarige persoon uit de provincie Hubei, die het virus op 17 november opgelopen lijkt te hebben.

De eerste gemelde gevallen, die dateren van december, werden gerapporteerd door artsen uit Wuhan die een surveillance protocol volgden dat was opgezet om longontstekingen met onbekende oorzaak in kaart te brengen. Dit systeem is opgezet na de SARS-uitbraak in 2002-2003 om nieuwe virussen te kunnen opsporen.

Voor zover men kon nagaan, richtten de eerste inspanningen van de Chinese autoriteiten zich vervolgens vooral op mensen met een virale longontsteking die traceerbare verbanden of contacten hadden met de Huanan-markt.

Deze focus op longontstekingen kan ervoor hebben gezorgd dat veel milde, vroege besmettingen gemist zijn. In december was de infectie waarschijnlijk al tot buiten Wuhan verspreid. Een onderzoek onder zes kinderen die het coronavirus hadden opgelopen, leidde tot de identificatie van een meisje dat op 2 januari symptomen ontwikkelde. Zij en haar familie wonen in Yangxin, meer dan 150 kilometer verwijderd van Wuhan. Geen van hen was gedurende de maand voordat zij ziek werd buiten de provincie geweest. Onderzoekers konden niet achterhalen hoe ze besmet was geraakt.

Veel dieren met coronavirussen

Een verklaring hiervoor kan zijn dat het virus meerdere keren van dieren op mensen is overgesprongen. Vleermuizen worden ervan verdacht dat ze een ‘reservoir’ zijn voor het coronavirus, maar dierenarts Richard Kock van het 'Royal Veterinary College' in Londen zegt dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat je het virus kunt oplopen door een toevallige ontmoeting met een vleermuis. Een aannemelijkere verklaring is dat andere dieren als intermediair dienden. Deze dieren versterkten het virus en maakten het mogelijk om meerdere mensen te besmetten via een methode van ‘vallen en opstaan’, zegt hij.

Het coronavirus lijkt in staat te zijn een groot scala aan dragers te infecteren. Uit labonderzoeken blijkt dat resusapen en fretten gemakkelijk geïnfecteerd raken. Ook zouden Javaanse schubdieren een intermediaire drager kunnen zijn, omdat ze al andere coronavirussen bij zich dragen die vergelijkbaar zijn met het nieuwe coronavirus waar we nu mee kampen. Genetische analyse leidde tot de vondst van coronavirussen in schubdieren die voor meer dan 90 procent overeenkomen met het nieuwe coronavirus, maar geen van allen lijken ze er genoeg op om de directe voorloper te zijn.

Het is op dit moment onduidelijk of de Huanan-markt een rol heeft gespeeld bij het overdragen van het virus van dieren op mensen. ‘Het probleem is dat de meeste genomen monsters op de vismarkt inmiddels vernietigd zijn’, zegt infectioloog Shan-Lu Liu van de Ohio State-universiteit in de Verenigde Staten.

Patiënt zero

‘Het is nog steeds mogelijk dat de besmetting op de vismarkt het gevolg was van geïnfecteerde mensen die daar werkten in plaats van een dierlijke bron’, zegt medisch statisticus Benjamin Cowling van de Universiteit van Hong Kong.

De markt is er ook maar één van de 400 in Wuhan. ‘Als er een populatie is geweest van besmette dieren die zijn geleverd aan 400 markten, en direct aan restaurants, dan zijn er enorm veel gelegenheden geweest voor het virus om over te springen’, zegt Kock.

Nu het virus zich over de hele wereld heeft verspreid door van mens op mens over te springen, denken sommigen dat de jacht op patient zero – de eerste persoon die geïnfecteerd raakte – relatief onbelangrijk is. ‘Op dit punt in de epidemie is het niet het belangrijkst om te weten waar het vandaan komt’, zegt epidemioloog Julien Riou van de Universiteit van Bern in Zwitserland.

Pandemieën voorkomen

Maar Kock vindt het identificeren van de bron van de uitbraak cruciaal. Zeker gegeven het feit dat er drie coronavirussen – SARS, MERS en het nieuwe coronavirus – de kop op hebben gestoken sinds 2002. ‘In evolutionaire termen is dat in microseconden’, zegt hij. ‘Het risico dat dit soort dingen gebeurt is enorm vergroot. Daar moeten we er grip op krijgen.’

'Meer kennis over hoe het nieuwe coronavirus op mensen is oversprongen, kan helpen dit soort gebeurtenissen in de toekomst te voorkomen,' zegt Cowling.

Bron: New Scientist - Donna Lu

Corona: dan toch een synthetisch aangemaakte virus? Dat uit een labo is 'ontsnapt'...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 15-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we in december 2019 zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden. -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht